>>>
> EU/Politiko > Budućnost Evropske unije – 5 mogućih scenarija

Budućnost Evropske unije – 5 mogućih scenarija

meCrnogorskienEnglish available languages

U susret obilježavanju 60. godišnjice osnivanja, EU mora gledati prema naprijed kako bi stvorio viziju za svoju budućnost država članica. U Bijeloj knjizi utvrđuju se glavni izazovi i prilike za EU u sljedećih 10 godina. Predstavljeno je pet scenarija kako bi se unija mogla razvijati do 2025. ovisno o tome koji način djelovanja odabere.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je:

„Prije 60 godina osnivači Unije odlučili su da ujedine kontinent snagom zakona umjesto oružanim snagama. Možemo da budemo ponosni na sve što smo otada postigli. Naš najcrnji dan u 2017. još uvijek će biti mnogo svjetliji od bilo kojeg koji su naši preci proveli na ratištu. Obilježavanje 60. godišnjice ugovora iz Rima pravi je trenutak da ujedinjena Evropa sa 27 država članica stvori viziju za vlastitu budućnost. Vrijeme je za vođstvo, ujedinjenost i zajedničku odlučnost. U Komisijinoj Bijeloj knjizi predstavlja se niz različitih puteva kojima bi ujedinjena Europa sa 27 država članica mogla da krene. To je početak, a ne kraj procesa i nadam se da će se sada pokrenuti iskrena i sveobuhvatna rasprava. Forma će zatim slijediti funkciju. Budućnost Europe u našim je rukama.″

U Bijeloj knjizi razmatra se način na koji će se EU mijenjati u sljedećih 10 godina, od uticaja novih tehnologija na društvo i radna mjesta, preko preispitivanja globalizacije, do bezbjednosnih pitanja i rasta populizma. Izbor s kojim se suočavamo je jasno iznešen: ili će nas ti trendovi ponijeti ili ćemo ih prihvatiti i iskoristiti nove mogućnosti koje nam donose. Stanovništvo i privredna uloga EU opadaju, dok drugi dijelovi svijeta rastu. Do 2060. nijedna država članica neće činiti niti 1 % svjetskog stanovništva, što je bitan razlog zajedničkog djelovanja. Napredak EU u njezinoj ulozi pozitivne svjetske sile i dalje će zavisiti od otvorenosti i jakim vezama s partnerima.

U Bijeloj knjizi navodi se pet scenarija, od kojih svaki nudi uvid u moguće stanje Unije do 2025. ovisno o tome što će EU odabrati. Scenariji obuhvataju niz mogućnosti i služe kao ilustracija. Jedan ne isključuje drugi, a nisu ni konačni.

Scenario 1: Ne odustajemo

EU je fokusirana na sprovođenje plana pozitivnih reformi u duhu „Plana za novi početak za Europu” Komisije iz 2014. i Deklaracije iz Bratislave o kojoj se 2016. dogovorilo svih 27 država članica. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:

  • Stanovnici EU mogu voziti automatizovane i povezane automobile, ali neriješene pravne i tehničke prepreke i dalje im stvaraju probleme pri prelasku granice.
  • Stanovnici EU uglavnom putuju preko granica bez zaustavljanja radi provjere. Pojačana sigurnosna kontrola znači da se na aerodrom ili na željezničku stanicu mora doći znatno prije polaska.

Scenario 2.: Samo jednistveno tržište

EU se postupno fokusira isključivo na jedinstveno tržište jer 27 država članica ne mogu postići zajednički dogovor o sve većem broju područja politika. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:

  • Redovne provjere počinju otežavati poslovni ili turistički prelazak granica. Teže je zaposliti se u inostranstvu i ne garantuje se prenos penzionih prava u drugu zemlju. U slučaju zdravstvenih problema u inostranstvu, građani će morati plaćati velike račune za liječenje.
  • Građani EU nijesu skloni da koriste povezane automobile zbog nedostatka pravila i tehničkih standarda na novou cijele EU.

Scenario 3: Oni koji žele više, čine više

EU nastavlja kao i dosad, ali omogućava državama članicama koje to žele da zajedno čine više u određenim oblastima kao što su obrana, unutrašnja bezbjednost ili socijalna pitanja. Pojavljuje se jedna ili više „koalicija voljnih”. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:

  • Petnaest država članica uspostavljaju policijsko i pravosudno tijelo za rješavanje prekograničnih kriminalnih aktivnosti. Bezbjedonosne informacije odmah se razmjenjuju jer su nacionalne baze podataka u potpunosti međusobno povezane.
  • Povezani automobili koriste se u velikoj mjeri u 12 država članica koje su se dogovorile o usklađivanju svojih pravila o odgovornosti i tehničkih standarda.

Scenario 4: Činiti manje, ali efikasnije

EU se usmjerava na bolje i brže ostvarenje rezultata u odabranim oblastima politika, dok čini manje u oblastima u kojima se smatra da nema dodanu vrijednost. Pažnja i ograničeni resursi usmjereni su na odabrana područja politike. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:

  • Evropsko telekomunikacijsko tijelo biće ovlašćeno za oslobađanje frekvencija za prekogranične komunikacione usluge, kao što su one kojima se koriste povezani automobili. Takođe će štititi prava korisnika mobilnih i internet usluga bez obzira na to gdje se nalaze u EU.
  • Nova evropska agencija za borbu protiv terorizma pomaže pri odvraćanju i sprečavanju teških napada sistemskim praćenjem i upozoravanjem o sumnjivim osobama.

Scenario 5: Zajedno činimo mnogo više

Države članice odlučuju da dijele više ovlasti, resursa i odlučivanja na svim nivoima. Odluke se brže donose na nivou EU i brzo se sprovode. To bi do 2025. moglo značiti sljedeće:

  • Građani EU koji žele da se žale na predloženi projekat vjetroelektrana koji finansira EU na njihovom području ne mogu doći do odgovornog organa jer im je rečeno da se obrate nadležnim evropskim organima.
  • Državljani EU neometano koriste povezane automobile po cijeloj Europi zahvaljujući pravilima na razini cijelog EU-a i provedbenoj agenciji EU-a koja provodi pravila.

 

Izvor: EK

meCrnogorskienEnglish available languages

Top