>>>
> EU/Politiko > Ambasador UAE u CG razgovarala sa premijerom i ministrom vanjskih poslova

Ambasador UAE u CG razgovarala sa premijerom i ministrom vanjskih poslova

meCrnogorski available languages

Ambasador UAE u CG Alshamsi – nastupna posjeta

Premijer Marković i ambasador UAE gđa. Alshamsi: Ojačati ekonomsku saradnju, posebno u oblasti infrastrukture i poljoprivrede

Bilateralni odnosi Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata su na visokom nivou, a prijateljske i partnerske veze treba izdići na strateški nivo i dalje ojačati ekonomsku saradnju, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i novoimenovane ambasadorke UAE Nabile Abdelaziz Naser Saed Alshamsi.
Premijer Marković je kazao da je, nakon što je proglasila kraj epidemije koronavirusa, Crna Gora usredsređena na ekonomski oporavak i obezbjeđivanje rasta i razvoja. Podsjetio je na uspješnu ekonomsku politiku prije pandemije, visoke stope rasta, smanjenje nezaposlenosti i snažnu investicionu aktivnost.
„Treći paket ekonomskih mjera, koji je u pripremi, biće fokusiran na likvidnost privrede i restrukturiranje ekonomije, ali i na jačanje digitalnih mogućnosti. Posebno usmjerenje biće na poljoprivredu i na obezbjeđivanje proizvodnje onih proizvoda koje smo do sada uvozili“, precizirao je premijer Marković.
Ambasadorka Alshamsi je ocijenila da Crna Gora ima posebno mjesto u spoljnoj politici UAE i ekonomiji, te da će učiniti sve da se otvori novo poglavlje u bilateralnim odnosima. Istakla je interesovanje UAE i njihove poslovne zajednice za ulaganje u Crnu Goru, a kao posebnu oblast izdvojila je bezbjednost hrane.
Komentarišući uspješnu borbu obije zemlje protiv koronavirusa, premijer Marković je zahvalio na medicinskoj pomoći koje su UAE uputile Crnoj Gori: „UAE je pokazala odlučnost i institucionalnu snagu u borbi protiv koronavirusa, ali i solidarnost. Zahvalni smo na pomoći koju smo dobili. Crnogorski narod će to pamtiti i znati da uzvrati“.

Ambasador UAE u CG razgovarala sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Duško Marković - Nabila Abdelaziz Nasser Saeed Alshamsi (03.06.2020.)

Ministar Darmanović primio ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabilu Alšhamsi

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović primio je u nastupnu posjetu ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori Nabilu Alšhamsi.

Ministar je ambasadorki poželio dobrodošlicu i uspješan mandat, izrazivši zadovoljstvo izuzetno dobrim odnosima između Crne Gore i UAE. Pozdravio je dosadašnju saradnju dviju država, istakavši visok stepen razumijevanja kada su u pitanju međunarodna i regionalna pitanja. Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u svijetu izazvanu pandemijom virusa COVID-19, zahvalio je na značajnoj pomoći koju su UAE poslali Crnoj Gori. Izrazio je nadu da će Crna Gora, kao prva država u Evropi bez virusa korona privući, veliki broj turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ambasadorka Alšhamsi je zahvalila ministru Darmanoviću na gostoprimstvu, saglasivši se da dvije države imaju intenzivnu saradnju na svim poljima. Pozdravila je uspjeh Crne Gore u suzbijanju virusa COVID-19 i pohvalila rad crnogorskih institucija tim povodom.
Sagovornici su ocijenili da postoji dodatni prostor za unapređenje saradnje između Crne Gore i UAE, naročito u oblastima ekonomije i investicija, a razmijenjena su mišljenja i o formiranju poslovnog savjeta između dvije države. Imajući u vidu izazove sa kojima se svijet suočio tokom pandemije, ambasadorka Alšhamsi je posebno ukazala na važnost saradnje u oblasti poljoprivrede i bezbjednosti hrane.
Izvor: Vlada CG

Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi Ambasador UAE u CG Alshamsi

meCrnogorski available languages

Top