>>>
> Ekonomija Crna Gora > Bečki ekonomski forum 2018

Bečki ekonomski forum 2018

meCrnogorski available languages

Premijer Marković učestvovao na Bečkom ekonomskom forumu, istakao da je digitalno poslovanje je šansa za mlade zemlje, a mi u Crnoj Gori to dobro razumijemo

„Budući da digitalno poslovanje ne poznaje nacionalne granice, ono predstavlja šansu za mlade zemlje koje pokušavaju da izgrade i osnaže svoju konkurentnost na regionalnom i evropskom nivou. Informaciono-komunikacione tehnologije predstavljaju osnovu za pametan rast i nezaobilazne su u procesu transformacije privrede i društva u cjelini. Mi to u Crnoj Gori dobro razumijemo svi – i političari i administracija. Zbog toga je danas Crna Gora jedna od najprestižnijih investicionih destinacija u Evropi“
– rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na Bečkom ekonomskom forumu.
Govoreći na panelu „Regionalna saradnja kao dio evropske integracije” premijer je podsjetio da je Crna Gora najnaprednija država u procesu pristupanja Evropskoj uniji, te da je od prošle godine punopravna članica NATO-a. Istakao je i da je naša država prethodne i ove godine ostvarila jednu od najvećih stopa ekonomskog rasta u regionu i Evropi, koje su iznosile 4,7 odsto prosle godine i 4,8 odsto u prvoj polovini ove.
„Implementacija komponente ‘Digitalizacija’ kao dijela Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor treba da doprinese integraciji zemalja Zapadnobalkanske šestorke u panevropsko regionalno tržište unapređenjem širokopojasne infrastrukture, usaglašavanjem zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije te povećanjem digitalne pismenosti“ – rekao je predsjednik Marković.
Premijer je ukazao da je Crna Gora napredovala na strateškom i zakonodavnom planu u oblasti digitalizacije, ali da ne zaostaje ni kada su u pitanju rezultati na terenu: „Crna Gora je iznad regionalnog prosjeka po razvijenosti mreža i infrastrukture“ – rekao je crnogorski premijer.
U prethodne dvije godine, kako je naveo predsjednik Marković, penetracija širokopojasnih priključaka je povećana sa 53% na 74%, a plan je da do kraja 2018. godine dostigne 80 odsto. To bi značilo, pojasnio je predsjednik Vlade, da četiri od pet crnogorskih domaćinstava ima aktivan broadband priključak u svojim domovima.
„Pokrivenost mobilnim 4G mrežama premašuje 97 odsto naseljenog područja na nivou države, što je pri samom vrhu i u odnosu na EU” – kazao je predsjednik Marković.
On je dodao da je Crna Gora spremna da prihvati smanjenje cijena rominga u regionu te da smo podržali predlog Evropske komisije da na drugom Digitalnom samitu, koji će biti održan u Beogradu u aprilu 2019. godine potpišemo novi sporazum.
Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je rekla na panelu da EU želi da podrži napore zemalja Zapadnog Balkana na uspostavljanju digitalne agende. Ukazala je na činjenicu da digitalizacija predstavlja mogućnost za napredak i razvoj ali i rizik i u tom kontekstu posebno naglasila važnost jačanja sajber bezbjednosti. Komesarka je rekla da EU podržava partnere dijeljenjem iskustava i dobrih praksi.
Komesarka Gabrijel je govorila i o naporima u jačanju infrastrukture, širokopojasnog interneta i o mogućnosti snižavanja cijena rominga između država regiona. Ukazala je na značaj ulaganja u ljude i njihovo obrazovanje. Važno je, kako je navela, osigurati da svi imaju adekvatne vještine kako bi se iskoristile prednosti digitalizacije.
Na panelu su govori i lideri zemalja Zapadnobalkanske šestorke koji su podržali jačanje digitalne agende ali i ukazali na neophodnost da politika otvorenih vrata EU ostane aktivna, te ocijenili da Balkan mora imati jasnu evropsku perspektivu.

meCrnogorski available languages

Top