>>>
> EU/Politiko > 13. jul simboliše vrijednosti slobode

13. jul simboliše vrijednosti slobode

meCrnogorski available languages

Potpredsjednik Pažin: 13. jul simboliše vrijednosti slobode i pravde koje su dublje i starije od svih razlika u Crnoj Gori

Potpredsjednik Pažin: 13. jul simboliše vrijednosti slobode i pravde koje su dublje i starije od svih razlika u Crnoj Gori

Crna Gora je kroz istoriju uvijek išla naprijed kada su se njeni građani sabirali po čojstvu i ljudskosti, a nikada kada su se dijelili po vjeri ili naciji, saopštio je danas potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.
Govoreći na otvaranju Okruglog stola „13. jul – vrijednosni temelj Crne Gore“ u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, potpredsjednik Pažin je naglasio da je 13. jul, kao simbol neutažive težnje crnogorskih građana za slobodom i pravdom, potvrda da su u građanskoj Crnoj Gori najstarije i najvažnije one vrijednosti koje spajaju crnogorske građane svih vjera i nacija. „Samo na takvim vrijednostima možemo graditi državni identitet savremene Crne Gore, koji je dublji i stariji od svih naših razlika,“ rekao je potpredsjednik.
Potpredsjednik Pažin je naglasio da je trinaestojulsko nasljeđe veliki moralni kapital današnje Crne Gore, ali i jasan putokaz njenog budućeg razvoja i napretka. „Međutim, današnju Crnu Goru svakako vrijedi podsjetiti na istorijske zablude i lutanja crnogorskog društva, koje je nužno pratio otklon od temeljnih nacionalnih vrijednosti slobode, pravde i jednakosti,“ naveo je.

Zoran Pažin - obraćanje 13. jul simboliše vrijednosti slobode

Ove vrijednosti, naglasio je, niko nije poklonio Crnoj Gori, već su za njih kroz vjekove živjeli i umirali Crnogorci i Crnogorke svih vjera i nacija. „Ovi svijetli primjeri čojstva i ljudskosti obavezuju i danas sve građane kojima su vrijednosti slobodarske Crne Gore pri srcu da se odlučno suprotstave aktuelnim posljednjim trzajima mračnih balkanskih ideologija“ saopštio je potpredsjednik.
Naglasio je da upravo iz svijetle trinaestojulske slobodarske tradicije današnja Crna Gora crpi moralno pravo da sa ponosom zauzme mjesto koje joj pripada u zajednici najnaprednijih država svijeta. „Veliki dio ovog vjekovnog sna se već obistinio. Teško je u međunarodnim odnosima i zamisliti veći stepen jedinstva, povjerenja i bliskosti među državama od onoga koji je Crna Gora danas ostvarila sa najrazvijenijim državama svijeta, kroz članstvo u NATO. Danas smo dio zajednice slobodnih i bezbjednih zemalja, koje su spremne da odlučno brane svaku svoju članicu, po principu – svi za jednog jedan za sve.“
Potpredsjednik je izrazio uvjerenje da će istrajnost u poštovanju trinaestojulskih vrijednosti slobode, pravde, jednakosti i solidarnosti utrijeti put crnogorskom društvu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, budući da je na tim istim vrijednostima utemeljena i sama ideja ujedinjene Evrope.
„Uvjeren sam da će i današnja generacija i generacije koje dolaze biti dostojni čuvari slobodarskog trinaestojulskog nasljeđa Crne Gore, svjesni da je Crna Gora vječna onoliko koliko u njoj ima slobode, pravde i jednakosti svih njenih građana,“ zaključio je Pažin.

meCrnogorski available languages

Top