>>>
> Ekonomija Crna Gora > Ekonomija Crne Gore “žilavija” nego što se mislilo, rekordna naplata poreza uprkos koronavirusu

Ekonomija Crne Gore “žilavija” nego što se mislilo, rekordna naplata poreza uprkos koronavirusu

meCrnogorski available languages

Ekonomija Crne Gore “žilavija” nego što se mislilo, rekordna naplata poreza uprkos koronavirusu

Ekonomija Crne Gore “žilavija” nego što se mislilo, Rekordna naplata poreskih obaveza od 127 miliona eura u martu, plan i ostvarenje iz prošle godine premašeni za 10 miliona eura

Poreska uprava je tokom marta 2020. godine ostvarila bruto naplatu od 126.717.003 €, čime su ostvarenje iz marta 2019. godine i plan naplate za ovaj mjesec premašeni za 10 miliona eura (8%).

U strukturi naplate posebno se izdvajaju prihodi po osnovu:
– doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 49.430.028 €, 8 miliona eura iznad ostvarenja iz prošle godine (19%)
– poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 38.363.729 €, što je 2 miliona eura više nego u martu 2019. godine (6%),
– poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 19.351.973 €, milion i po eura iznad ostvarenja iz prošle godine (8%)
poreza na dohodak fizičkih lica u iznosu od 15.556.119 €, 2 miliona eura iznad ostvarenja iz marta 2019. godine (19%).

Tokom prvog kvartala 2020. godine ukupna naplata iznosila je 281.760.125 €, što je 19 miliona eura više nego u istom periodu 2019. godine.

poreska uprava ekonomija crne gore u doba koronavirusa rekordna naplata poreza

Treba naglasiti da su navedeni podaci rezultat napora Poreske uprave da i sa značajno manjim brojem zaposlenih zbog mjera za prevenciju širenja bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom obezbijedi uspješnu realizaciju aktivnosti na naplati prihoda, ali i pokazatelj visokog stepena poštovanja poreskih propisa kod najznačajnijeg broja poreskih obveznika, koji su uprkos otežanim uslovima za poslovanje izmirili dospjele obaveze u skladu sa zakonom.

Na Poreskoj upravi je težak zadatak da obezbijedi kontinuitet naplate javnih prihoda, neophodnih za finansiranje svih potreba u našem društvu, kao što su zdravstvena zaštita, bezbjednost i odbrana, što je posebno vidljivo u ovom momentu, a da pri tom svojim mjerama propisanim zakonom ne doprinese pogoršanju već teške situacije u kojoj se ekonomija zbog epidemije zarazne bolesti COVID-19 trenutno nalazi.

Imajući u vidu napore Vlade Crne Gore da u maksimalnoj mogućoj mjeri podrži privrednike, kako bi se omogućio opstanak istih na tržištu i očuvanje radnih mjesta tokom trajanja epidemije, Poreska uprava očekuje da će i naredni period obilježiti visok stepen poreske discipline, te da će obveznici izmirivati obaveze u skladu sa zakonskim rokovima ili u roku od 90 dana u slučaju odlaganja obaveza shodno Uredbi o uslovima za odlaganje poreskih i neporeskih potraživanja donijetoj u okviru mjera podrške.

 

Ekonomija Crne Gore u doba koronavirusa Ekonomija Crne Gore CoVID19 Ekonomija Crne Gore i korona virus

meCrnogorski available languages

Top