>>>
> Magazin > Eko&urbano > Brdo Gorica: uskoro akcija masovnog pošumljavanja

Brdo Gorica: uskoro akcija masovnog pošumljavanja

meCrnogorski available languages

Brdo Gorica: uskoro akcija masovnog pošumljavanja 

Brdo Gorica: uskoro akcija masovnog pošumljavanja 

Glavni grad planira da, 20. septembra, na dan 30. godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizuje akciju pošumljavanja brda Gorica, najmasovniju do sada.

Istovremeno, dužni smo podsjetiti da pomenuti termin, kao i sve druge pojedinosti, zavise od procjene struke. Da bi se ova akcija realizovala prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice koja će, na osnovu procjene pričinjene štete, izraditi sanacioni plan sa detaljnim smjernicama o autohtonim vrstama koje treba saditi, broju sadnica, kao i periodu sadnje.

Budući da se veliki broj građana, nevladinih organizacija i privrednih subjekata interesuje za najavljeno pošumljavanje brda Gorica, upućujemo im molbu da budu strpljivi, jer iako je prisutna jaka želja da naša Gorica što prije ponovo bude zelena oaza našeg grada, ovo moramo uraditi planski i zajedničkim snagama. Svaka pojedinačna akcija, ma koliko bila dobronamjerna, kao neplanska može biti kontraproduktivna.

Shodno navedenom, Glavni grad je već pokrenuo proceduru izrade sajta koji će sadržati sve neophodne podatke u vezi sa predstojećom akcijom, te informacije o načinu na koji zainteresovana javnost može podržati istu.

“O svim detaljima javnost će biti blagovremeno informisana”, navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Hronologija požara na brdu Gorica

27/07/2021

Službi zaštite i spašavanja prijavljen je 27. jula u prijepodnevnim satima, požar u blizini brda Gorice. Pripadnici Službe su nakon izlaska na teren utvrdili da se radi o požaru širokih razmjera, te koordinisanom akcijom u više ekipa i pored vjetra koji je otežavao gašenje, uspjeli da u 12:17h stave požar pod kontrolu.

Nažalost, zbog jakog vjetra, požar je proširen na druge lokacije i aktivno se radi na stavljanju vatre pod kontrolu.

brdo Gorica – fotografije

Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Janković je kazao da se kompletan sastav Službe, sa 22 vatrogasno-spasilačka vozila, danas nalazi na terenu.

“Pored nas angažovane su i kolege iz Danilovgrada, Bara, Cetinja, i upravo dolaze kolege iz Kolašina. Imali smo veliku pomoć naših kolega i veoma smo zahvalni na tome. Angažovan je i jedan avion koji je u posjedu Direktorata za zaštitu i spašavanje, čiji prelet očekujemo brzo, uz dva helikoptera Vojske Crne Gore, sa korpama za gašenje požara. Jedan požar je jutros stavljen pod kontrolu vrlo brzo, međutim, nakon par sati, požar je raširen na više lokacija.”, rekao je Janković.

Gradonačelnik dr Ivan Vuković kazao je da se već nekoliko sati radi na stavljanju vatre pod kontrolu, kako se ne bi ugrozili okolni objekti.

“Praktično cijeli dan kolege iz Službe zaštite i spašavanja, podržane od strane kolega iz drugih gradova Crne Gore, vode rat sa vatrenom stihijom, koja je zahvatila jedan značajan dio brda Gorice.”

Vuković je iskazao divljenje zbog rada vatrogasaca i naglasio da nema dilemu da će kolege odgovoriti i ovom zadatku.

Zbog sumnje da su požari podmetnuti, imajući u vidu da je za kratko vrijeme vatra zahvatila više različitih lokacija, Služba zaštite i spšavanja Glavnog grada podnijeće krivičnu prijavu protiv odgovornih NN lica.

Ljubović takođe napali piromani

Dok trajala borba pripadnika Službe zaštite i spašavanja sa vatrenom stihijom na brdu Gorica, kolege su intervenisale i na Ljuboviću, gdje su nepoznati počinioci pokušali da podmetnu požar.

Ako je uopšte bilo dileme, sada je jasno da se radi o organizovanoj akciji koja ima za cilj da se, podmetanjem požara na više lokacija, efikasan odgovor naših službi učini nemogućim. 

Nakon što je osujećen pokušaj paljenja brda Ljubović, naša Služba zaštite prijavila je slučaj Upravi policije.

izvor: Gl. grad Podgorica

Kako je javnost reagovala u vezi s požarom?

Šta je piromanija?

Piromanija je neodoljiva potreba za paljenjem, podmetanjem vatre i posmatranjem požara.

Jedan dio piromana je iz grupe mentalno zaostalih osoba ili starijih lica sa razvijenim procesima demencije. Drugi deo pripada psihopatologiji. U svim slučajevima postoji oslabljena kontrola impulsa koji često imaju karakter osvete, a ponekad piromanija proizilazi i iz seksualne frustracije.
Najveći broj slučajeva vezan je uz alkoholizam, tj. akutno opita stanja i antisocijalni poremećaj ličnosti, a povremeno ali značajno manje uz podmetanje požara vežu se i bolesnici u akutnoj fazi manije, psihotičnih poremećaja i ADHD-a u đece.
Češće se javlja kod muškaraca, skitnica, delikvenata, blaže mentalno retardiranih, kod osoba sklonih zloupotrebi alkohola, a kod žena su u kombinaciji sa piromanijom česti promiskuitet i kleptomanija. Osobe koje pate od spomenutog poremećaja često su opsednute vatrom, vatrogascima i takvom vrstom destrukcije od rane mladosti, oni u vatri i izazivanju požara uživaju. Uspješnim izazivanjem požara oslobađaju se snažne unutrašnje tenzije koja se u njima nakuplja pre samog čina, te na taj način postižu zadovoljstvo gledanjem ili učestvovanjem u požaru. (stetoskop.info)
Koji je jedini dozvoljeni oblik Piromana? Kliknite ovdje i saznajte

meCrnogorski available languages

Top