>>>
> Ekonomija Crna Gora > Bespovratna podrška proizvođačima od 6.000 do 350.000 eura po projektu

Bespovratna podrška proizvođačima od 6.000 do 350.000 eura po projektu

meCrnogorski available languages

Bespovratna podrška proizvođačima od 6.000 do 350.000 eura po projektu
Upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa mogućnostima bespovratne podrške za investicije u primarnu proizvodnju kroz IPARD javni poziv nastavljeno je organizovanjem terenskih radionica po opštinama.
Nakon prezentacija ovogodišnjeg Agrobudžeta koji je punio opštinske sale tokom februara, prezentacije IPARD-a izazvale su slično interesovanje, što potvrđuje da naši proizvođači vide dobru priliku za značajno unapređenje proizvodnje i konkuretnosti.
Registrovana poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj poziv mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, i ostvariti podršku od 6.000 pa do 350.000€.
Osnovna bespovratna podrška je 60 odsto od prihvatljive investicije. Za mlade farmere (do 40 godina), podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.
Kroz ovaj javni poziv podržava se sektor proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, zatim sektori voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, kao i sektori ribarstva i akvakulture.
Proizvođači mogu izgraditi ili rekonstruisati objekat, nabaviti opremu, mehanizaciju,  urediti infrastrukturu na gazdinstvu, izgraditi sistem navodnjavanja. Takođe, podržava se nabavka protivgradne mreže i mreže za zaštitu od ptica, sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta. Pojašnjeni su im i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje poljoprivredni proizvođači moraju da zadovolje da bi uspješno konkurisali i bili podržani. Naime, oni su trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje podrške u zavisnosti od sektora proizvodnje, moraju ispunjavati određene kriterijume u pogledu obima proizvodnje, broja uslovnih grla i površina zasada.
Prisutnima je pojašnjena procedura apliciranja na javni poziv koji je otvoren do 19. maja, posebno potrebna dokumentacija kako bi se uspješno prijavili, što treba da rezultira, u prvom koraku, ugovaranjem podrške. Takođe, objašnjeni su im i naredni koraci koji ih očekuju u dijelu realizacije investicije i isplate podrške. Kako bi ovaj proces po projektu bio efikasan budućim korisnicima je sugerisano da se posvete pripremi i kompletiranju dokumentacije, u čemu će im predstavnici Direktorata za plaćanje Ministarstva poljoprivrede maksimalno pružiti pomoć.
Pitanja prisutnih najviše su bila vezana za izgradnju objekata na gazdinstvima u oblasti stočarstva, rješavanje pitanja stajnjaka, podizanje vinograda i voćnjaka, kao i uređenje ekonomskog dvorišta i rješavanje pitanja vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje. Predstavnici ministarstva su objasnili prisutnima koja dokumentacija im je potrebna, kao i kako i gdje se mogu pribaviti.

meCrnogorski available languages

Top