>>>
> Ekonomija Crna Gora > Crna Gora-Hrvatska: Saradnja agencija za plaćanje u poljoprivredi

Crna Gora-Hrvatska: Saradnja agencija za plaćanje u poljoprivredi

meCrnogorski available languages

Crna Gora će imati punu podršku i konkretnu pomoć Hrvatske u implementaciji fondova Evropske unije namijenjenih poljoprivredi. Intenzivnija saradnja dvije zemlje u tom pravcu danas je i konkretnije definisana potpisivanjem sporazuma o saradnji između direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Hrvatske. U Herceg Novom,  potpis na ovaj dokument stavili su čelni ljudi dvije institucije Blagota Radulović i Ante Pezo, u prisustvu ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petar Ivanovića.

Ministar Ivanović je tom prilikom istakao da je ovo odlična prilika za direktorat za IPARD plaćanja Crne Gore (buduću Agenciju za plaćanja) s obzirom da je Hrvatska prva država članica EU koja je u pretpristupnom periodu koristila sredstva iz IPA fondova za ruralni razvoj (IPARD). On je istakao da će službenici crnogorske Agencije za plaćanja imati odličnu priliku da nauče iz hrvatskog, pozitivnog i negativnog iskustva, kako što bolje da implementiraju fondove EU. Podsjećajući da je u prethodnom periodu bilo nekoliko desetina različitih oblika saradnje sa hrvatskim kolegama i ekspertima, ministar je istakao da je suština saradnje prenos i usvajanje znanja i iskustva, posebno kroz direktnu komunikaciju i međusobne posjete.

Direktor hrvatske Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, gospodin Ante Pezo naglasio je da njihovo znanje i iskustvo u implementaciji  fondova EU može biti izuzetno korisno za crnogorsku stranu s obzirom da su jedini u EU koristili IPARD programe. Izjavio je:

„Hrvatska je prošla sličan put koji vi sada prolazite. Ključno je da ne možete dobiti kvalitetnu tehničku pomoć od starih članica EU. Mi imamo eksperte sa desetogodišnjim iskustvom na tom polju. Prednost je i što govorimo istim jezikom, s obzirom da se procedure za mjere podrške akredituju i na engleskom i na maternjem”

Pezo je napomenuo da je proces evropskih integracija u oblasti poljoprivrede, u dijelu korišćenja fondova EU, vrlo kompleksan jer se sistemi moraju izgraditi prije ulaska u EU i to po kompleksiniim procedurama, složenijim nego kada ste članica.

Direktor direktorata za IPARD plaćanja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Blagota Radulović naglasio je da je potpisivanje sporazuma sa hrvatskim kolegama došlo u pravom trenutku, s obzirom da je crnogorska agencija u fazi akreditacije za korišćenje mjera ruralnog razvoja kroz sredstva pretpristupne podrške. Fazi akreditacije prethodili su, kako je Radulović rekao, usvajanje IPARD programa i priprema akreditacionog paketa koji je predat Evropskoj komisiji.

 Istako je značaj  direktorata za IPARD plaćanja i spremnost  za implementaciju sredstava EU, o čemu svjedoče potpisani ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima kroz MIDAS i IPARD like 1, kao i da nastavak kroz pripremu javnog poziva za IPARD like 2.

Izvor: Vlada Crne Gore

meCrnogorski available languages

Top