>>>
> Marketing i brendiranje > Crna Gora: Počinje realizacija programa Kupujmo domaće

Crna Gora: Počinje realizacija programa Kupujmo domaće

meCrnogorski available languages

Još jedna kampanja vezana za ekonomski patriotizam, hoće li (napokon jedna i) dati rezultata?

Potpisivanjem sporazuma o saradnji, Vlada Crne Gore i Privredna komora Crne Gore ozvaničili su danas početak realizacije Programa promocije domaćih proizvoda – „Kupujmo domaće“, koji se realizuje u saradnji sa trgovinskim lancima i proizvođačima.

Kao rezultat partnerstva na pokretanju snažne akcije za podsticanje kupovine domaćih proizvoda i jačanje domaće privrede, crnogorski proizvodi od danas su vidno označeni na policama šest najvećih trgovačkih lanaca  – Voli, HD Laković, Franca, Aroma, Idea, i Megapromet.

Na svečanosti tim povodom, upriličenoj u vinskom podrumu Šipčanik, sporazum su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, ministar ekonomije gospođa Dragica Sekulić i predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

Simović: Izborom domaćeg proizvoda doprinosimo razvoju cjelokupnog crnogorskog društva

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da Program „Kupujmo domaće“ima svoju posebnu vrijednost i višestruki značaj:

Značaj zajedništva – Vlade, privrednika i potrošača

Značaj povjerenja – u sebe, u domaće vrijednosti, u domaće sposobnosti

Značaj prevazilaženja – naslijeđenih i nametnutih  navika, navika da više cijenimo tuđe nego svoje

Značaj otvorenosti – uz poštovanje slobodnog tržišta i principa fer konkurencije

Značaj razumijevanja potreba potrošača – potreba za proizvodima koji su kvalitetni i zdravstveno bezbjedni, koji predstavljaju spoj očuvane prirode i savremenih tehnologija; spoj tradicionalnog i modernog, potreba za proizvodima kojima se put od njive do trpeze mjeri minutima, a ne danima, za proizvodima koji imaju više boje, više mirisa i više ukusa

Ovaj Program, kako je dodao Simović, ima i značaj očuvanja tradicije, jer birajući domaće proizvode čuvamo i našu tradiciju i naše posebnosti. “Značaj jačanja svijesti, jer domaći proizvođači našem tržištu uvijek nude najbolje što proizvedu. Značaj očuvanja životne sredine, jer su svi logistički putevi za domaću proizvodnju kraći”. Značaj podizanja konkuretnosti, kroz potrebu povećanja obima proizvodnje, usvajanja novih standarda, povećanja cjenovne konkurentnosti, primjene savremenih marketinških principa i savremenog dizajna”, kazao je Simović.

Posebno važnim potpredsjednik Vlade ocijenio je značaj odlučnosti svih nas, da, kako je istakao, izborom domaćeg proizvoda želimo neposredno doprinijeti rastu domaće ekonomije, sigurnosti postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, čime ćemo obezbijediti više novca za plate, penzije, obrazovanje, zdravstvo, kulturu, sport i brigu o onima kojima je potrebna.

“Zbog toga smo danas ovdje svi zajedno. Projektom „KUPUJMO DOMAĆE“ želimo da podržimo naše privrednike i u sektoru proizvodnje i u sektoru trgovine, želimo da oni jačaju i razvijaju se, od čega će korist imati cijelo društvo”, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Da bi na tom putu bili uspješni, kako je dodao, neophodna im je podrška svih: Vlade, lokalnih samouprava, civilnog sektora,  medija, svakog kupca.

Sekulić: Kupujući domaće jačamo domaću ekonomiju

Ministarica ekonomije Dragica Sekulić kazala je da kupujući domaće proizvode, jačamo domaću ekonomiju.

“Jačamo domaća preduzeća, radna mjesta u našim preduzećima činimo sigurnim i stvaramo mogućnosti da se otvore nova radna mjesta u tim preduzećima i samim tim povećamo životni standard svakog od nas”, kazala je ministarica Sekulić.

Prema njenim riječima, u današnjem svijetu, kada je jako teško prodati svoje proizvode kao konkurentne i kvalitetne, i u svojoj zemlji ubijediti svoje građane da ste vi vrijedni da oni kupe vaš proizvod, naša je obaveza da ljudima koji časno i pošteno rade svoj posao i proizvode u Crnoj Gori pomognemo na način što, kupujući hjihove proizvode, učinimo ih uspješnijima i svakoga ko radi u tim preduzećima zadovoljnijim, a svakome u Crnoj Gori učinimo da ima bolji kvalitet života”, kazala je ministarica Sekulić.

Min. Sekulić je uvjerena da će kroz ovaj program svako od nas dobro vidjeti kada prođe pored bilo kojeg crnogorskog proizvoda da je to crnogorski proizvod i da više neće imati opravdanje zašto ne kupuje baš njega.

„Sigurna sam da svi naši proizvodi odišu i kvalitetom, i pouzdanošću i da su konkurnetniji u odnosu na sve ostale koji su u radnjama“,  kazala je ministrica.

Ako do sada niste bile sigurni koji su to proizvodi na policama u našim trgovinama domaći, više nećete imati nedoumicu.

“Više niko od nas neće imati opravdanje zašto nije kupio domaći proizvod. Jasno je da je sloboda izbora na svima nama, ali uvjerena sam da ćemo ovim programom učiniti da kupovina domaćeg proizvoda opravdano bude izbor svih nas”, kazala je ministarica Sekulić.

Golubović: Sinergija države, privrede, nauke i struke daće rezultat

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović kazao je da je riječ o ambicioznom poduhvatu koji prevazilazi moći i nadležnosti jednog subjekta. Program „Kupujmo domaće“ zahtijeva stalno angažovanje i sinergiju privrednih subjekata i organa vlasti, te nauke istruke. Svrsishodnost ovakvog djelovanja je nesporna što potvrđuju iskustva i praksa najrazvijenijih zemalja svijeta, ali i našihsusjeda iz regiona“, kazao je Golubović.

On je izrazio uvjerenje da će projekat biti uspješan jer je objedinio predstavnike Vlade, privrede i Privredne komore kao njihoveasocijacije. „Svjedoci smo da se tokom posljednjih decenija sa različitih adresa pokušalo doprinijeti boljoj zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovini, turizmu i šire, ali i da je izostajao očekivani rezultat upravo jer je nedostajalo ono što danas imamo, a to je namjera svih da kreiramo jedinstven projekat u kojem su jasne uloge i odgovornosti”, poručio je Golubović.

Golubović je kazao da podaci o pokrivenosti uvoza izvozom u Crnoj Gori, ukazuju na potrebu za ovakvim projektom i reakcijom sa svih, za privredu, relevantnih adresa u zemlji. “Sagledavanjem makroekonomskih pokazatelja crnogorske ekonomije, nije teško uočiti da u kontinuitetu bilježimo loše rezultate kod spoljnotrgovinske razmjene roba, u kojoj ostvarujemo naglašen deficit. Tako je pokrivenost uvoza izvozom u prošloj godini bila na nivou od oko 16%, a kada posmatramo izdvojeno spoljnotrgovinsku razmjenu poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pokrivenost uvoza izvozom je 10%, i pored činjenice da imamo dovoljno prirodnih i proizvodnih resursa. S toga, “Kupujmo domaće” personifikuje potrebu da se ovakva situacija mijenja, kao i odlučnost da se u tome uspije”, kazao je predsjednik Privredne komore.

U ime proizvođača prisutnima na skupu u Šipčaniku obratio se predsjednik Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u PKCG Milutin Đuranović, kao i predstavnik jednog od trgovinskih lanaca koji su partneri u proejktu, Dragan Bokan.

meCrnogorski available languages

Top