>>>
> EU/Politiko > EP: Rezolucija o porezima na dobit multinacionalnih kompanija

EP: Rezolucija o porezima na dobit multinacionalnih kompanija

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropski parlament je izglasao neobavezujuću rezoluciju u kojoj su izložene ideje na koji način bi mogao da se promijeni porez na dobit preduzeća kako bi postojale poštenije odrednice u cijeloj EU. Poslanici Evropskog parlamenta zahtijevaju od država članica da se pridržavaju obvezujućeg izvještavanja multinacionalnih kompanija (MNK) o njihovim profitima i porezima, o zajedničkoj konsolidovanoj osnovi poreza na dobit, kao i da se obvežu na veći nivo transparentnosti i odgovornosti, naročito u dijelu poreskih rješenja na nivou država članica za preduzeća.

Poslanici EP-a vjeruju kako multinacionalne kompanije trebaju da plate poreze tamo gdje stvaraju profit. Takođe, postoje mišljenje da je način na koji se odvija konkurencija u porezu na dobit preduzeća štetan jer zahtjeva agresivno planiranje poreza i tehnike izbjegavanja, i to bez odgovarajućeg zakonskog okvira. Osim što se osjeća gubitak javnog budžeta, poslanici smatraju nepravednim da velike preduzeća ne plaćaju gotovo nikakav porez na dobit, dok sa druge strane građani i srednja preduzeća moraju da plaćaju potpuni doprinos državi.

Dodatne informacije

Parlament preporučuje uvođenje obvezujućeg izvještavanja po svakoj državi od strane multinacionalnih kompanija o njihovim financijskim podacima uključujući i dobite koje su ostvarili, kao i plaćenim porezima i primljenim subvencijama. Takođe se zagovara uvođenje jasne definicije “ekonomskog sadržaja” i drugih odlučujućih faktora u zakonima o porezu na dobit poduzeća.

Takođe, zajednički sporazum je potreban kako bi se utvrdilo što je dopušteno u smislu poreskih rješenja i naprednih “sporazuma o cijenama prijenosa” (kako se transakcije vrednuju unutar iste kompanije). Zajednička konsolidovana korporativna poreska osnova (common consolidated corporate tax base – CCCTB) predstavlja najbolji način za prevazilaženje preferencijalnih režima, neusklađenosti između poreskih sistema država članica kao i većina pitanja koja dovode do erozije poreske osnove na nivou EU. ZKKPO je neophodno uvesti u što skorijem roku.

  • Transparentnost

Poslanici EP-a pozivaju države članice EU da sistematski dijele svoje nacionalne odluke i druge podatke o porezima koji imaju uticaj na druge države članice. Poslanici tvrde da Evropska komisija takođe mora dobiti informacije kako bi se omogućilo da u potpunosti izvodi svoju ulogu zaštite konkurencije.

  • Bolja zaštita za uzbunjivače

Prema tekstu, uzbunjivači (tzv. zviždači) čija otkrića promovišu javni interes trebaju biti bolje zaštićeni, uz napomenu da su “Luxleaks” otkrića napravili istraživački novinari, na temelju podataka dobijenih od bivšeg radnika “Velike četvorke”, Antoine Deltoura, koji se sada suočava sa sudskom tužbom u Luksemburgu.

Izvor: EP

meCrnogorskienEnglish available languages

Top