>>>
> Biznis > EESO: 75 miliona eura za MSP

EESO: 75 miliona eura za MSP

meCrnogorskienEnglish available languages

Na sjednici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESO) potpredsjednik Evropske komisije Jriki Katainen, nadležan za zaposlenje, rast, ulaganja i konkurentnost, najavio je da će 75 miliona eura biti dostupno malim i srednjim preduzećima krajem aprila 2015. godine, pod novim Evropskim fondom za strateška ulaganja.

Unutar Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora u vezi Investicionog plana za EU se raspravljalo sa Katainenom. Odbor pozdravlja Investicioni plan kao korak dalje u pravom smjeru i praktični put za postizanje rasta Evropske komisije i ciljeve u području zaposlenja. Istovremenu, mišljenje naglašava da se ozbiljna pitanja postavljaju u vezi veličine plana i vremenskog okvira, stepena zaduženosti i tokova odgovarajućih projekata. U obraćanju na sjednici Odbora, Katainen je naglasio tri vrlo značajna elementa investicionog plana:

  • potrebu za dubljim i širim jedinstvenim tržištem,
  • Energetsku uniju i
  • potrebu za uspostavljanjem funkcionalnog unutrašnjeg tržišta kapitala.

 

“Investicioni plan EU je dobrodošao korak naprijed jer se usredsređuje na rast i zaposlenje. Stoga, dostupnost fondova za mala i srednja preduzeća je dobra vijest. Takođe bih naglasio značaj informisanja i uključivanja sâmih građana i prije svega malih i srednjih preduzeća o pomenutim razvojima događaja.” – Predsjednik EESO Henri Malose

Katainen je lično istakao značaj održavanja umreženosti građana i preduzeća, i naglasio ključnu ulogu socijalnih partnerstava u pomenutom procesu. U narednoj raspravi o investicionom planu, 3 grupe EESO-a (Poslodavci, Radnici i Zainteresovane stranke) su naglasile značaj uključivanja lokalnih partnera, stvaranju kvalitetnih radnih mjesta za baze preduzetnika iz EU i poboljšanju konkurentnosti EU.

Članovi EESO-a su pozdravili novu smjernicu Evropske komisije kao što je naglasio prvi potpredsjednik Frans Timermans – potrebu za postavljanjem prioriteta, ograničavanjem broja novih zakonodavnih prijedloga i revizija postojećeg zakonodavstva, kao i značaj temeljnog principa supsidijarnosti.

Izvor: EESC

meCrnogorskienEnglish available languages

Top