>>>
> Finansije i investicije > Program podrške malim i srednjim preduzećima u CG

Program podrške malim i srednjim preduzećima u CG

meCrnogorski available languages

Ministarstvo ekonomije će kroz dva programa podrške preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), koja je Vlada usvojila na sjednici, obezbijediti finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 190.000 eura. Vlada je usvojila Program za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, a javni pozivi za oba programa biće raspisani uskoro.
Program za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća, za koji je godišnji budžet 50.000 eura, ima za cilj jačanje poslovnih performansi privrednih subjekata kroz sufinansiranje korišćenja konsultanskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti. Uvođenjem inovacija, mikro, mala i srednja preduzeća su u mogućnosti da mijenjaju svoje proizvode, poslovne procese, organizaciju, metode, strukturu i marketing, odnosno da ih podižu na više nivoe. Kroz pomenuti Program odobriće se finansijska pomoć preduzećima za opravdane troškove jedne od sljedećih inovativnih aktivnosti: inovacija proizvoda/usluge, inovacija poslovnog procesa, inovacija u organizaciji i inovacija u marketingu.
Maksimalan iznos sufinansiranja po preduzeću od strane Ministarstva ekonomije je, kada je prvi program u pitanju, u iznosu do 50% opravdanih troškova, odnosno maksimalno do 3.500 eura bez PDV-a. Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja ima za cilj da obezbijedi podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda koji se odnose na proizvode, sisteme menadžmenta, osoblje, ispitivanje, kontrolisanje i sertifikaciju i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti. Maksimalni iznos sufinansiranja od strane Ministarstva ekonomije po jednom preduzeću za ovaj program iznosi do 70% opravdanih troškova, odnosno najviše do 5.000 eura bez PDV-a.

meCrnogorski available languages

Top