>>>
> EU/Politiko > 9 maj – Dan pobjede nad fašizmom – Dan Evrope

9 maj – Dan pobjede nad fašizmom – Dan Evrope

meCrnogorski available languages

Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja na 9 maj 1945. godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

9 maj – Dan pobjede nad fašizmom – Dan Evrope

Dan pobjede se obilježava u znak sjećanja na 9 maj 1945. godine i kapitulaciju Njemačke u Drugom svjetskom ratu.
Povodom Dana pobjede nad fašizmom, delegacija Crne Gore u sastavu: predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin i predsjednik SUBNOR-a Zuvdija Hodžić položila je danas, uz vojne počasti, vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Dan ranije, Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je čestitku predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju povodom Dana Evrope 9. maja.

„Povodom Dana Evrope, upućujem Vam srdačne čestitke u vrijeme kad se svijet suočava sa najvećom krizom u novijoj istoriji, i kada svojim radom moramo pokazati da su solidarnost, saradnja i povjerenje najbolji odgovor za rješavanje ovog izazova.

Crna Gora je pravovremenim djelovanjem pokazala kompetentno i uspješno reagovanje na izazove, nastavljajući posvećeno da sprovodi reforme u cilju ispunjavanja neophodnih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji. Skupština Crne Gore će i dalje biti kredibilan i pouzdan partner Evropskom parlamentu i ostalim institucijama Unije. Vjerujemo da je ujedinjena Evropa najbolji model zajedništva i partnerske saradnje radi demokratskog, ekonomskog i socijalnog napretka naših država.

Uz zahvalnost za potvrdu Evropskog parlamenta o pomoći Evropske unije Crnoj Gori i državama Zapadnog Balkana, i sa željom da iz ove krize izađemo još jači, primite poštovani predsjedniče izraze mog dubokog poštovanja i prijateljske pozdrave.“

Polaganje vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici (09.05.2020.)

Premijer Duško Marković primio je povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, predsjednika i generalnog sekretara SUBNOR Crne Gore, Zuvdiju Hodžića i Dragana Mitovog Đurovića.
„Crna Gora danas korača putem sveukupnog napretka zahvaljujući tekovinama antifašizma, slobode i pravde, u kojima živimo i stvaramo već osam decenija. Istorijsku reputaciju naše zemlje kao prve slobodarske teritorije u porobljenoj Evropi dugujemo Trinaestojulskim ustanicima i borcima“ – kazao tokom sastanka predsjednik Vlade Duško Marković.
On je dodao da je Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata relevantan društveni činilac današnje Crne Gore, jer se opredjeljenja SUBNOR-a poklapaju sa državnim opredjeljenjima evroatlantske i demokratske Crne Gore.
Sagovornici su se saglasili da je odbrana i očuvanje tekovina antifašizma zadatak i obaveza svakog pojedinca, a posebno naših demokratskih institucija, dodavši da su sloga i solidarnost oko temeljnih vrijednosti crnogorskog društva, među kojima je i antifašizam, danas potrebniji nego ikad.
Iskazujući punu podršku Vlade pripremi obilježavanja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka, koja se planira 2021. godine, predsjednik Vlade čestitao je borcima, antifašistima i svim građanima Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Duško Marković - predstavnici SUBNOR-a (08.05.2020.)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u ime građana Crne Gore i u svoje ime, uputio je pismo uz najsrdačnije čestitke predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu povodom 9. maja – Dana Evrope, uz najbolje želje za dalji napredak i blagostanje.

„Ovogodišnji praznik obilježavamo u uslovima najozbiljnije globalne zdravstvene krize u novijoj istoriji. Solidarnost na djelu i saradnja kao temelj evropskog jedinstva nikada nijesu imale snažniju vrijednost i bile potrebnije nego danas, 75 godina od velike savezničke pobjede nad fašizmom i 70 godina nakon usvajanja Šumanove deklaracije, koja je označila prvi korak ka realizaciji ideje evropskog ujedinjenja.

Evropa čija je najveća snaga njeno jedinstvo; Evropa koja njeguje i slavi zajedničko nasljeđe, raznolikosti, solidarnost i zajedništvo; Evropa koja je ponosna na svoju slobodu i demokratiju; koja zastupa i štiti evropske interese i interese svih njenih naroda; i koja je globalni lider – naš su zajednički cilj i jedina garancija sigurne budućnosti sadašnjih i budućih generacija.

Crna Gora ostaje trajno posvećena miru, stabilnosti i prosperitetu Starog kontinenta, odlučna da kroz završetak reformskih procesa, punu demokratsku konsolidaciju, i prihvatanje i implementaciju evropskog sistema vrijednosti postane punopravan, pouzdan i odgovoran član evropske porodice i njen dodatni kvalitet.

Proširenje kao najuspješnija politika EU doprinosilo je i doprinosi snaženju bezbjednosti, mira i napretka. Zagrebački samit, održan uprkos kompleksnim okolnostima, potvrdio je evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

U uvjerenju da ćemo u borbi protiv aktuelne pandemije zajedno ostvariti jos jednu pobjedu na dobrobit svih naših građana, upućujem Vam izraze mog najvišeg uvažavanja i srdačne pozdrave.“

Izvori: Vlada CG (1) (2), Skupština CG; Predsjednik CG

meCrnogorski available languages

Top