>>>
> EU/Politiko > Crnogorski identitet je na udaru!

Crnogorski identitet je na udaru!

meCrnogorski available languages

Đukanović: Crnogorski identitet je na udaru!

 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je na Podgoričkom novinarskom forumu  da je crnogorski identitet na udaru.

“Koliko god svi protivnici građanske države Crne Gore, time i proevropske države Crne Gore, imaju problem sa svim elementima građanskog u državi Crnoj Gori, oni prije svega imaju problem sa crnogorskim identitetom, jer lako bi oni prešli preko toga šta će biti budućnost Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Hrvata u Crnoj Gori. Za nacionaliste je to lako rješivo pitanje. Ako ne želite da se pokorite novoj nacionalnoj državi, imate otvorena vrata i pridružite se državama svog etničkog porijekla. Ali ovdje je problem šta ćemo sa Crnogorcima. E dakle moramo dokazati da Crnogoraca nema. Da su Crnogorci izmišljeni narod, da su to komunističko-đilasovska kopilad, da je Crna Gora država koja je ponikla iz Brozovog Jajca i sve ostale bedastoće koje smo imali prilike da slušamo, čak i od najviših velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve i od nekih kvazi istoričara i političara sa aktuelne političke i intelektualne scene Srbije”, jasan je predsjednik Đukanović.

Kršenje Povelje o ljudskim pravima

To je, kako kaže, prva teza koju moramo registrovati.

“Crnogorski identitet je prije svega na udaru. Drugo, registrujemo i to da mi sada već svjedočimo ozbiljnom kršenju Povelje o ljudskim pravima u samoj Crnoj Gori. Dakle vi imate jendu ozbiljnu grupaciju, dakle potencijalno to je najbrojnija grupacija u Crnoj Gori, kažem potencijalno, nije potencijalno da Crnogorci predstavljaju oko 45% u ukupnoj strukturi stanovništva, nego ne mogu da vam kažem koliko je među njima vjernika, ali koliko god da ih je, a pretpostavljam da ih je veći broj, oni su uskraćeni za svoja vjerska prava. Oni ne mogu da svoja vjerska prava zadovoljavaju kao Crnogorci. Oni moraju da pristanu na to da svoja vjerska prava zadovoljavaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja ih tretira kao Srbe. Mogu da pričaju šta god hoće, dakle svi imamo ta iskustva”, smatra Đukanović, odgovarajući na pitanja uglednih novinara iz regiona.

 

Đukanović: Crnogorski identitet je na udaru!

 

 

Temeljni problem

Napominje da se Srpska pravoslavna crkva zaista ponaša kao instrument ekspanzionističke politike Srbije prema regionu. Ona, kako odaje, konačno to ima i kao zadatak svoj.

“Dakle kada pogledamo Zakon o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čini mi se da je član 12, on definiše upravo takvu ulogu Srpske pravoslavne crkve u regionu. Dakle, mi danas imamo taj problem, to je temeljni problem s kojim će se morati neko ozbiljno pozabaviti. Naravno da se time ozbiljno bavi crnogorska politika, ali time će se morati pozabaviti imalo šira politička javnost od te. I treći element koji želim da podijelim sa vama, dakle ima u ovom problemu kojeg ste sa spravom potencirali i graške nas samih Crnogorac. Dakle ja mislim da mi iz raznih razloga još uvijek nemamo dovoljnu identifikaciju sa najvažnijim nacionalnim interesima naše države”, naglasio je on.

Protivnici nezavisne Crne Gore

Đukanović je dodatno precizirao.

“Dakle ta identifikacija se rekao bih do maksimuma ispoljila u onom vremenu kada smo bili emotivno pokrenuti sa idejom da obnovimo našu državu. Nakon toga, kao da smo pogrešno razumjeli da je posao završen i onda smo krenuli  u razna frakcijska sukobljavanja na toj crnogorskoj i proevropskoj političkoj sceni, što je rekao bih, što su protivnici građanske i evropske Crne Gore u datom trenutku lorisno upotrijebili. Maločas smo govorili o tome kako je Rusija dobro iskoristila nejedinstvo na evroatlanskom prostoru. Pa zašto protivnici nezavisne Crne Gore iz susjedstva i njihovi mentori sa istoka ne bi, u svojim namjerama da ostvaruju svoje strateške interese u ovom regionu, iskoristili makar u jednoj malenoj Crnoj Gori, koja je postala članica NATO-a, pa sada bi trebalo ili je navesti na to da napusti NATO, ili svojim hibridnim ratovanjem preko Crne Gore izazivati konfuziju koja će pojačati podozrenje NATO saveza prema Crnoj Gori, kao novoj članici”, jasan je on.

Čovjek bez krova nad glavom je čovjek bez identiteta, bez budućnosti

Govoreći o tome sa čime se Crna Gora suočava, Đukanović je imao jednu jasnu poruku.

“Ali nema nam druge do da odbranimo ono što je naš najsušastveniji nacionalni interes. Dakle, ne treba valjda nikome dokazivati da čovjek bez krova nad glavom je čovjek bez identiteta, bez budućnosti. Tako je i sa narodom. Dakle Crna Gora je napravila veliki podvig, savremena Crna Gora je posle vijeka pauze na demokratski način obnovila svoju državnu kuću, i kao što sam kazao upravila je svoj pravac ka ispravnom, ka evropskom sistemu vrijednost. Napadnuti smo, ovo su sada da kažem neke manje-više poznate faze političkog i bezbjednosnog ambijenta i života na našem prostoru. Nema nam druge, moramo skupiti snage, moramo se konsolidovati, moramo se zaštititi. Ovih dana govorim veoma često sa ljudima u Nikšiću, povodom izbora, dokazujemo ovo što sam vam kazao ovdje. Dakle, ako neko izvan Crne Gore vodi bitku za Nikšić, dakle želi da osvoji Nikšić, nije mu Nikšić toliko važan, želi da preko Nikšića pokaže da osvaja Crnu Goru. Hoćemo li to da dozvolimo bilo kome? Nećemo”, jasan je predsjednik.

To je, dodaje,  i odgovor na sve ove koji pokušavaju da mu prigovaraju da li je u razgovoru za Fejs TV najavio neke pobune.

“Nijesam najavio, samo sam želio da jasno kažem – izbori su izbori”, smatra Đukanović.

Predsjednik napominje da se na izborima mijenja vlast.

“Na izborima 30. avgusta naši protivnici su imali nešto glasova više, čestitali smo. Izvolite sada, preuzme odgovornost i vodite Crnu Goru, ali ako ste vaš uspjeh na izborima protumačili kao pravo da uništite ili prodate i izdate Crnu Goru, pa onda to više nije političko pitanje. Onda ćemo to braniti onako kako se Crna Gora uvijek branila tokom svoje hiljadugodišnje istorije. To mora biti jasno svakome ko je pogrešno protumačio rezultate izbora od 30.avgusta“.

 

DPS najsnažnija linija odbrane crnogorske države

Dotakao se predsjednik Đukanović i izbora u Nikšiću.

“Mislim da je ipak korisnije da kažemo zašto su važni za ove koji osvajaju Nikšić. Dakle, tu gotovo pa da više nema nikakvog mjesta ni nepoznanicama, još manje misteriji. Oni koji su pogrešno protumačili rezultata izbora 30.avgusta, dakle kao poziv za rušenje države Crne Gore, za njeno prisajedinjenje, misle da sada treba potvrditi tu pobjedu u Nikšiću. I da treba onemogućiti revitalizaciju politike Demokratske partije socijalista jer oni negdje, dopadalo se to nekome ili ne, pravilno čitaju – Demokratska partija socijalista je poslednja i najsnažnija linija odbrane crnogorske države. Mi to radimo kroz jedan front građanske politike, ali u tom frontu, do juče, 40 odsto ukupne podrške birača u Crnoj Gori, ne samo na našem dijelu političke scene, činila je Demokratska partija socijalista. Na tim izborima 35  odsto. Vjerujem da će uskoro izbori u Nikšiću pokazati da ćemo opet imati preko 40 odsto”, poručio je Đukanović.

U pravu su, dodaje, oni kada prepoznaju u Demokratskoj partiji socijalista opasnost i opasnost od njene revitalizacije za ostvarivanje njihovih ekspanzionističkih ciljeva i oni zbog toga, dakle, sada žele da onu pobjedu sa parlamentarnih izbora još jednom ovjere u Nikšiću.

“Nakon toga, kao što su sami kazali, stiže popis od izuzetnog nacionalnog interesa za državu Srbiju, popis gdje se želi povesti kampanja da bi se ljudima objasnilo da nijesu to što jesu, nego da su zapravo Srbi. I da bi se dokazalo da je Crna Gora srpska država i prirodan dio Srpskog sveta i time se postiže cilj onih koji su pod novom sintagmom Srpskog sveta zapravo nevješto pokušali da prikriju da je riječ o istoj velikosrpskoj politici. I to je kristalno jasno. To danas više nikome ne treba objašnjavati”, naglasio je Đukanović.

 

Borba za evropsku budućnost

Predsjednik kaže da ne prenaglašavaju značaj bilo kojih lokalnih izbora.

“Naša borba za evropsku budućnost Crne Gore se nastavlja. Mi snažno vjerujem u svoje vrijednost, apsolutno vjerujemo da će dobro uvijek pobijediti zlo, mi mislimo da se mi zalažemo za dobro građana Crne Gore, za dobro ove države, regiona, za dobro Evrope kojoj pripadamo. I zato smo ubijeđeni da će ovo pobijediti. Ne želimo samo da predugo traje stradanje Crne Gore, pokušavamo da promijenimo dinamiku procesa. Da bismo promijenili tu dinamiku procesa, pobjeda u Nikšiću bila bi veoma blagotvorno. Dakle, suprotno očekivanjima svih protivnika naše politike i svih ljudi koji nemaju prijateljski odnos prema Crnoj Gori, suprotno njihovim očekivanjima da će sada nastaviti dalje ruiniranje i našeg rejtinga i rejtinga proevropske ideje u Crnoj Gori, mi ćemo, ja sam u to ubijeđen, u Nikšiću pokazati da nema ništa od toga“, jasan je predsjednik.

Rast rejtinga politike DPS u Nikšiću

Poručio je da brojna istraživanja pokazuju da raste rejting politike DPS u Nikšiću.

“Zapravo, sada je borba da taj rast bude dovoljno dobar da bi nas doveo i do željenog cilja. Dakle nema nikakve sumnje, mi imamo rast, sad pokušavamo da preostalih 12, 13 dana koliko imamo iskoristimo za dodatni rast”, istakao je Đukanović.

Nastavak politike proširenja

On je govorio i o očekivanjima od nove američke politike prema Zapadnom Balkanu.

“Nemojte da da budemo pretenciozni, nemojte da ni pomislimo da će se sada ovaj naš prostor vratiti u sami vrh spoljnopolitičke agende SAD, kao što je bio u  onom vremenu 90. godina’. Ali ono što je za nas jako važno, to je da imamo sada već potpuno jasnu najavu da se ide u rehabilitaciju evroatlantske saradnje. To će samo po sebi, rekao bih, osnažiti i tu politiku konsolidacije Evrope, kao ozbiljnog partnera evroatlanskog saveza, a konsolidacija Evrope po mom dubokom uvjerenju mora da vodi i kroz nastavak politike proširenja. Čak, da kažem, ne sa nekom humanitarnom povodom razvijene Evrope prema razvijenoj evropskoj niši na Zapadnom Balkanu, nego prosto zbog odgovornosti za stabilnost vlastitog prostora, onog prostora u kojem Evropska unija predstavlja lokomotivu stabilnosti i razvoja. Zato mislim da je to najvažnija poruka koju smo mogli dobiti”, ističe on.

Kaže da je, poznajući predsjednika SAD Džo Bajdena,  ubijeđen je da će to tako biti.

“I sada da se vratim možda samo kratko na vaše pitanje, samog njegovog početka. Tačno je, dakle. Gdje god je izostala uloga Evropske unije, otvorio se prostor za maligne uticaje nekih politika koje su suprotstavljene Evropskoj uniji. I to je prosto prirodan proces, znate, mi tu možemo da se ljutimo, ili da se ne ljutimo, ali to nas nikako ne bi smjelo iznenađivati. Konačno znamo da Rusija se ne poigrava sa ovim prostorom ovdje, a da to nema neko svoje istorijsko utemeljenje. Dosta je Rusija bila prisutna kroz istoriju na ovom prostoru, dosta je ovdje uvijek bilo proruskog raspoloženja, što će reći da je dosta prostora i danas za maligne političke uticaje i manipulacije sa strane”, kazao je, između ostalog, predsjednik Đukanović.

 

Velikosrpski nacionalizam prema Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore kaže da, kada  govorimo o ‘Srpskom svetu’, govorimo samo o jednoj novoj sintagmi za nešto što predstavlja tradicionalnu ekspanzionističku politiku velikosrpskog nacionalizma prema Crnoj Gori.

“Dakle od Načertanija iz 1844. pa do one politike koja je bila politika svesrpskog oslobođenja i ujedinjenja pa preko politike 90. godina Svi Srbi u jednoj državi, danas smo stigli do ‘Srpskog sveta’, što je manje više, da kažem, samo različita formulacija za istu namjenu. Tačno je da je pobjeda dotadašnje opozicije na parlamentarnim izborima 30. avgusta dala nova krila toj ambiciji i takvom ekspanzionizmu prema Crnoj Gori. To se, kao što se sjećate, manifestovalo odmah u noći izbora, u noći proglašenja rezultata, i u nekoliko narednih dana. Čini mi se da je jako važno primijetiti da je Crna Gora i tom vremenu uspjela da sačuva stabilnost i da ipak demonstrira jedan respektabilan nivo demokratske kulture”, naglasio je on.

Preuzmite odgovornost

Napominje da prvi put u 30 godina višepartizma, dotadašnja vlast, a sadašnja opozicija je u noći izbora čestitala pobjedu, iako to nije bila ubjedljiva pobjeda.

“Mislim da se radilo 1700 glasova razlike. Dakle sa 1700 glasova jedan od konstituenata proevropske politike bi imao taj mandat, mi bi imali 41, dotadašnja opozicija bi opet ostala opozicija sa 40 poslanika. Dakle, ali uprkos svemu tome, kazali smo: Pobijedili ste. Ambijent nije bio ni slučajno idealan, ali mi smo uradili sve da on bude bolji i da zaštitimo Crnu Goru od hibridnog rata. Crna Gora nije imala dovoljno snage da se zaštiti od hibridnog rata koji je dolazio sa različitih platformi i regionalnih, i van regiona i sa nekih nepolitičkih platformi iz same Crne Gore. Treba se podsjetiti uloge Srpske pravoslavne crkve koja je bila veoma agilan akter izbornog procesa u Crnoj Gori. Nijesmo se uspjeli zaštititi, ali izbori su bili, rezultati su prebrojani, čestitamo, preuzmite odgovornost za vođenje države Crne Gore”, ističe Đukanović.

Revanšizam

Ipak, upozorava da sve ono što se događa u ovih tri mjeseca, otkako su oni preuzeli vlast, dovodi u pitanje ozbiljnost njihove namjere da se tako i ponašaju.

“Čini mi se da sada na sceni imamo jedan ogoljeli revanšizam prema prethodnoj vlasti koji se, manje-više, mogao očekivati, ali se prije svega moglo očekivati da se nova politika predstavi nekim novim kreativnijim, uspješnijim rješenjima aktuelnih problema. Čini mi se da ti problemi uopšte ne zaokupljaju pažnju nove vlasti, da je sve usredsređeno na to da se napravi što više revanšizma prema prethodnoj vlasti i čini mi se da to sve skupa ohrabruje ove ideje o kojima ste vi govorili. Dakle, mi smo na tim izborima 30. avgusta imali dvije linije napada na građansku Crnu Goru. Jedna je bila od zvanične politike Srbije. Dakle, kada god govorimo o velikosrpskom nacionalizmu, manja je opasnost od njega kada dolazi sa nekih marginalnih adresa političke i društvene scene Srbije. Glavna opasnost je kada on dolazi od zvanične politike. On ovog puta definitivno dolazi od zvanične politike i rekao bih da ta zvanična politika Srbije danas ima svoju formaciju u Crnoj Gori. To je Demokratski front. Demokratski front ima 27 poslanika, od 41 kojeg ima većina. 2/3 su pod strogom kontrolom zvanične Srbije i njenog predsjednika”, smatra predsjednik.

Crna Gora je spremna da se odbrani

Druga linija uticaja bila je, kako kaže,  Srpska pravoslavna crkva, i tu politiku je personifikovao mitropolit Amfilohije.

“Nažalost, mitropolit Amfilohije je u međuvremenu umro, tako da je uloga Srpske pravoslavne crkve, rekao bih dominantno pod uticajem te okolnosti. Srpska pravoslavna crkva se danas uglavnom u Crnoj Gori oslanja na u međuvremenu konstituisanu vladu i pokušava da iz te Vlade crpi sve ono što su njeni interesi, ali je zato značajno pojačana ofanziva ovom prvom linijom – uticaja zvanične politike zvaničnog Beograda i o tome smo maločas govorili – kroz sve ono što vidimo na medijskoj sceni, kroz bitku za Nikšić, sa namjerom da se osvoji Nikšić, da se osvoji Crna Gora itd. Dakle osnovna ideja je uništiti građanski karakter Crne Gore, dovesti u pitanje njen put proevropskog razvoja, a rekao bih da je na izborima dominantna opasnost bila da se uništi sekularni karakter Crne Gore. Dakle ideje velikosrpskog nacionalizma koje je personifikovao mitropolit Amfilohije, su bile te. Nije on bio oduševljen, kao što znamo, ni predsjednikom Vučićem, ni vlašću u Beogradu. Nije bio mnogo oduševljen ni vrhom Srpske pravoslavne crkve, srpskom patrijaršijom, ali je imao ozbiljnu ideju, ozbiljnu zabludu da je Crnu Goru moguće vratiti u srednji vijek, u ono vrijeme kada se Crnom Gorom upravljalo od strane crkve. Rekao bih da su te dvije opasnosti istovremeno letjele nad Crnom Gorom”, smatra predajwdnik.

Ne mora, tvrdi, govoriti samo u perfektu.

”Te opasnosti i dalje postoje, posebno ova prva, ali moje duboko uvjerenje je da je Crna Gora u stanju da se od toga odbrani”, kategoričan je Đukanović.

 

izvor: CDM

meCrnogorski available languages

Top