>>>
> Ekonomija Crna Gora > Cetinje: informativni dan o podršci u poljoprivredi IPARD

Cetinje: informativni dan o podršci u poljoprivredi IPARD

meCrnogorski available languages

Cetinje: informativni dan o podršci u poljoprivredi IPARD
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su informisali poljoprivredne proizvođače iz Prijestonice Cetinje o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive, kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku. Akcenat je bio na novinama u određenim mjerama Agrobudžeta za 2020. godinu, kreiranim na bazi iskustva i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima.
Na prezentaciji je istaknuto da je za podršku poljoprivrednicima ove godine obezbijeđeno značajno više sredstava za mjere, za koje je u prošloj godini vladalo veliko interesovanje. Na samom početku naglašeno je da je upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava osnovni uslov za korišćenje bilo koje od agrobudžetskih mjera, pa su pozvani poljoprivredni proizvođači koji to da sada nijesu učinili, da se upišu.
Posebno interesovanje prisutni proizvođači iskazali su za realizaciju mjera koje se odnose na nabavku mehanizacije, pogotovo veliko interesovanje iskazano je za sektor pčelarstva gdje su proizvođači sugerisali da u narednom periodu očekuju višu podršku u brendiranju pčelinjih proizvoda i u dijelu organizovanog otkupa meda podsredstvom Kuće meda.
Predstvanici ministarstva podsjetili su proizvođače da je tokom ove sedmice Ministarstvo objavilo više javnih poziva koja se odnose na podršku investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu, zatim voćarstvu, kao i pet javnih poziva za sektor pčelarstva. Pozvali su proizvođače da apliciraju i iskoriste aktivan pristup, odgovarajuća rješenja i mogućnosti koje su im dostupne.
Cetinje
Kao i prethodnih godina, mladi poljoprivrednici, koji imaju završenu srednju poljoprivrednu/veterinarsku školu ili poljoprivredni fakultet, imaju mogućnost da uz bespovratnu podršku od 10.000 eura, započnu agrobiznis i time riješe problem nezaposlenosti.
Tokom dalje prezentacije bilo je i diskusije o procedurama za dobijanje premija u stočarstvu, gdje su i ove godine obezbjeđene premije za mlijeko, kao i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu. Nastavlja se sa nabavkom stočnog fonda u cilju unapređenja postojećeg, podrškom upravljanja stajskim đubrivom, podrškom organskoj proizvodnji. Objašnjeno je da je od ove godine uvedena gornja granica za dobijanje premije po grlu za svinje, tako da se podrška dobija za one koji drže do 100 svinja, jer je podrška kroz agrobudžet namijenjena onima koji ojačavaju svoju proizvodnju dok su za veće proizvođače na raspolaganju sredstva IPARD programa.
Obzirom na raznolik potencijal teritorije na kojoj se nalazi Prijestonica Cetinje, a pogotovo na mogućnost uvezanosti sa turizmom, poljoprivrednicima je sugerisano da razvoj svojih gazdinstava usmjere u tom pravcu, da se udružuju i ulažu u svoja gazdinstva, jer jedino na taj način mogu prevazići brojne probleme vezane za konkurentnost i plasman proizvoda. Iskorišćavanjem mjera Agrobudžeta i drugih vidova podrške, pruža se prilika da povećanjem obima proizvodnje, nabavkom savremenije opreme kao i uvođenjem novih standarda u proizvodnji.
MPRR

meCrnogorski available languages

Top