>>>
> Magazin > Menadžment > Da li su Crnogorci lijeni? NE, naprotiv! – pogledajte statistiku

Da li su Crnogorci lijeni? NE, naprotiv! – pogledajte statistiku

meCrnogorski available languages

Da li su Crnogorci lijeni? NE, naprotiv! – pogledajte statistuku

Od svih evropskih zemalja, najviše se radi u Crnoj Gori i to 44,5 sati nedjeljno, podaci su evropskog statističkog zavoda Eurostata.

Podaci pokazuju da je broj radnih sati u Crnoj Gori povećan tokom pandemije, koja je cijelu evropsku ekonomiju snažno uzdrmala prošle godine.

Na ljestvici Eurostata, Crna Gora je po broju nedjeljnih sati rada prva još od 2012. godine.

Zanimljivo je da prvih deset “najradnijih nacija” pretežno čine zemlje Jugoistočne Evrope. Na drugom mjestu je Srbija, gdje se prosječno radi 42,6 sati nedjeljno, a više od 40 sati tokom nedjelje rade još Grci, 41,4 sati. Slijede Makedonci (39,6 sati), Bugari, Poljaci i Slovenci (po 39,1 sat sedmično), Rumuni (38,9 sati), Slovaci (38,8) i Hrvati (37,9 sati).

Prema podacima Eurostata, u Njemačkoj se prosječno tokom radne sedmice radi 34,2 sata, u Francuskoj 36,3, Italiji 35,6 a u Španiji 36,4 sati.

 

Ovim podacima definitivno je razbijena dugo ponavljana predrasuda kako su Crnogorci lijeni. Problem ostaje u efikasnosti i organizaciji rada! Istraživanja pokazuju da na većini poslova manji broj provedenih sati donosi veću efikasnost obavljenog posla, a pojedine evropske zemlje već su počele da razmatraju koncept smanjenja radnog vremena sa 8 sati dnevno na šest.

meCrnogorski available languages

Top