>>>
> Ekonomija Crna Gora > Biraj crnogorsko – promocija crnogorske proizvodnje

Biraj crnogorsko – promocija crnogorske proizvodnje

meCrnogorski available languages

Biraj crnogorsko – promocija crnogorske proizvodnje

Trenutna situacija oko CoVID-19 natjerala je brojne osobe da preispitaju dosadašnji način poslovanja, potrošnje i lanaca nabavke. Jedna od brojnih doktrina za izlazak iz krize jeste kupovina domaćih proizvoda i oslanjanje na domaću snagu. Svaki potrošač ima važnu ulogu na sebi.

Kada bi svaki kafić služio flaširanu crnogorsku vodu, svaki hotel nabavljao higijenska sredstva domaće proizvodnje, a kupci u supermarketima stavili u svoju korpu barem dio proizvoda koji se proizvodi u Crnoj Gori, uticaj na privredu bio bi osjetan.

Inicijativu za promociju crnogorskih proizvoda ” Biraj crnogorsko ” usmjerena je na na potrošačima u Crnoj Gori. Pokrenuli su je Petar Kontić i Dragutin Kontić. Oni su do sada realizovali projekat “Montenegro Village Wineries“, kojim su obuhvaćeni skoro svi ruralni proizvođači vina.

portal Senat: Možete li nam nešto više reći o brendu “Biraj crnogorsko” ?

Brend Biraj crnogorsko je zamišljen da objedinjava sve proizvođače iz Crne Gore koji, sami ili uz pomoć države, proizvode i plasiraju svoje proizvode i usluge. Crna Gora nema potencijale za raznovrsnu i obimniju proizvodnju, tako da su napori naših proizvođača još značajniji sa apsekta ulaganja, rada i pozicioniranja proizvoda na tržištu. Ovaj projekat bi trebao da bude putokaz domaćem kupcu do proizvoda izloženog na polici, kao i njegovo podsjećanje da kupovinom proizvoda proizvedenih u Crnoj Gori, u čitavom lancu, pomaže samog sebe, svoju porodicu, sadašnjost i budućnost pojedinca i države. Koliko god da je, naše je.

Posebnu odgovornost ovdje vidimo kod naših trgovačkih kompanija, koje bi trebale da te proizvode, u svojim prodajnim objektima, kvalitetno pozicioniraju i predstave ih kupcima sa najboljom cijenom za njih.

 

View this post on Instagram

 

Naša Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu. Za nas.Naša zemlja je najplodnija zemlja na svijetu i sve sto iz nje iznikne je posebnog ukusa. To je zapisano u našem genetskom kodu od onih prije nas. Oni su nam ostavili, a mi moramo sačuvati tu zemlju i njene prozivode. Moramo čuvati i sve one proizvodjače, male ili velike, koji sami ili uz podršku države pokušavaju da u ovim teškim momentima za čitavu planetu, održe svoju proizvodnju u tom našem malom, ali ponosnom dijelu. Sve njih koji stvaraju nove vrijednosti neophodne za egzistenciju gradjana Crne Gore i njenu ekonomiju. Koliko god da je, naše je i sa naše zemlje. Biraj crnogorsko će svakog dana obavještavati i podsjećati sve stanovnike Crne Gore ko su ti prozivodjači, koji su to njihovi proizvodi i usluge. Želimo biti podrška njima i svim ljudima u Crnoj Gori kroz besplatno reklamiranje. Zato BIRAJ CRNOGORSKO. #birajcrnogorsko #montenegro #crnagora

A post shared by BIRAJ 🇲🇪 CRNOGORSKO (@birajcrnogorsko.me) on

 

View this post on Instagram

 

Naša Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu. Za nas. Naša zemlja je najplodnija zemlja na svijetu i sve sto iz nje iznikne je posebnog ukusa. To je zapisano u našem genetskom kodu od onih prije nas. Oni su nam ostavili, a mi moramo sačuvati tu zemlju i njene prozivode. Moramo čuvati i sve one proizvodjače, male ili velike, koji sami ili uz podršku države pokušavaju da u ovim teškim momentima za čitavu planetu, održe svoju proizvodnju u tom našem malom, ali ponosnom dijelu. Sve njih koji stvaraju nove vrijednosti neophodne za egzistenciju gradjana Crne Gore i njenu ekonomiju. Koliko god da je, naše je i sa naše zemlje. Biraj crnogorsko će svakog dana obavještavati i podsjećati sve stanovnike Crne Gore ko su ti prozivodjači, koji su to njihovi proizvodi i usluge. Želimo biti podrška njima i svim ljudima u Crnoj Gori kroz besplatno reklamiranje. Zato BIRAJ CRNOGORSKO. Photo: @nvulikic.photo #birajcrnogorsko #montenegro #crnagora #domaciproizvodi

A post shared by BIRAJ 🇲🇪 CRNOGORSKO (@birajcrnogorsko.me) on

portal Senat: Šta vas je navelo da pokrenete inicijativu?

– Motiv za pokretanje ove kampanje je sigurno trenutak kada je zastala skoro čitava planeta, u mnogim aspektima. Kada smo se i mi u Crnoj Gori suočili sa ozbiljnim problemom, ali i svi zajedno preduzeli aktivnosti da, na odgovarajući način nastavimo život. Osim velikih napora sistema zdravstva u Crnoj Gori, veoma je značajno održanje proizvodnje domaćih proizvođača.

U situaciji kada se zatvaraju granice i promet roba ide sporijim tempom, željeli smo da podsjetimo građane Crne Gore da ima dosta proizvoda koji se proizvode kod nas i dostupni su na tržištu. Proizvoda za koje možda nisu ni znali, ili su ih zanemarivali. Život nametne trenutak da se moramo oslonosti na svoje noge, svoje ruke i time dati doprinos stabilizaciji života.

portal Senat:  Šta mislite o kampanji PKCG “kupujmo domaće” i kako je doživljavate?

– Sigurno da je akcija PKCG “Kupujmo domaće”, koja je prethodno pokrenuta, imala i ima, i motiv i cilj i rezultate. Ona se osmišljava na osnovu velikog broja statističkih podataka i sigurno doprinosi svojoj svrsi. Koliko običan građanin – kupac prati aktivnosti PKCG i u kom obimu prihvata njene sugestije je pitanje na koje najbolje može odgovoriti tržište, baš domaćih proizoda.

Portal Senat: Šta je uslov da bi određeni proizvod ili usluga bio uključen u vaš projekat?

Za uključivanje proizvoda u Biraj crnogorsko neophodno je da proizvodnja i usluge u Crnoj Gori koja ispunjavaju propisane standarde.

Portal Senat: Koje su grupe proizvod /usluga uključene?

– Na našim platformama će biti predstavljevni svi proizvođači, bez razlike, iz Crne Gore. Proizvođaci proizvoda iz oblasti prehrambene, hemijske i preradjivačke industrije, interesantni zanati i drugi.

Uporedo sa tim prezentovaćemo sve, već poznate, ali i nove aspekte i nosice turizma i ugostiteljstva u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na etno sela i restorane sa nacionalnom kuhinjom.

Portal Senat: Da li postoji mogućnost za internacionalizaciju ovog brenda/pristupačnost na stranim jezicima? Da li će turisti i ljubitelji Crne Gore imati koristi?

– Naš cilj je da ovom incijativom pokušamo doći do svih građana, aktivnog i pasivnog kupca, onog ko poznaje i ne poznaje tržište I ponudu. Želimo da sugerišemo kupovinu domaćih prozivoda kao podršku sadašnjem trenutku, ali i danima koji dolaze, zbog svih nas. U tom smislu če brend Biraj crnogorsko biti dnevno ažuriran, usavršavan i ubrzo pristupačan na više stranih jezika. Ta aktivnost će biti upravo važna kao naša podrška strateškoj grani crnogorske privrede, turzimu i usmjerena na sve ljude dobre volje koji budu željeli da posjete Crnu Goru, da vide njene prirodne ljepote, i da probaju domaće proizvode. Homemade from Montenegro

 

View this post on Instagram

 

DURMITORSKI ČAJ Pogon za proizvodnju DURMITORSKOG ČAJA smješten je na 6 Ha u selu Kovčica Žabljak. Pogon, odnosno radni i proizvodni prostori preduzeća su udaljeni od ekološki zagađenih područja i industrijskih djelatnosti, tačnije nalazi se u zoni NACIONALNOG PARKA DURMITOR i obezbjeđuju adekvatne preduslove za ovaj tip proizvodnje. U okviru proizvodnje postoje tri zasebne cjeline : 1. Proizvodnja čajeva: a) Proizvodnja rinfuznih čajeva b) proizvodnja filter čajeva 2. Proizvodnja biljnih ekstrakata: a) Proizvodnja tinktura b) Proizvodnja ulja 3. Proizvodnja kozmetičkih preparata i predmeta opšte upotrebe: a) Kozmetički preparati na bazi bilja Kontakt: 💻 mrvica.info/ 📩 durmitorskicaj@gmail.com 📱 +382 69 57 88 70 📍Žabljak – Herceg Novi • Prikažimo i podržimo sve one koji stvaraju vrijednosti neophodne za egzistenciju gradjana Crne Gore i njenu ekonomiju. BIRAJ CRNOGORSKO. #birajcrnogorsko #montenegro #crnagora #domaciproizvodi #pršuta #sir #vino #mesoijaja #ekonomija

A post shared by BIRAJ 🇲🇪 CRNOGORSKO (@birajcrnogorsko.me) on

Portal Senat: Ima li šanse da se još nešto novo proizvodi u Crnoj Gori i plasira na domaćem i međunarodnom tržištu?

Mislimo da ce situacija na trzistu, izazvana ovako neočekivanim dešavanjina, nakon kvalitetne analize ponude i potražnje, podstaci mnoge ljude u Crnoj Gori da sacuvaju postojeće procese proizvodnje i pokrenu nove koji ih vremenom mogli dopuniti asortiman proizvoda koji bi bili proizvedeni u CG, a svaki višak bi mogao biti plasiran barem u zemlje u okruženju.

 

View this post on Instagram

 

Naša Crna Gora je najljepša zemlja na svijetu. Za nas. Naša zemlja je najplodnija zemlja na svijetu i sve sto iz nje iznikne je posebnog ukusa. To je zapisano u našem genetskom kodu od onih prije nas. Oni su nam ostavili, a mi moramo sačuvati tu zemlju i njene prozivode. Moramo čuvati i sve one proizvodjače, male ili velike, koji sami ili uz podršku države pokušavaju da u ovim teškim momentima za čitavu planetu, održe svoju proizvodnju u tom našem malom, ali ponosnom dijelu. Sve njih koji stvaraju nove vrijednosti neophodne za egzistenciju gradjana Crne Gore i njenu ekonomiju. Koliko god da je, naše je i sa naše zemlje. Biraj crnogorsko će svakog dana obavještavati i podsjećati sve stanovnike Crne Gore ko su ti prozivodjači, koji su to njihovi proizvodi i usluge. Želimo biti podrška njima i svim ljudima u Crnoj Gori kroz besplatno reklamiranje. Zato BIRAJ CRNOGORSKO. #birajcrnogorsko #montenegro #crnagora #domaciproizvodi

A post shared by BIRAJ 🇲🇪 CRNOGORSKO (@birajcrnogorsko.me) on

meCrnogorski available languages

Top