>>>
> Marketing i brendiranje > AKKA kostimi – inovativna kolekcija

AKKA kostimi – inovativna kolekcija

meCrnogorski available languages

U okviru kampanje „Živimo kulturu“, Ministarstvo kulture nastavlja da predstavlja autore čiji rad je zaslužio podršku na drugom konkursu za kreativne industrije, u sklopu programa „Kreativna Crna Gora“. Dizajnerski projekat „AKKA“, arhitektice iz Budve Aleksandre Džaković, jedan je od trinaest koji su podržani ovog puta. 


Specifičnim dizajnom kostima, Džaković daje posebnu vrijednost scenskom nastupu, a savremenim kontekstom i inovativnošću u produkciji omogućava široku upotrebu svim potencijalnim profesionalnim korisnicima. Podrška Ministarstva kulture projektu „AKKA“ kroz ovaj konkurs, autorki će omogućiti neophodni start produkcije, kao i jedan dio plasmana proizvoda na lokalno tržište.

AKKA kolekcija kostima – Kreativna Crna Gora #živimokulturu


Pojašnjavajući nesvakidašnji pristup u dizajnu kostima, Aleksandra Džaković naglašava da projekat „AKKA“ na inovativan i ekološki osviješćen način ispituje odnos tehnologije i tradicije u kulturi odvijevanja. 
„Polazeći uvijek od tradicije, bilo da je afirmišemo ili negiramo, preispitujemo konvencionalni način konstrukcije kroja, odnos tijela i odjeće i onaj prostor između“, napominje Džaković.


Dodaje da njeni kostimi nijesu dizajnirani za određenu namjenu, već za određeno raspoloženje.„Bilo da se nose u pozorištu, na sceni, na ulici ili na žurci, ideja je da ovi kostimi propagiraju slobodu izražavanja, ali i da promovišu kulturnu baštinu“, ističe Džaković.


Za svoju prvu kolekciju Džaković je, kaže, koristila i inovativan materijal.„To je materijal pinjateks, napravljen od lišća ananasa kao nusproizvoda prehrambene industrije. Takođe, svi modeli iz kolekcije „AKKA“ modifikovani su krojevi klasične narodne nošnje. Digitalno su modifikovani, tako da su prilagođeni laserskom rezanju. Budući da nemaju šavove, ručno se sklapaju“, pojašnjava Džaković.

akka


Njena namjera je da produkciju kostima „AKKA“ radi po zahtjevu. „Korišćenjem savremenih tehnologija skraćuje se linija proizvodnje, a time se proizvod približava korisniku. Takođe, izbjegava se i negativan uticaj na životnu sredinu“, poručuje Džaković.


Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

Izvor: Min kulture , #kreativna Crna Gora , #živimo kulturu

meCrnogorski available languages

Top