>>>
> Finansije i investicije > Boan – Šavnik: Rezultati kao potvrda zajedničkog rada

Boan – Šavnik: Rezultati kao potvrda zajedničkog rada

meCrnogorski available languages

Boan – Šavnik: Rezultati kao potvrda zajedničkog rada

Boan – Šavnik: Rezultati kao potvrda zajedničkog rada

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je nakon radne posjete Nikšiću, gdje je otvorio vodovod Prijespa i prisustvovao otvaranju savremene Poliklinike Nikčević, boravio i u radnoj posjeti Opštini Šavnik.
Tim povodom, potpredsjednik je obišao novoizgrađeni asfaltirani lokalni put Krnja jela – Bare koji je rekonstruisan kroz Program razvoja ruralnih područja, koji Vlada realizuje sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD). Napravljen je i dogovor za nove projekte za unapređenje ruralne infrastrukture i kvaliteta života i rada građana. Takođe, Simović je tokom posjete Šavniku, a povodom Svjetskog dana pčela – 20. maja obišao mladog pčelara Marka Ćirovića iz Boana.
Potpredsjednik Simović je zajedno sa predsjednikom Opštine Vlatkom Vukovićem i mještanima podijelio zadovoljstvo urađenim. Konkretno, kada je riječ o lokalnom putu u Barama, njegovo asfaltiranje je značajno za domaćine ovog kraja, ali i brojne druge koji će ga koristiti, posebno stočare koji izdužu na Sinjajevinu.
I na ovom projektu, kako je kazao Simović, radili su zajedno Vlada, Opština i mještani, ali i Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD). Simović je podsjetio da je kroz taj projekat prošle godine na nivou Crne Gore asfaltirano više od 35 km saobraćajnica, ističući da je ambicija da u ovoj godini to bude više – preko 40 km u sedam opština obuhvaćenih projektom. Simović je izrazio uvjerenje da će u Šavniku to biti putni pravac za Duži i Dubrovsko, u dužini od 7 km, ističući da taj put ima posebnu vrijednost sa aspekta poljoprivrede i ruralnog turizma, i ukupnog razvoja tog kraja.
Prilikom posjete najavljen je i nastavak projekata za rješavanje vodosnabdijevanja, uz podršku Ministarstva koje je već danas prebacilo sredstva u iznosu od 55 hiljada eura za te namjene, uz dodatnih 75 hiljada kroz IFAD.
Još jedan važan projekat za Šavnik je i rekonstrukcija đačkog doma u kome su smješteni učenici Srednje poljoprivredne škole, a za čiju realizaciju je danas potpisan sporazum.
Potpredsjednik je podsjetio da se tokom prošle godine sagledalo stanje u tom objektu, konstatovano da je neuslovan smještaj i najavljena podrška. Kroz IFAD projekat obezbijeđeno je 10 hiljada eura za rekonstrukciju, kako bi se učenicima obezbijedili pristojni uslovi.
Na Svjetski dan pčela kod mladog pčelara u Boanu
Potpredsjednik Vlade ohrabren je, kako je kazao, i posjetom mladom pčelaru Marku Ćiroviću koga je obišao danas, sa željom da na taj način Crna Gora obilježi Svjetski dan pčela – 20. maj.
Prema riječima Simovića, bilo je zadovoljstvo obići ovog mladog pčelara, vidjeti kako se on bavi pčelarstvom na jedan odgovoran i profesionalan način, sa puno emocija i snažnim porukama koje šalje iz svog domaćinstva. Sa sada Ćirović ima 170 društava, obezbijedio je dodatu vrijednost jer je sertifikovao svoju proizvodnju kao organsku koristeći tako i dodatna podsticajna sredstva Ministarstva, koristeći i podrške iz Evropskih pretpristupnih fondova iz prethodnog perioda.
„Posebno me ohrabrila njegova poruka da je ova godina koja jeste izazovna po mnogo čemu dobro krenula za pčelarstvo i da obećava da bude povoljna. Vjerujem da će njegov optimizam biti opravdan i da ćemo, uprkos svim izazovima koje imamo u ovoj godini, u kojoj smo dali odgovor u odnosu na ono što znači zdravlje i životi naših građana, tokom godine moći kazati da uspješno savladavamo i ekonomske izazove, kroz aktivnosti koje Vlada pokreće u saradnji sa preduzetnicima i lokalnim samoupravama. A onda, kao rezultat svih dobrih odgovora koje smo dali i dajemo, vjerujem  da ćemo moći kazati da smo dali konačni ključni odgovor u odnosu na izazove i potrebu daljeg ubrzanog razvoja Crne Gore“, poručio je Simović iz Šavnika.

Boan Šavnik Milutin Simović - Obilježavanje Svjetskog dana pčela - posjeta mladom pčelaru Marku Ćiroviću, MZ Boan

Predstavljamo mladog pčelara Marka Ćirovića iz Šavnika: Porodična tradicija pretočena u uspješnu pčelarsku priču

Primjer mladog pčelara Marka Ćirovića iz Boana kod Šavnika, koji je uspješno nastavio porodičnu tradiciju bavljenja pčelarstvom, kao i primjeri sve većeg broja mladih pčelara širom Crne Gore, pokazatelj su da pčelarstvo u Crnoj Gori ima budućnost i da kao država, iako mala, imamo potencijal da doprinesemo globalnim nastojanjima da se očuva ugrožena pčelinja populacija.
Dvadesetosmogodišnji Marko Ćirović, zajedno sa porodicom, na imanju u živopisnom selu Tušina u Boanu vrijedno radi. Znanje o pčelarenju koje je dobio od oca Željka i podrška majke  Ane  koja je upornim dugogodišnjim radom uspjela sama da razvije izuzetnu kozmetičku liniju na bazi meda, bili su dobra osnova mladom pčelaru da nastavi dalje da unapređuje posao. Značajna podrška Ministarstva poljoprivrede, kroz brojne mjere i projekte bespovratne podrške ubrzale su njegov razvojni put.
Marko trenutno ima 170 pčelinjih društava. Registrovao je svoju proizvodnju kao organsku, gdje osim meda proizvodi i druge pčelinje proizvode koji su izuzetno traženi na tržištu zbog dokazanih zdravstvenih svojstava. Kozmetika na bazi meda, kao potpuno prirodni proizvod, posebna je vrijednost njihove ponude. Proizvodi sa ovog pčelinjaka traženi su širom Crne Gore, a sve više interesovanja ima i van granica, ne samo za kupovinu proizvoda, već i posjetu njihovom gazdinstvu.
Simović: Bilo je zadovoljstvo obići ovog mladog pčelara
 
Mladog pčelara, na Svjetski dan pčela – 20. maja, posjetio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, sa saradnicima. Tom prilikom Simović se upoznao sa rezultatima koje postiže gazdinstvo Ćirović, zahvaljujući ljubavi i posvećenosti pčelarstvu, vrijednom radu cijele porodice, i osvjedočio se da je politika podrške sektoru pčelarstva kreirana u dobrom pravcu.
“Bilo je zadovoljstvo obići ovog mladog pčelara, vidjeti kako se on bavi pčelarstvom na jedan odgovoran i profesionalan način, sa puno emocija i snažnim porukama koje šalje iz svog domaćinstva. Sa sada Ćirović ima 170 društava, obezbijedio je dodatu vrijednost jer je sertifikovao svoju proizvodnju kao organsku, koristeći tako i dodatna značajna podsticajna sredstva Ministarstva, koristeći i podrške iz evropskih pretpristupnih fondova u prethodnom periodu”, kazao je Simović.
Posebno ga je, kako je kazao, ohrabrila informacija mladog pčelara da je ova godina, koja je bila izazovna po mnogo čemu, dobro krenula za pčelarstvo i da obećava da bude povoljna. “Vjerujem da će njegov optimizam biti opravdan”, kazao je Simović.
Podrška ubrzala razvojne planove
 
“Predstavlja mi veliko zadovoljstvo posjeta potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, na Svjetski dan pčela. Time smo dobili još jednu potvrdu da Vlada vodi računa o pčelarima i pčelarstvu“, kazao je Ćirović.
Ovaj mladi pčelar već godinama uspješno koristi mogućnosti podrške Ministarstva. Samo kroz IPARD like projekat dobio je podršku za izgradnju pčelarske kuće, nabavku košnica i opreme za pčelarstvo. Investicija je bila vrijedna oko 55 hiljada, za šta je ostvario bespovratnu podršku od oko 30 hiljada eura.
Ćirović kaže da je podrška bila presudno značajna za realizaciju planiranih aktivnosti i najavljuje da će nastaviti da koristi sve raspoložive programe. “U ovoj godini planiramo povećanje broja košnica za još 50. Planiramo da se ozbiljno bavimo agroturizmom, jer imamo sve preduslove i interesovanje potencijalnih turista i agencija. Vidjećemo kako će ova turistička godina ići, zbog trenutne situacije, ali svakako ćemo ozbiljno krenuti u tom pravcu”, poručuje Marko.
On je pozvao sve mlade ljude, posebno nezaposlene, a koji imaju mogućnosti, da se posvete poljoprivredi, i to ne samo iz hobija, nego ozbiljno, jer je to oblast u kojoj rezultati sigurno dolaze, uz naravno veliki rad i trud.
Izvor: Vlada Crne Gore (1) (2)
BOAN Boan Boan Boan BOAN Boan Boan Boan

meCrnogorski available languages

Top