>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Beskontaktno plaćanje koristi svaki treći Crnogorac

Beskontaktno plaćanje koristi svaki treći Crnogorac

meCrnogorski available languages

Beskontaktno plaćanje koristi svaki treći Crnogorac

Beskontaktno plaćanje koristi svaki treći Crnogorac

Beskontaktne transakcije postaju sve popularnije u Crnoj Gori, a ukupna upotreba ovog načina plaćanja Visa karticama porasla je za 37 odsto u odnosu na mart prošle godine.  Ovim promjenama doprinela je i COVID-19 kriza koja ne jenjava i usmjerava ljude da zbog brige o zdravlju iz korjena mijenjaju svoje navike. Potrošači, bez obzira na to šta kupuju, prelaze na trgovinu koja je prvenstveno digitalne prirode.
Oko dvije trećine građana spremno je da plaćanja obavlja na ovaj način, jer im to donosi brojne pogodnosti, pokazali su rezultati regionalnog istraživanja kompanije Visa u okviru kampanje „U korak sa digitalnom budućnošću“.  Većina ističe da su glavne prednosti upotrebe beskontaktnih kartica – brzina, jednostavnost rukovanja i praktičnost. 
Do većih pomaka u ponašanju potrošača došlo je i širom svijeta, sa fokusom na e-trgovinu i sveobuhvatnu potrebu za iskustvom bez kontakta na prodajnom mjestu. Na primjer, 13 miliona ljudi u Južnoj Americi i na Karibima obavilo je svoju prvu kupovinu na mreži tokom prvog kvartala 2020. godine, a 31 milion Amerikanaca je u martu 2020. prislonilo Visa beskontaktnu karticu ili digitalni novčanik, u poređenju sa 25 miliona u novembru.
Visa sarađuje sa partnerima iz industrije platnih usluga na podizanju limita za beskontaktno plaćanje. Nakon povećanja beskontaktnih ograničenja, u Evropi viđamo dodatnih 29 miliona prenosa na nedjeljnom nivou koji više ne zahtjevaju PIN. U Crnoj Gori je ograničenje povećano na maksimalno 50 eura, čime je potrošačima omogućeno da jednostavno prislone Visa karticu i plate bez unosa PIN-a. Povećani limit bez unosa PIN-a predstavlja porast od 25 odsto u odnosu na prethodni iznos od 40 eura, čime se potrošačima dodatno olakšavaju svakodnevne transakcije.
Beskontaktno plaćanje koristi svaki treći Crnogorac
Visa istraživanje je pokazalo i to da svaki četvrti građanin Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore danas redovno koristi beskontaktne kartice, s tim da je lider u regionu po upotrebi beskontaktne tehnologije Sjeverna Makedonija. U ovoj zemlji čak 68 odsto ispitanika koristi ovu metodu prilikom plaćanja. Albanija, sa druge strane, bilježi najnižu upotrebu – tek jedan od 10 potrošača plaća na ovaj način, ali su oni motivisani da se bolje upoznaju sa ovom tehnologijom i koriste njene benefite.
Prema riječima Vladimira Đorđevića, generalnog direktora kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu, pandemija COVID-19 promjenila je potrošačke navike građana i uticala na prihvatanje novih tehnologija prilikom plaćanja.
„Istraživanje koje smo uradili u regionu prije više od mjesec dana potvrdilo nam je da potrošači u Crnoj Gori usvajaju inovativne metode plaćanja i da beskontaktno postaje novi standard. Vrijeme je svima dragoceno, navike smo morali da promjenimo zbog prisutnosti virusa, a trgovci kontinuirano traže načine da unaprijede iskustvo plaćanja“,
ističe Đorđević i napominje da su ovakva istraživanja navika potrošača za kompaniju kao što je Visa dragocena i da se nastavlja rad na ubrzanju prihvatanja beskontaktnog plaćanja.
Prema istraživanju, gotovo svaki deseti potrošač u Crnoj Gori koristi mobilni telefon za beskontaktna plaćanja, dok je 62 odsto upoznato sa opcijom mobilnog novčanika. Oko 48 odsto korisnika je izrazilo želju da plaća aplikacijama na mobilnim telefonima u budućnosti.
Visa je početkom godine predstavila Apple Pay uslugu u Crnoj Gori, zahvaljujući kojoj korisnici Visa kartica Crnogorske komercijalne banke mogu da uživaju u dodatnim pogodnostima i plaćaju robu i usluge jednostavnim prislanjanjem svog mobilnog telefona. Sa druge strane ovaj vid plaćanja pomaže malim i srednjim preduzećima da povjećaju prodaju, poboljšaju novčani tok i razvijaju svoje poslovanje bez potrebe za dodatnim hardverom, navodi se u saopštenju Visa Grupe.

meCrnogorski available languages

Top