>>>
> EU/Politiko > EP: Izvještaj o Crnoj Gori 2015

EP: Izvještaj o Crnoj Gori 2015

meCrnogorskienEnglish available languages

EP: Izvještaj o Crnoj Gori 2015- izvještaj o napretku Crne Gore

EP: Izvještaj o Crnoj Gori 2015- izvještaj o napretku Crne Gore

Rezolucija Evropskog parlamenta pozdravlja napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Izvjestilac Charles Tannock (ECR, Velika Britanija) izjavio je: “Crna Gora je i dalje dobra priča Zapadnog Balkana i drago mi je da se to u našoj rezoluciji odražava”. Napomenuo je da je  2016. godina vrlo važna godina za Crnu Goru.

“Ovo je deseta godišnjica od proglašenja nezavisnosti, godina u kojoj zemlja ide na birališta za parlamentarne izbore, te je u procesu ključnih pregovora o mogućem ulasku u NATO. “

Poslanici Evropskog parlamenta pozdravili su postojan napredak pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, ali napominju da je korupcija i dalje ozbiljan problem, osobito u javnoj nabavi, zdravstvenom osiguranju, obrazovanju, prostornom planiranju, privatizaciji i građevinarstvu. Pozdravljaju osnivanje Agencije za sprječavanje korupcije, te pozivaju Crnu Goru da borbu protiv korupcije učini prioritetom.

EP je pohvalio proaktivno sudjelovanje i konstruktivnu ulogu Crne Gore u misijama upravljanja krizom pod vođstvom EU, te provedbu međunarodnih ograničavajućih mjera, među ostalim i u kontekstu uvođenja sankcija protiv Ruske Federacije. Parlamentarci su pozdravili odluku NATO-a da Crnoj Gori uputi pozivnicu za članstvo. Rezolucija je odobrena dizanjem ruku.

Izvor: EP

C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A C R N A    G O R A     E V R O P S K A   U N I J A

meCrnogorskienEnglish available languages

Top