>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Balkathon 2.0- šest pobjedničkih rješenja

Balkathon 2.0- šest pobjedničkih rješenja

meCrnogorski available languages

Balkathon 2 . 0 : Savjet za regionalnu saradnju (RCC) predstavio je pobjednike drugog online takmičenja Zapadnog Balkana za najbolja digitalna rješenja BALKATHON 2.0:

1.  Rogerta Leka i tim ‘HEST’ iz Albanije sa idejom digitalne pijace za trgovinu svježim poljoprivrednim proizvodima, u kategoriji e-Preduzetništva – 10.000 EUR;
2.  Nenad Jovanovski i tim ‘Bifrost’ iz Srbije sa idejom mašina za proizvodnju eko održivih i pristupačnih jednokratnih pakovanja čime će se doprinijeti smanjenju zagađenja proizvodima od plastičnih polimera, u kategoriji zelenih gradova  – 10.000 EUR;
3.   Sanela Pajazitović i tim ‘Pokupi’ iz Crne Gore sa idejom pružanja usluga taksi prevoza, u kategoriji pametnih gradova – 10.000EUR;
4. Aleksandar Kovač i tim ‘E-klinika’ iz Bosne i Hercegovine sa idejom pravljenja online platforme koja će i pacijentima i zdravstvenim radnicima olakšati i ubrzati zakazivanje pregleda, u kategoriji e-zdravlja – 10.000 EUR;
5. Ilir Asllani i tim ‘Kosovo Digital Association’ sa Kosova sa idejom da se pacijentima ponude brže, bliže i jeftinije zdravstvene usluge bez obzira na udaljenost, posebna nagrada Mlade zvijezde u usponu – 7.000 EUR;
6. Katerina Klimovska i tim ‘ISLAA’ iz Śeverne Makedonije sa idejom digitalne platforme za povezivanje malih privrednih subjekata, posebna nagrada Snaga žena – 7.000 EUR.
Svi pobjednici će imati priliku da svoju ideju realizuju na Zapadnom Balkanu i predstave je na 4. Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Crnoj Gori koja je domaćin ovogodišnjeg samita.
„Čestitam svim pobjednicima koji su pokazali da su mladi ljudi u regionu inovativni i kreativni. Uvjerena sam da ćemo postati bolji uz vaš dopinos, jer budućnost ne stiže sjutra, ona je već počela. Svi smo mi i dalje, s vremena na vrijeme, zbunjeni i ne znamo u kom pravcu da idemo i zato nam je drago da ideje kao što takmičenja Balkathon i Futourismo, Digitalni samit, Omladinska laboratorija, inicijative sa dijasporom nijesu izolovane aktivnosti, već su dio cjelovitog programa jačanja ljudskih potencijala na kojem radimo kao dio vizije zajedničkog regionalnog tržišta”-  rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.
„Prošle godine smo počeli praktično da podržavamo inovacije, preduzetništvo i mlade kako bi pokazali i njegovali motivisanost i kreativan potencijal našeg regiona. Prijatno smo se iznenadili što ste se samo četiri mjeseca nakon takmičenja Futrourismo opet potrudili i predstavili još inovativnija i kreativnija digitalna rješenja iz svih dijelova Zapadnog Balkana. Ove su inicijative važne da se mladima ponude prilike i da im se da šansa da budu uključeni u regionalne i evropske programe. Balkan treba da bude mjesto na kojem mladi ljudi mogu biti kreativni i imati sve šanse za život,“ dodala je Bregu.
Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija kazala je na ceremoniji otvaranja da je „oduševljena inovativnošću rješenja iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana” i istakla da je jedini način da se postigne značajna promjena u našem regionu taj da se svi okupimo zajedno kao jedan tim.
V.d. direktorica u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Evropske komisije MichelaMatuella izrazila je podršku ovom događaju i čestitala Savjetu za regionalnu saradnju što su prepoznali važnost inovativnog potencijala koji region posjeduje.
Evropskoj komisiji je drago da podrži jedan ovakav događaj kao dio inicijative za zajedničko regionalno tržište. Prošla godina nam je jasno pokazala važnost digitalizacije i inicijative kao što je ova su odličan alat da se mladi i kreativni ljudi okupe zajedno i nađu inovativna rješenja za izazove sa kojima se naša društva suočavaju“ – ocijenila je Matuella.
Takmičenje Balkathon 2.0 počelo je 5. maja 2021. godine otvorenim pozivom svim zainteresovanim građanima, start-up kompanijama, preduzetnicima, studentima, centrima digitalnih inovacija, naučnim parkovima, univerzitetima i malim i srednjim preduzećima sa Zapadnog Balkana koji imaju inovativnu ideju u oblasti pametnih gradova, e-zdravlja, zelenih gradova i e-preduzetništva da se prijave.
Od 90 kandidata sa 90 ideja, 37 timova sa preko 120 članova ušlo je u uži izbor i imali su priliku da rade sa mentorima, dok je 12 timova koji su ušli u finale imalo priliku da svoje ideje predstave stručnom žiriju koji je odlučio o šest pobjednika.
Balkathon je regionalno takmičenje koje finansira Evropska unija i sprovodi Savjet za regionalnu saradnju s ciljem da se pozovu svi zanteresovani mladi ljudi, start-up kompanije, preduzetnici, studenti, centri digitalnih inovacija, naučni parkovi, univerziteti, mala i srednja preduzeća i drugi, koji dolaze iz svih ekonomija Zapadnog Balkana da predlože i razviju inovativna digitalna rješenja kao odgovor na svakodnevne izazove u našim životima.
BALKATHON 2.0

meCrnogorski available languages

Top