>>>
> Ekonomija Crna Gora > BiH – Crna Gora – uspostavljanje zajedničke granične kontrole

BiH – Crna Gora – uspostavljanje zajedničke granične kontrole

meCrnogorski available languages

BIH – CG – Zajedničko saopštenje pregovaračkih delegacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore
U Podgorici je održan sastanak pregovaračkih delegacija Crne Gore i Bosne i Hercegovine u vezi sa pripremama za zaključivanje Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj, u cilju unapređenja kretanja građana u pograničnom saobraćaju preko zajedničke državne granice.
U tom smislu, usaglašen je i verifikovan Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o graničnim prelazima za pogranični saobraćaj.
U pripremi Sporazuma uvaženi su zahtjevi lokalnih samouprava pograničnih opština obje države, u Crnoj Gori opština Pljevlja, Nikšić i Herceg Novi i u Bosni i Hercegovini opština Čajniče, Gacko, Bileća i Trebinje, imajući u vidu da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država, u želji da stanovništvu nastanjenom u pograničnom području olakšaju kretanje između pograničnih područja i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje.
Sporazum će dalje unaprijediti dobrosusjedske odnose, posebno omogućavanjem građanima koji žive u naseljenim mjestima u zoni od 10 km uz zajedničku državnu granicu da na 18 prelaznih mjesta prelaze državnu granicu van graničnih prelaza u režimu pograničnog saobraćaja, sa pograničnom propusnicom.
Sporazum će biti potpisan nakon sprovedenih unutrašnjih pravnih procedura u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
bih montenegro bosnia and herzegovina crna gora bosna hercegovina delegacija_webp
Takođe, dogovorena je dinamika pregovora na zaključivanju Aneksa Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima. Aneksom ovog Sporazuma utvrdiće se lokacije zajedničkih graničnih prelaza Vraćenovići (CG) – Deleuša (BiH), na putnom pravcu Nikšić – Bileća i Šćepan Polje (CG) – Hum (BiH), na putnom pravcu Šćepan Polje – Foča, na teritoriji Crne Gore i Klobuk (BiH) – Ilino Brdo (CG), na putnom pravcu Trebinje – Nikšić i Zupci (BiH) – Sitnica (CG), na putnom pravcu Trebinje – Herceg Novi, na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Crna Gora je preduzela konkretne aktivnosti na sprovođenju ovog Sporazuma, izborom izvođača radova za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza Vraćenovići – Deleuša, u iznosu od 1.878.182,75 €, koji će biti izgrađen do kraja tekuće godine, a za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza Šćepan Polje (Paklice) – Hum, pronalaze se modaliteti uspostavljanja zajedničke granične kontrole.
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj 03. februara 2020. godine, donijelo je Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključenja Aneksa Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore o sprovođenju graničnih provjera na zajedničkim graničnim prelazima, koji je potpisan 06. marta 2009. godine. Takođe, Bosna i Hercegovina je u Budžetu za 2020. godinu planirala sredstva za uspostavljanje zajedničke granične kontrole na budućim zajedničkim graničnim prelazima Klobuk i Zupci.
Uspostavljanjem zajedničke granične kontrole i adekvatnijim regulisanjem režima pograničnog saobraćaja omogućiće se jednostavnije prelaženje zajedničke državne granice i efikasnije rješavanje svakodnevnih životnih pitanja stanovništva koje živi u pograničnim područjima obje države.
  • MUP CG

meCrnogorski available languages

Top