>>>
> Magazin > tehno/inovativno > BALKATHON podržava najbolje inovativne digitalne ideje

BALKATHON podržava najbolje inovativne digitalne ideje

meCrnogorski available languages

BALKATHON podržava najbolje inovativne digitalne ideje

BALKATHON podržava najbolje inovativne digitalne ideje

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo online takmičenje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se podstakla digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja. Cilj ovog regionalnog takmičenja koje se održava putem interneta jeste da se pomogne građanima i privrednicima Zapadnog Balkana da se oporave od uticaja pandemije virusa COVID-19 koja ih je pogodila u prvom kvartalu 2020. godine, kao i da se poveća njihova otpornost na slične globalne izazove.

Učesnici takmičenja Balkathon imaće priliku da rade sa mentorima koji će im biti dodijeljeni u zavisnosti od teme koju odaberu. Vijeće za regionalnu saradnju će podržati najbolje ideje za razvoj inovativnih digitalnih rješenja sa 10.000 eura.

Balkathon je u potrazi za inovativnim idejama u oblasti pametnog turizma, platforme za digitalno učenje i rješenja za plaćanja putem interneta.

BALKATHON podržava najbolje inovativne digitalne ideje Savjet za regionalnu saradnju (RCC) organizuje prvo online takmičenje Zapadnog Balkana pod nazivom Balkathon kako bi se podstakla digitalna inovativna i praktična poslovna rješenja.

Zašto?

  • Rad sektora turizma je zbog virusa COVID-19 u potpunosti obustavljen u prvom kvartalu 2020. godine. Ekonomije se sada bore da ponovo uspostave domaća putovanja kao mjeru koja će pomoći ovoj industriji da preživi. U tom smislu, Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja bi se pozabavila glavnim segmentima turizma na Zapadnom Balkanu kao što su promocija, razvoj i realizacija proizvoda, tumačenje, upravljanje posjetama, vještine i učenje.
  • Prema istraživanju Balkan barometar za 2020. samo 30 odsto građana Zapadnog Balkana koristi internet za obrazovanje, a pandemija je natjerala milione da učionice zamjene učenjem od kuće. Zato je Balkathon u potrazi za inovativnim idejama kojima bi se, kroz uspostavljanje namjenske platforme za digitalno učenje, riješila potreba za osnovnim digitalnim vještinama građana.
  • Potreba za plaćanjem putem interneta bila je ogromna, ali se u nekim slučajevima kupovina osnovih roba pokazala pravim izazovom. Prema Balkan barometru 2020. 32 odsto građana Zapadnog Balkana je zabrinuto u vezi zloupotrebe ličnih podataka prilikom kupovine na internetu. Balkathon je u potrazi za inovativnim rješenjima koja se mogu primjeniti na plaćanja putem interneta i obezbjediti siguran digitalni identitet, što će potaći veću primjenu ove vrste plaćanja korištenjem sigurnijih instrumenta.

Ko se može prijaviti i do kada?

Svako tek osnovano malo preduzeće, centar za digitalne inovacije, naučno-tehnološki park,  univerzitet, malo ili srednje preduzeće, mladi iz svih ekonomija Zapadnog Balkana koji su zainteresovani za digitalizaciju i pametna rješenja dobrodošli su da se prijave.

Prijave su otvorene od 1. do 12. jula 2020. godine, do 12:00 časova po srednjeevropskom vremenu. 

Svečanost uručenja nagrada održat će se putem interneta 16. jula 2020. godine.

Balkathon finasira Evropska Unija i implementira RCC a sve što trebate znati o Balkathonu možete pronaći na https://www.rcc.int/balkathon

meCrnogorski available languages

Top