>>>
> EU/Politiko > Dan državnosti Crne Gore – 13 jul

Dan državnosti Crne Gore – 13 jul

meCrnogorski available languages

Dan državnosti Crne Gore – 13 jul

Dan državnosti Crne Gore – 13 jul

dan državnosti crne gore ustanka crnogorskog naroda cg mne montengro crna gora crnagora zastava flag

Danas je 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.

  • 13. jula 1878. godine, održan je Berlinski kongres. Knjaževina Crna Gora dobila je puno međunarodno priznanje, uključujući i Osmansko carstvo. Crna Gora je dobila teritorijalno proširenje u odnosu na granice prije Rusko-Turskog rata 1877-1878, ali skoro duplo manje granice od onih propisanih preliminarnim Sanstefanskim Ugovorom.

 

  • 1941. godine, Partizani su podigli ustanak u Crnoj Gori, prvi opšti narodni ustanak protiv fašizma u porobljenoj Evropi

 

Za vrijeme SFRJ, dan se obilježavao kao ‘Dan ustanka crnogorskog naroda’. Usvajanjem Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore 2004, prvi put je zvanično proslavljen uz postojeće crnogorske zastave.

 

Dan državnosti 2020

Iako situacija sa pandemijom CoVID onemogućava masovna okupljanja, 2020. godine je 13. jul dočekan uz obnovu istorijskih spomenika i najavu izgradnje infrastrukturnih projekata.

 

Čestitke povodom Dana državnosti Predsjedniku Crne Gore sa međunarodnih adresa

🇻🇦 Papa Franćesko, Sveta Stolica:

“Vaša Ekselencijo, povodom Dana državnosti Crne Gore upućujem čestitke Vama i Vašim sugrađanima. U mojim molitvama da svi uživaju u prosperitetu, stabilnosti i miru, prizivam za Vaš narod blagoslove Svemogućeg Boga”, navodi se u čestitci.

🇺🇸 Donald Tramp Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država

Poštovani Predsjedniče,

U svoje ime i u ime američkog naroda upućujem čestitke Vama i narodu Crne Gore za Dan državnosti ‪13. jul.‬ Dok svijet nastavlja da se bori protiv pandemije COVID-19, Sjedinjene Države podržavaju Crnu Goru u njenim nastojanjima da zaustavi širenje ovog virusa.

Želim da čestitam Crnoj Gori i treću godišnjicu članstva u NATO Savezu. Crna Gora nastavlja da daje značajan doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti, kao i borbi protiv sajber i hibridnih prijetnji, slanjem svojih vojnika u NATO, EU i UN misije širom svijeta i svojim napredovanjem ka ispunjenju obaveza izdvajanja sredstava u oblasti odbrane preuzetih u Velsu.

Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene prijateljstvu i partnerstvu sa Crnom Gorom tokom njenog daljeg nastavka realizacije demokratskih reformi i priprema za važne izbore ove godine.

Unaprijed se radujem zajedničkom radu na jačanju našeg partnerstva i na unapređivanju vrijednosti slobode, sigurnosti i prosperiteta koje dijelimo.

🇲🇰 Penderovski, Predsjednik Śeverne Makedonije

Predsjednik Pendarovski uz najiskrenije čestitke i želje za uspjeh i prosperitet prijateljske Crne Gore i njenih građana, izražava zadovoljstvo zbog činjenice „da se odnosi Republike Śeverne Makedonije i Crne Gore, koji predstavljaju primjer dobrosusjedstva i saradnje u regionu i koji su zasnovani na istorijskom prijateljstvu naših naroda, razvijaju dinamično u duhu zajedničkog uloga za demokratsku, stabilnu i prosperitetnu Evropu. U ovom kontekstu, a imajući u vidu teška vremena kroz koja prolazimo suočeni sa pandemijom COVID-19, želio bih da izrazim svoje čvrsto uvjerenje da ćemo u narednom periodu nastaviti sa jačanjem i produbljavanjem naših odnosa i saradnje u svim oblastima od uzajamnog interesa”, navodi Pendarovski.

🇧🇦 Džaferović, predsjedavajući predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović uz najsrdačnije čestitke i želje za dalji prosperitet Crne Gore izrazio je uvjerenje da će se prijateljski odnosi BiH i Crne Gore i dalje razvijati u duhu prijateljstva, a na dobrobit naših građana.

„Želja mi je da zajedničkim naporima u budućnosti lično doprinesemo daljem razvoju bliskih i tradicionalno dobrih odnosa između naše dvije zemlje, uvjeren da time doprinosimo miru i stabilnosti u regionu“.

Svjetski zvaničnici 🇮🇳 🇯🇵 🇸🇦 🇲🇦 🇰🇵 🇰🇷 🇹🇷 🇦🇪 🇸🇬 🇧🇩 🇰🇬 🇪🇬 🇿🇦 🇬🇦 🇰🇪 🇰🇮 čestitali Dan državnosti CG

 

Čestitke su uputili predsjednik Indije Ram Nat Kovind, japanski car Naruhito, kralj Saudijske Arabije Salman Bin Abdulaziz Al-Saud, marokanski kralj Mohamed VI, predsjednik Republike Koreje Mun Džae In i predsjednik DNR Koreje Kim Džong Un, predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Kalifa bin Zajed al Nahijan, premijer Muhamed bin Rašid al Maktoum i krunisani princ Abu Dabija i zamjenik komandanta oružanih snaga UAE Muhamed bin Zajed al Nahijan, predsjednica Singapura Halimah Jakub, predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, afrički lideri – predsjednik Egipta Abdel Fatah Al Sisi, predsjednik Južnoafričke Republike Matamela Siril Ramafoza, predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba i predsjednik Kenije Uhuru Keniata, kao i predsjednik Kiribata Taneti Mamau, koji upućuje tradicionalne blagoslove ove male pacifičke zemlje za dobro zdravlje, mir i prosperitet (‘Te Mauri, Te Raoi ao Te Tabomoa’).

Svjetski zvaničnici pozdravljaju rezultate i napore koje je Crna Gora učinila da zadrži širenje koronavirusa i pozivaju na međunarodnu saradnju i solidarnost.

🇮🇳 Kovind, Predsjednik Indije

Predsjednik Kovind ističe ‘tople i prijateljske odnose Indije i Crne Gore’ i saradnju dvije zemlje za koju je ‘uvjeren da će rasti na obostranu dobrobit naše dvije zemlje i naših građana’. ‘Radujem se zajedničkom radu na produbljivanju saradnje Indije i Crne Gore, kao i zajedničkom djelovanju u prevazilaženju izazova COVID-19 i ponovnoj izgradnji naših ekonomija’, poručuje predsjednik Indije.

🇯🇵 Naruhito, Car Japana

‘Povodom Dana državnosti Crne Gore, veliko mi je zadovoljstvo da uputim Vašoj Ekselenciji moje najsrdačnije čestitke i najbolje želje za Vašu ličnu sreću i prosperitet građana Vaše zemlje’, navodi u čestitki car Naruhito.

🇹🇷 Erdogan, Turska

Predsjednik Erdogan odnose Turske sa Crnom Gorom smatra ‘važnim u pogledu budućnosti i stabilnosti Balkana’ i izražava zadovoljstvo njihovim razvojem ‘na očekivano visokom nivou’.

🇦🇪 Zvaničnici UAE

Najviši zvaničnici Emirata upućuju ‘najbolje želje, najtoplije čestitke, svaku sreću i prosperitet prijateljskom narodu Crne Gore’.

🇪🇬 Al Sisi, Predsjednik Egipta

Predsjednik Al Sisi potvrđuje ‘visoko poštovanje prema dobrim odnosima koji vezuju dvije prijateljske zemlje’, Egipat i Crnu Goru, i izražava nadu da ćemo biti u mogućnosti da prevaziđemo veliki izazov pandemije sa kojim se svijet suočava ‘kroz naše zajedničke napore ka bezbjednijem, zdravijem i prosperitetnijem svijetu”.

🇰🇵 🇰🇷 Čestitke i sa Śevera i Juga

Uz najtoplije čestitke narodu Crne Gore i najbolje želje za stalni napredak Crne Gore, predsjednik Mun Džae-in ističe ‘prijateljske veze i saradnju’ Republike Koreje i Crne Gore, čemu će u bliskoj saradnji dvojica predsjednika dalje doprinositi.

🇸🇦 Mohamed VI, kralj KSA

Kralj Mohamed VI naglašava da ‘ veoma cijeni odnose koji se zasnivaju na bliskom prijateljstvu’, uz uvjerenje da Crna Gora i Maroko dijele ‘zajedničku odlučnost’ da jačaju veze i proširuju uzajamnu saradnju.

🇰🇮 Mamau, Predsjednik Kiribata čestitao Dan državnosti na tradicionalan način

Predsjednik Kiribata Taneti Mamau upućuje tradicionalne blagoslove ove male pacifičke zemlje za dobro zdravlje, mir i prosperitet

‘Te Mauri, Te Raoi ao Te Tabomoa’.

🇪🇺 Evropski Zvaničnici

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je čestitke najviših evropskih zvaničnika povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

Čestitke su uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Irske Majkl Higins, predsjednik Češke Miloš Zeman i predsjednica Švajcarske Konfederacije Simoneta Somuraga.

🇩🇪 Štajnmajer, Predsjednik SR Njemačke čestitao Dan državnosti Crne Gore

Predsjednik Štajnmajer uz najsrdačnije čestitke za nacionalni praznik koji Crna Gora  obilježava u teškim uslovima pandemije koronavirusa, ističe da dalje sprovođenje ambicioznog procesa reformi ostaje značajna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji. Na tom putu, predsjednik Štajnmajer, uz želje za mnogo snage i uspjeha, uvjerava da će “Njemačka — posebno tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije i dalje podržavati Crnu Goru kao prijatelj i partner.“ Njemački predsjednik pozdravlja uspjeh Crne Gore da “odlučnim i pravovremenim djelovanjem”  posljedice pandemije “svede na najmanju moguću mjeru”, što “zaslužuje priznanje”.

🇮🇹 Matarela, Predsjednik Italije

Predsjednik Matarela u čestitki ocjenjuje da su “dvije zemlje posvećene izgradnji čvrstog partnerstva, zasnovanog na intenzivnom političkom dijalogu i plodnim ekonomskim odnosima”. “Simbol tog bliskog prijateljstva”, ali i “progresivne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju” predstavlja podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije. Otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja “nagrađuje napore Podgorice u okviru reformskog procesa i ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa još većim zamahom taj put”, ističe predsjednik Matarela.

🇧🇬 Radev, Predsjednik Bugarske čestitao Dan državnosti Crne Gore

Predsjednik Radev srdačno pozdravlja postignuća Crne Gore na putu evropskih integracija i “lidersku poziciju u regionu koja je u ovom procesu trajno osvojena”. Bugarska kao snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore, “nastaviće dijeliti svoje iskustvo kao dobronamjeran i pouzdan partner”, poručuje u svom pismu predsjednik Radev, i uvjerava da će se “odnosi između dvije države i dalje graditi na zajedničkim evropskim i euroatlantskim vrijednostima”.

🇭🇺 Ader, Predsjednik Mađarske

Predsjednik Ader uz srdačne čestitke povodom Dana državnosti Crne Gori, ističe da Mađarska veliku pažnju posvećuje ekonomskom razvoju Crne Gore i napretku u procesu integracija.

“Želio bih da potvrdim da moja domovina ostaje posvećena i dosljedno podržava težnje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i spremna je pružiti svu pomoć kako bi se ovaj proces ubrzao i efikasno završio“.

🇮🇪 Higins, Predsjednik Irske

U želji da predstojeće vrijeme donese mir, dobrobit i sreću narodu Crne Gore, predsjednik Higins izražava solidarnost Irske u cilju dostizanja globalne ekonomije koja bi bila u funkciji obezbjeđivanja životnih potreba svih građana, iznalaženja odgovora na klimatske promjene i ostvarenja ciljeva održivog razvoja.

🇨🇭 Somaruga, Predsjednik Švajcarske

Predsjednica Somaruga, uz najbolje želje Federalnog savjeta povodom nacionalnog dana Crne Gore, ističe da “odnosi povjerenja” između Crne Gore i Švajcarske omogućavaju da se “sa najvećim globalnim i regionalnim izazovima suočavamo zajedno”. Uz podsjećanje da su međunarodna saradnja i solidarnost danas važniji nego ikada, Švajcarska je zahvalna Crnoj Gori na omogućavanju repatrijacije njenih građana tokom pandemije.

🇬🇧 Kraljica Elizabeta II čestitala Dan državnosti Crne Gore

Kraljica Elizabeta II, predsjednik van der Belen i predsjednik Zeman upućuju najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti, uz najbolje želje za blagostanje i prosperitetnu budućnost naroda Crne Gore.

 

meCrnogorski available languages

Top