>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > dr Pero Šoć: Istorijski predmeti poklonjeni Crnoj Gori

dr Pero Šoć: Istorijski predmeti poklonjeni Crnoj Gori

meCrnogorskienEnglish available languages

dr Pero Šoć – Istorijski predmeti poklonjeni Crnoj Gori

dr Pero Šoć – Istorijski predmeti poklonjeni Crnoj Gori

Američka državljanka Lori Šoć, supruga praunuka dr Pera Šoća, ministra crnogorske Vlade u izbjeglištvu i čukununuka Đura Šoća, vojnog komandanta i upravnika vojnog telegrafa Knjaževine i Kraljevine Crne Gore poklonila je istorijske predmete iz zaostavštine ovih istaknutih ličnosti.

 

 

Među 14 predmeta su: uramljena zastava sa krstom i natpisom Nikola I, tri kolekcije ordenja sa lentama i kutijama, telegram kralja Nikole I upućen 1915. Đuru Šoću, više fotografija… Vlada je zadužila Narodni muzej da preuzme poklon i obezbijedi uslove za njegovo čuvanje.

 

 

View this post on Instagram

 

Američka državljanka Lori Šoć, supruga praunuka dr Pera Šoća, ministra crnogorske Vlade u izbjeglištvu i čukununuka Đura Šoća, vojnog komandanta i upravnika vojnog telegrafa Knjaževine i Kraljevine Crne Gore poklonila je Crnoj Gori predmete koji se odnose na istaknute crnogorske ličnosti dr Pera Šoća i Đura Šoća. Među 14 predmeta iz zaostavštine dr Pera Šoća i Đura Šoća koji su po želji vlasnice predati početkom godine državi Crnoj Gori bez nadoknade nalaze se: uramljena zastava sa krstom i natpisom Nikola I, tri kolekcije ordenja sa lentama i kutijama, telegram kralja Nikole I Petrovića upućen Đuru Šoću iz 1915. godine i više fotografija. Vlada je zadužila Narodni muzej Crne Gore da preuzme doniranu zaostavštinu i obezbijedi uslove za njeno čuvanje. . . . #narodnimuzejcrnegore #nmcg @vlada_cg

A post shared by Narodni muzej Crne Gore (@narodnimuzejcrnegore) on

meCrnogorskienEnglish available languages

Top