>>>
> EU/Politiko > EP: Nova pravila za turističke paket-aranžmane

EP: Nova pravila za turističke paket-aranžmane

meCrnogorskienEnglish available languages

Putovanje u paket aranžmanu koje se sastoji od leta, hotela ili najma automobila i koji je kupljen preko inerneta za jedinstvenu cijenu ili preko povezanih internet stranica, imaće jednaku zaštitu kao paket kupljen u turističkim agencijama, u skladu sa pravilima o kojima su glasali polsanici Evropskog parlamenta. Poslanici Evropskog parlamenta osigurali su da putnici imaju više mogućnosti otkazivanja ugovora te da unaprijed dobiju jasne informacije o tome ko je u konačnici odgovoran ukoliko nešto pođe po zlu.

Izvjestilac u Evropskom parlamentu Birgit Collin-Langen (EPP, Njemačka) izjavila je:

“S obzirom da postoje promjene na na turističkom tržištu i povećanje broja rezervacija putovanja preko interneta, postoji prioritetna potreba za modernizacijom i prilagođavanjem stare direktive koja datira još iz 1990. godine. Sa ovim revidiranim zakonodavstvom, prava putnika u Evropi pojačana su generalno. Novi modeli rezervacija sada su uključeni u njihove okvire i putnici su detaljno informisani o svojim pravima. Takođe, uspjeli smo uzeti u obzir ekonomske interese industrije – operatora , putničkih agencija i hotela.”

Veća zaštita putnika

Paket pravila za putovanja obuhvatiće dvije vrste ugovora:

  • paket aranžmane – unaprijed dogovorene od strane organizatora putovanja ili prilagođene od strane putnika,
  • povezani putni aranžman – novi način rezervacije putovanja gdje su korisnici vođeni da, npr. nakon što rezervacije leta, rezervišu dodatne usluge putovanja kroz istaknute linkove (poveznice).

Prema zakonodavstvu Evropskog parlamenta, omogućeno je da se  između prodavača usluga u ugovornom odnosu direktno razmjenjuju podaci o imenima putnika, detaljima računa i adresama e-pošte koji su unešeni. Ukoliko isti potrošač preko istaknutih linkova rezerviše i drugu propratnu uslugu u roku od 24 časa nakon prve rezervacije, smatra se da se radi o paket-aranžmanu.

 

Jasne informacije i više prava

Prije nego se putnici obvežu bilo kojim ugovorom, organizatori i prodavci usluga moraju jasno naznačiti da korisnici kupuju paket usluga te ih informisati o njihovim pravima i o tome ko je odgovoran ukoliko bilo što pođe po zlu. Parlament je dodao obvezu organizatora da pruži putnicima informaciju o okvirnim vremenima odlaska i dolaska sa putovanja, kao i da označi vrste dodatnih troškova koje će putnik možda morati da snosi. Zakonodavstvom je takođe osigurano i pravo putnika da otkaže ugovor kojim je paket aranžman ugovoren kao i da dobije povrat finansijskih sredstava utrošenih na paket, ukoliko se cijena paketa povisi više od 8 posto (Evropska komisija predložila je 10 posto) ili ukoliko se dogode “neizbježne” situacije poput prirodnih katastrofa ili terorističkih napada na ciljanoj destinaciji putovanja.

Glasanjem u Parlamentu završio je zakonodavni postupak. Države članice sada imaju dvije godine kako bi uvrstile nova pravila u postojeće nacionalne zakone. Postoji dodatnih šest mjeseci kako bi pravila mogla primjenjivati.

Izvor podataka: Evropski parlament

meCrnogorskienEnglish available languages

Top