>>>
> Finansije i investicije > ECB: Potpisan memorandum o novoj novčanici od 20 eura

ECB: Potpisan memorandum o novoj novčanici od 20 eura

meCrnogorskienEnglish available languages

Zvaničnici Evropske centralne banke je potpisali su memorandum o razumijevanju sa europskim sektorskim udruženjima, proizvođačima opreme za novčanice i drugim partnerima. Time se jača Partnerski program ECB-a, kojim se doprinosi nesmetanom uvođenju nove novčanice od 10 eura 2014. godine.

  • Cilj memoranduma o razumijevanju je da uređaji u cijeloj Eurozoni budu spremni za upotrebu nove novčanice od 20 €
  • Partneri će u svom poslovnom krugu proširiti obavještenja o novoj novčanici od 20 €
  • ECB i centralne banke država Eurosistema i dalje će pružati partnerima pomoć vezanu za prilagođavanje i testiranje uređaja

Potpisnici memoranduma obvezuju se učiniti sve što mogu kako bi uređaji za obradu novčanica, prodajni automati i uređaji za provjeru autentičnosti prihvaćali novu novčanicu od 20 € od 25. novembra 2015. godine, kada će nove novčanice ući u opticaj. Osim toga, proizvođači opreme za novčanice obvezuju se da klijentima što prije pruže potrebne nove verzije računarske opreme i programske podrške kako bi imali dovoljno vremena za nadogradnju uređaja i mašina. Član Izvršnog odbora ECB Yves Mersch izjavio je:

„U pripremi za uvođenje novih novčanica važnu ulogu imamo svi: ECB, centralne banke država i naši sektorski partneri. Memorandum o razumijevanju koji smo danas potpisali potvrda je zajedničkog opredjeljenja i obveze da građanima u cijeloj eurozoni omogućimo da od 25. novembra svugdje nesmetano upotrebljavaju svoje nove novčanice od 20 eura.“

Nova novčanica od 20 eura
Nova novčanica od 20 eura

Kako bi učesnicima Partnerskog programa pomogli da se pripreme za uvođenje nove novčanice od 20 eura, ECB i centralne banke državna Eurosistema dali su informativne materijale i, od ferbruara 2015. godine, stavili nove novčanice na raspolaganje u svrhu provjere i prilagođavanja. Trenutno u Partnerskom programu učestvuje 450 partnera. Programom se podupiru proizvođači i operateri opreme za novčanice kao i druge zainteresovane strane u sektoru u obavještavanju zaposlenih i klijenata o novim novčanicama eura i u blagovremenom prilagođavanju uređaja za obradu novčanica.

Izvor: ECB

meCrnogorskienEnglish available languages

Top