>>>
> EU/Politiko > ECB: nova novčanica od 50 eura

ECB: nova novčanica od 50 eura

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropska centralna banka predstavila je novu novčanicu od 50 eura, koja će biti puštena u opticaj 4. aprila 2017. godine. Uvođenje nove novčanice novi je korak u jačanju zaštite novčanica eura. Nakon novčanica od 5 €, 10 € i 20 € novčanica od 50 € četvrti je apoen iz druge serije, poznate kao serija Europa.

»Uvođenjem nove novčanice od 50 € naša će valuta postati još sigurnija«, rekao je član Izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch. »Njena najsavremenija zaštitna obilježja pridonijet će zaštiti našeg novca. To je korak u našim stalnim nastojanjima da očuvamo pouzdanost eura, valute koju svakodnevno upotrebljava 338 miliona ljudi širom eurozone. Osim toga, postupno uvođenje novih novčanica eura s novim i pojačanim zaštitnim obilježjima pokazuje važnost koju Eurosistem pridaje gotovini kao pouzdanom i efikasnom sredstvu plaćanja.«

 

Novčanica od 50 € najčešće je upotrebljavan apoen i čini 45 % novčanica u opticaju. Broj novčanica od 50 € u opticaju veći je od ukupnog broja novčanica od 5 €, 10 € i 20 € u opticaju. Pored toga, broj novčanica od 50 € u opticaju gotovo je jednak ukupnom broju svih apoena u opticaju na kraju 2002. godine kada je euro pušten u promet.

Na novoj novčanici od 50 € nalazi se prozor s portretom, novo i inovativno zaštitno obilježje koje je prvi put upotrijebljeno na novčanici od 20 € iz serije Europa. Kada pogledate kroz novčanicu prema izvoru svjetlosti, na prozirnom prozoru u gornjem dijelu holograma pokazaće se portret Europe, lika iz grčke mitologije, vidljiv na obadvije strane novčanice. Portret je vidljiv i u vodenom žigu. Na licu novčanice nalazi se »smaragdna cifra«, sjajna cifra koja, kada se novčanica nakreće, mijenja boju iz smaragdnozelene u tamnoplavu, i na kojoj se vidi svjetlosni efekt, odnosno svjetlost koja se miče gore-dolje. Zahvaljujući tim zaštitnim obilježjima autentičnost nove novčanice od 50 € može se lako provjeriti metodom »osjeti, pogledaj i nakreći«.

Eurosistem je pokrenuo Partnerski program kao pomoć u pravodobnoj pripremi uređaja za obradu novčanica i uređaja za provjeru njihove autentičnosti za novu novčanicu od 50 € u cijeloj Eurozoni. Program pruža široku lepezu edukativnih alata i drugih sadržaja povezanih sa novom novčanicom, a u njemu učestvuje preko 500 sektorskih partnera iz cijele Evrope. Više od 50 sektorskih partnera potpisalo je 2016. godine memorandum o razumijevanju u vezi sa prilagođavanjem opreme za novčanice novim novčanicama od 50 €, kojim su se obvezali zalagati za nesmetano uvođenje nove novčanice.

 

Izvor: ECB

meCrnogorskienEnglish available languages

Top