>>>
> Finansije i investicije > EIB pomaže zaposlenju mladih u Slovačkoj

EIB pomaže zaposlenju mladih u Slovačkoj

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmila je 15 miliona eura Slovačkoj banci za garancije  i razvoj (SZRB) kako bi finansirala mala i srednja preduzeća i preduzeća sa srednjom kapitalizacijom. Jedan od ciljeva pozajmice takođe predstavlja podrška inicijativama za zaposlenost mladih u okviru EIB-ovog programa “vještine i radna mjesta – investicija za mlade”.

Trećina mladih Slovaka ispod 25 godina je nezaposlena. SZRB je prva banka u Slovačkoj sa kojom se EIB udružio kako bi smanjili nazeposlenost mladih u EU. Program “vještine i radna mjesta” fokusira se na široki spektar projekata i u javnom i u privatnom sektoru koje aktivno stimulišu sredstva za povećanje radnih mjesta, počev od obrazovnih sadržaja i programa studentskih kredita do programa za obuku mladih. Cilj ove inicijative je intenziviranje finansijskih posrednika kako bi se ciljale njihove pozajmice do krajnjih korisnika koje doprinose poboljšanju zaposlenosti mladih.

Projekat je dobro usklađen sa SZRB-ovom misijom da obezbijedi finansiranje malih i srednjih preduzeća, naročito onih koji nemaju pristup finansiranju od komercijalnih banaka. Pozajmice EIB-a imaju za cilj smanjivanje troškova pomenutih krajnjih korisnika, doprinoseći njihovom daljem rastu i razvoju.

Laslo Baranji, potpresednik EIB-a za kreditiranje u Slovačkoj, je izjavio: “EIB-ovi krediti su dizajnirani da poboljšaju situaciju zaposlenosti mladih osoba u Slovačkoj i omoguće im bolju perspektivu u budućnosti. Na taj način će se podstaći finansiranje korisnika po povoljnijim uslovima slovačkih malih i srednjih preduzeća i preduzeća sa srednjom kapitalicazijom, koji su pogon slovačke ekonomije u smislu privrednog razvoja i otvaranja novih radnjih mjesta”.

Trenutni rad predstavlja nastavak dobro razvijene saradnje EIB-a sa SZRB-om. EIB je ranije obezbijedio dva kredita u iznosu od 80 miliona eura SZRB-u za pomoć malim i srednjim preduzećima.

Izvor: EIB

meCrnogorskienEnglish available languages

Top