>>>
> EU/Politiko > Drugo čitanje prijedloga zakona o saradnji CG sa iseljenicima

Drugo čitanje prijedloga zakona o saradnji CG sa iseljenicima

meCrnogorskienEnglish available languages

Prijedlog zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima bila je prva tačka dnevnog reda drugog dana devete śednice prvog redovnog zasijedanja Skupštine u 2015. godini. Obrazloženje zakona iznio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija dr Igor Lukšić. Rasprava o prijedlogu zakona trajala je oko dva sata.

Tokom rasprave, poslanici su se složili da je Crna Gora kao visokomigratorna zemlja dugo bila bez zakonskog rješenja uspostavljanju veza sa iseljeništvom. Takođe, najavljeni su amandmani na osnovni tekst prijedloga zakona, a kasnije slijedi glasanje o usvajanju zakona.

Lukšić je tokom uvodnog izlaganja podsjetio da je briga o iseljenicima sastavni dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore, te da izvan Crne Gore živi, po mnogim procjenama, još jedna Crna Gora. Istakao je da su odnosi sa iseljenicima neodvojivi dio unutrašnjeg razvoja Crne Gore, kao i evropskih i evroatlanskih integracija. Zakon definiše način ostvarivanja saradnje sa iseljenicima, zaštitu prava i interesa iseljenika kao i povoljnosti prilikom njihovog povratka u Crnu Goru. Lukšić je posebno naglasio ovim zakonom predviđeni Savjet za saradnju sa iseljenicima. Dodao je i ustanovljavanje manifestacije Dani iseljenika, kao i dodjeljivanje nagrada istaknutim iseljenicima za doprinos jačanja veze sa domovinom. U ime predlagača zakona, Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Uprave za dijasporu, prisutni su bili i direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i šef Odsjeka za privredno partnerstvo i statusno pravna pitanja Elvira Bekteši.

Poslanik DPS Miodrag Vuković istakao je da je ovaj zakon novina u domaćem pravnom poretku, jer se po prvi put na promišljen način regulišu odnosi sa onima koji su se iselili sa ovih prostora, a koji su i dalje neraskidivo vezani za državu Crnu Goru. Naglasio je da je zakon rađen u konsultacijama sa iseljeničkim udruženjima.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić smatra da su iseljenici dugo bili u zapećku, a njihov doprinos razvoju moderne Crne Gore je veliki, ne samo tokom obnove nezavisnosti, nego i mnogo prije. Mustafić očekuje da će ovaj zakon unaprijediti saradnju sa iseljenicima.

 

meCrnogorskienEnglish available languages

Top