>>>
> Finansije i investicije > Program Digitalna Evropa: finansiranje digitalne transformacije

Program Digitalna Evropa: finansiranje digitalne transformacije

U okviru narednog dugoročnog budžeta Evropske unije za perid 2021-2027, Evropska komisija predlaže novi program od 9,2 milijardi EUR za izgradnju digitalnih kapaciteta i infrastrukture te podršku digitalnom jedinstvenom tržištu. Program će uglavnom raditi uz koordinisanje i sufinansiranje država članica EU u područjima naprednog računarstva i obrade podataka, vještačke inteligencije i sajber-bezbjednosti. Unos u baze podataka i optimalno korišćenje u privatnom i javnom sektoru i podspješivanje naprednih digitalnih sposobnosti je takođe obuhvaćeno programom.

Prema stavu Komisije, program će pomoći društvima i preduzećima shodno ciljevima postojeće digitalne transformacije. Komisija vidi korišćenje potencijal i unaprjeđenje efikasnosti preko programa kao što su Horizont Evropa, Sredstvo za povezivanje Evrope i Evropske regionalne razvojne kohezione fondove.

U Evropskom parlamentu, predmet je za sada proslijeđen Odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE). Nacrt izvještaja je sastavljen u julu 2018, a njegovo glasanje u odboru je predviđeno za decembar 2018.

Top