>>>
> Biznis > Priča o Amazonu – više od internet trgovine

Priča o Amazonu – više od internet trgovine

Amazon nastavlja da preuzima oblast maloprodaje putem interneta, a obim njegovog poslovanja nastavlja da impresionira. Ovaj internetski gigant je postao veći od najvećih tradicionalnih lanaca maloprodaje.

Amazon broji preko 304 miliona korisnika, 3 milijarde proizvoda se prodaje u njihovih 11 trgovina. Svakog dana se 1,3 miliona novih proizvoda dodaje na listi. Ostvaruje tržišno učešće od 43,5% na američkom tržištu e-trgovina. Prosječni potrošač godišnje potroši 700$. Svake sekunde se 35 proizvoda pošalje korisnicima.

Amazon ima 45.000 robota koji vrše na sortiranju u magacinima površine 7 miliona metara kvadratnih. Najveći magacin se nalazi u teksaškom mjestu Šerc, nedaleko od San Antonija. Amazon je imao 7,2 miliona $ troškova isporue robe u 2016. godini. Veća upotreba dronova za isporuku smanjuje cijenu isporuke.

U SAD-u 64% robe za pokućanstvo se isporučuje preko servisa Amazon Prime. On se pokazao kao unosan model za Amazon, a njegovi pretplatnici troše 1,300$ godišnje na ovom sajtu.47% prodavaca smatraju da zahvaljujući Amazonu privlače nove kupce, a 65% smatra da su zahvaljujući Amazonu povećali prodaju.

Najprovdavanije kategorije na Amazonu su: Odjeća, Cipele, Dragulji, Elektronika, Kućanstvo, Kuhinja, Sport i rekreacija i Knjige.

Slijedi infografika koja objašnjava veličinu korporacije Amazon i Džefu Bezosu, njenom osnivaču.

Top