>>>
> Marketing i brendiranje > Najbolji brendovi automobila

Najbolji brendovi automobila

Za svaku osobu određeni brend kola predstavlja nešto sasvim jedinstveno. Ako su vam u djetinjstvu roditelji vozili određenu marku automobila, to će i vama tangirati nostalgiju za tim brendom. Isto tako, ljudi koji žive u gušće naseljenom dijelu grada će preferirati vozila manjeg gabarita.

Iako postoje individualne varijacije na temu percepcije brendova automobila, moguće je sagledati širu sliku shodno istraživanju koje je vršeno u Americi. Vlasnici preko 640.000 automobila su ispunili upitnik o zadovoljstvu svojim vozilima.

U Consumer Reports-u, zahvaljujući pitanjima koja su imali ispitanici, dobile su se sljedeće tri varijable:

  • Zadovoljstvo: Ocjena korisnika, uključujući i pitanje da li bi ponovo kupili isti model automobila;
  • Pouzdanost: Predikcija pouzdanosti, na osnovu izvještaja korisnika
  • Ukupna ocjena: koja se dobija na osnovu testova na putu i prethodna dva parametra

Nedostatak ovakvog ispitivanja jeste taj što je isuviše vezan za Sjedinjene Američke Države, u kojoj definitivno postoje drugačije potrošačke navike prilikom kupovine automobila, kao i nedostatak brendova koje možete vidjeti na ulicama u Crnoj Gori (naročito brendove: Renault, Citroen, Dacia ili Nissan). Ipak, tu su i dalje brendovi koji su pored Amerike zastupljeni u Evropi.

U nastavku slijedi grafika koja prikazuje rezultate dobijenog ispitivanja:

Courtesy of: Visual Capitalist

Nadamo se da vam se svidjelo ovo istraživanje. Ako želite da i dalje sagledavate brendove automobila, predlažemo da pogledate i ovaj zanimljivi bonus video. Riječ je o brendovima automobila u igrici FIFA.

Top