>>>
> EU/Politiko > Crna Gora – Bugarska: Premijer Marković u zvaničnoj posjeti u Sofiji

Crna Gora – Bugarska: Premijer Marković u zvaničnoj posjeti u Sofiji

meCrnogorski available languages

Premijer Marković u Sofiji: Crna Gora i Bugarska saglasne – integracija u EU od ključnog je značaja za dalju perspektivu i demokratski razvoj ZB

Crna Gora i Republika Bugarska su saglasne u tome da je evropska integracija Zapadnog Balkana od ključnog značaja za dalju perspektivu njegovog bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja. Ohrabreni smo time što je nova briselska administracija dala dugo očekivani zamah politici proširenja ukazujući da je Zapadni Balkan strateški interes Evropske unije – saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u Sofiji na početku zvanične posjete Bugarskoj.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa domaćinom, predsjednikom Savjeta ministara Bojkom Borisovim, predsjednik Vlade Crne gore je izrazio zahvalnost Vladi Bugarske i premijeru lično, na nesebičnoj podršci evropskim ambicijama naše zemlje.

Duško Marković - Bugarska - zvanična posjeta (28.02.2020.)

„Želim da i ovom prilikom i na ovom mjestu iskažem veliku zahvalnost bugarskoj Vladi, bugarskom narodu i posebno predsjedniku Borisovu na sveukupnoj podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih ključnih spoljnopolitičkih i nacionalnih interesa – prije svega naše integracije u NATO i naravno u Evropsku uniju. Bugarska i predsjednik Borisov su bili snažno uz Crnu Goru, podržavali nas, prenosili svoja iskustva i vjerovali u naš potencijal kada to i baš nije bilo lako“ – rekao je premijer Duško Marković. Premijer je posebno naglasio ključnu podršku Bugarske našoj zemlji tokom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom kada je zahvaljujući zalaganju premijera Borisova lično Jadransko-jonski pravac uvršten na listu evropskih koridora.

Govoreći o našem procesu evropske integracije predsjednik Marković je rekao da je upoznao domaćina sa našim očekivanjima da u narednom periodu otvorimo jedino preostalo poglavlje – Konkurencija; i da otpočnemo sa zatvaranjm seta poglavlja za koja smo već postigli internu spremnost. Predsjednik Vlade je ukazao da je pokrenuo dijalog sa relevantnim političkim i društvenim akterima u Crnoj Gori o svim pitanjima koja su u interesu našeg evropskog puta.

Premijer Bojko Borisov izrazio je punu podršku evropskoj integraciji Crne Gore i pomenuo proteste protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica: „Osuđujemo sve izgrede i vandalizme koji proizilaze iz vjerskih povorki u Crnoj Gori. Podržavamo vašu zemlju kao saveznika i prijatelja“ – rekao je premijer Bugarske.

Govoreći o situaciji u našem regionu premijer Borisov je osudio stavove člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika protiv zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića toj državi.

„Ne mogu da razumijem što mi sebi radimo“ – rekao je premijer Borisov, a da se sa druge strane u našem regionu događa antievropsko ponašanje. … Ne možeš da govoriš iskreno da govoriš o Evropi i o evropskom jedinstvu, a da predsjedniku Crne Gore ne dopustiš ulazak u državu“ – rekao je premijer Borisov dodajući da su ta retorika i to ponašanje neprihvatljivi.

 

…sa Twitter-a

meCrnogorski available languages

Top