>>>
> Ekonomija Crna Gora > Čavušoglu u Crnoj Gori: Sastanak sa Premijerom, MVP i Predsjednikom

Čavušoglu u Crnoj Gori: Sastanak sa Premijerom, MVP i Predsjednikom

meCrnogorskienEnglish available languages

Sastanak Premijera Crne Gore i šefa turske diplomatije

Crna Gora i Turska imaju odlične prijateljske i partnerske odnose, ali i snažnu ekonomsku saradnju sa dobrim perspektivama za njeno dalje jačanje, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i ministra vanjskih poslova Republike Turske Mevluta Čavušoglua, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj državi.
„Crna Gora ostvaruje snažan ekonomski rast u posljednje tri godine. Izutetno smo atraktivna investiciona destinacija i nadam se da će turske kompanije biti prisutnije, kao i da će ulaganja usmjeriti na sjever naše države. Raduje me porast trgovinske razmjene i očekujem dalji rast ukupne ekonomske saradnje“, kazao je predsjednik Marković.
On je ukazao na velika ulaganja u sveukupnu infrastrukturu, a zajednički je konstatovana nova vrijednost koju Crna Gora, njen turizam i ekonomija mogu dobiti valorizacijom aerodroma, za koje su interesovanje iskazale turske kompanije.
Ministar Čavušoglu je istakao da Crna Gora i Turska imaju odlične odnose i saradnju u svim oblastima. Ukazao je i na pomoć koju Turska preko svoje Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) pruža Crnoj Gori.
Turski šef diplomatije je istakao značaj Crne Gore za mir i stabilnost na Balkanu.
Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i ukazali na značaj postojanja jasne evropske i evroatlantske perspektive za Zapadni Balkan. Savezništvo u NATO je ocijenjeno kvalitetnim, a konstatovano je i da Crna Gora doprinosi ostvarivanju ciljeva Alijanse.

Mevlut Čavušoglu u Crnoj Gori (11.02.2020.)

Sastanak Darmanović – Čavušoglu

Odnose Crne Gore i Republike Turske karakteriše kontinuiran napredak na svim poljima, savezništvo i intenzivan politički dijalog, ocijenjeno je na sastanku ministara vanjskih poslova Crne Gore i Turske, prof. dr Srđana Darmanovića i Mevluta Čavušoglua, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.
Šef crnogorske diplomatije je kazao da posjeta ministra Čavušoglua Crnoj Gori predstavlja snažan podsticaj za unapređenje saradnje između dvije zemlje, koje su prethodne godine obilježile važan jubilej – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
„O značaju veza između Crne Gore i Turske svjedoči i nedavno otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu, ali i odluka Turske da otvori Konzulat na čelu sa počasnim konzulom u Bijelom Polju“,
rekao je ministar Darmanović. On je naročito pozdravio sveobuhvatnu interresornu saradnju koju na mnogobrojnim poljima ostvaruju naše dvije države, ukazujući na prostor za njeno dalje intenziviranje.
Ministar Čavušoglu, osvrnuvši se na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Turske, ocijenio je da su oni dodatno učvršćeni saradnjom u okviru NATO-a, te da ih karakteriše i dinamična ekonomska saradnja, ali i povećanje robne razmjene i direktnih investicija. On je, pored frekventnijih posjeta na najvišem nivou, takođe, pozdravio i važnost intenzivnih političkih konsultacija.

Kako je zajednički ocijenjeno, brojne turske kompanije su prepoznale privredne potencijale Crne Gore, te je potrebno nastaviti ekonomski zamah, imajući u vidu interesovanje turskih investitora za ulaganja u oblastima aerodromskog menadžmenta, hotelijerstva, pomorstva, zdravstva, tekstila i drvne industrije. Sagovornici su razmotrili i pitanje realizacije biznis foruma u narednim mjesecima, a obostrano je konstatovano da postoje brojni potencijali za dalje intenziviranje saradnje i u domenima trgovine, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, preduzetništva, obrazovanja, sporta, kulture i odbrane. Tome će, svakako, doprinijeti kvalitetna ugovorna baza između dvije države koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju projekata od obostranog interesa.
Tokom zvanične posjete, ministri vanjskih poslova Crne Gore i Turske potpisali su Sporazum o pružanju konzularne pomoći i Sporazum o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova porodica diplomatskog i konzularnog predstavništva. Pozdravljena je saradnja u okviru regionalnih mehanizama, kao i u multilateralnim okvirima.
Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim zbivanjima na unutrašnjoj i spoljnopolitičkoj sceni, kao i odnosima sa susjedima, te naglasili da je, uprkos brojnim izazovima, važno sačuvati mir i stabilnost u regionima kojima pripadamo.

Sastanak Đukanović – Čavušoglu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom. Predsjednik je iskazao zadovoljstvo zbog prilike da se sretne sa ministrom, nastavi razmjena informacija i unaprijedi zavidno partnerstvo između dvije države. Dinamičan politički dijalog i sveobuhvatna saradnja između Crne Gore i Turske, na najbolji način potvrđuju kvalitet diplomatskih odnosa starih 141 godinu, kazao je Đukanović.

On je iskazao zadovoljstvo bilateralnim vezama, dobrom ugovornom bazom, na čijim je temeljima zasnovana razuđena saradnja u svim sektorima, posebno odbrani i unutrašnjim poslovima. Crna Gora i Turska imaju odlične veze i na polju kulture, zdravstva i obrazovanja, što potvrđuje podatak o 300 studenata iz Crne Gore u Turskoj i odlična saradnja KC Crne Gore sa turskim zdravstvenim ustanovama. Predsjednik posebno ističe značaj ekonomske saradnje i progres u toj oblasti, koji je podstaknut sastankom mješovite komisije i biznis forumom održanim prošle godine u Podgorici. Uz poruku dobrodošlice za turske investitore, Đukanović je ukazao na značaj ulaganja kompanija iz Turske u oblasti infrastrukture i turizma. On je zahvalio i za razvojnu pomoć nacionalne kompanije TIKA, kao važne pomoći za svestrani razvoj naše zemlje. Crna Gora je, kazao je Predsjednik, spremna da pruži puni doprinos daljem unapređenju međudržavne saradnje i u kontekstu partnerstva u NATO, ali i duge istorije zajedničkih odnosa.

Ministar Čavušoglu je visoko cijeneći odnose dvije države prenio predsjedniku Đukanoviću pozdrave njegovog kolege Redžepa Taijipa Erdogana uz najavu skore posjete turskog Predsjednika Crnoj Gori. On se saglasio sa ocjenama pozitivnih kretanja saradnje dvije države prije svega u ekonomiji koja je iskazala veliki potencijal i rezultate. Više od dvije hiljade turskih kompanija u Crnoj Gori, potvrda su dobrog investicionog ambijenta i sigurnosti Crne Gore kao investicione destinacije, kazao je Čavušoglu. Uz nastavak investicija, najavio je i otvaranje fondacije za mlade i povećanje broja stipendija za crnogorske studente. Svjesni stabilnosti koju predstavlja Crna Gora na Balkanu, sa velikim oduševljenjem pratimo korake koje pravite nakon nezavisnosti i reforme koje ste učinili na evroatlantskom putu, kazao je on. Jako smo ponosni što smo saveznici Crne Gore u NATO i vjerujemo da će, ukoliko ne bude prepreka unutar EU, Crna Gora biti sledeća članica, poručio je turski ministar.

Sagovornici su istakli značaj međusobne saradnje i povjerenja na Balkanu, kao i unapređenja odnosa zemalja Balkana i Turske.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top