>>>
> Ekonomija Crna Gora > EP: Usvojena rezolucija o CG

EP: Usvojena rezolucija o CG

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropski poslanici usvojili su Rezoluciju o Crnoj Gori i ukazali na odgovornost pozicije zemlje lidera u pregovorima sa Evropskom unijom. Rezoluciju je pripremio izvjestilac za Crnu Goru, Čarls Tanok, a na sjednici Evropskog parlamenta (EP) usvojene su i rezolucije o Srbiji, Kosovu i Makedoniji.

Evropski poslanici pohvalili su napredak i ukazali na status Crne Gore kao jedine države u regionu koja je otvorila i privremeno zatvorila pregovaračka poglavlja i naglasili značaj odgovornosti koju to nosi. Oni su, na sjednici, pozdravili punu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i rekli da je neophodan dalji napredak u borbi protiv korupcije, obezbjeđivanju nezavisnog pravosuđa i garantovanju slobode izražavanja i medija.

Tanok je izjavio: “Rezolucija jasno odražava stanje u Crnoj Gori, pozdravlja napredak, nudeći savjete o tome gdje je dalje poboljšanje neophodno”. Prema njegovim riječima, Crna Gora je posvećena pristupanju EU i biće važno održati podršku svih strana na domaćoj sceni. “EU postavlja zahtjevne kriterijume za članstvo, ali, prema mom mišljenju, Crna Gora ostaje na dobrom putu”.

Komesar za pregovore o pridruživanju, Johanes Han, rekao je da bi Crna Gora ove godine trebalo da nastavi da radi na vladavini prava i da posveti pažnju ostvarivanju rezulltata. Rezultati bi, kako je pojasnio, trebalo da se odnose na postignuća u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. “Kada su u pitanju već otvorena poglavlja, sarađivaćemo sa Crnom Gorom kako bi joj pomogli da usvoji zaključna mjerila”, poručio je Han.

Izvor: eu4me

meCrnogorskienEnglish available languages

Top