>>>
> Magazin > tehno/inovativno > EP: Univerzalni punjač za sve vrste mobilnih telefona

EP: Univerzalni punjač za sve vrste mobilnih telefona

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropski paralment podržao je set novih pravila kojima bi se proizvođači obvezali na proizvodnju univerzalnog punjača za sve vrste mobilnih telefona, čime bi se smanjilo bacanje nepotrebnih punjača, troškovi i gnjavaža potrošača.

Poslanik iz Njemačke Barbara Weiler je izjavila: „Modernizovana Direktiva o radio opremi je efikasan alat za sprečavanje smetnji između različitih radio uređaja i opreme. Posebno mi je drago što smo se dogovorili o uvođenju univerzalnog punjača. To je u interesu i potrošača i zaštite okoline. Ovim će se zaustaviti nepotreban otpad punjača i 51 000 tona elektronskog otpada godišnje,“. Interoperabilnost između radijske opreme i dodataka kao što su punjači pojednostavljuje upotrebu radio opreme i smanjuje nepotreban otpad i troškove.

Praćenje nesigurne radio opreme

Zastupnici su također podržali odredbu koja bi vlastima omogućila dodatni nadzor tržišta za otkrivanje radio opreme koja ne udovoljava novim sigurnosnim pravilima. Koristeći informacije država članica i nakon iscrpne analize, Evropska komisija će identifikovati one kategorije opreme koja će se morati registrirati prije nego što se stavi na tržište. Slična baza podataka već postoji u SAD.

Sljedeći koraci

Nacrt zakona mora još službeno potvrdit Savjet. Države članice imaće dvije godine na raspolaganju za prenošenje pravila u nacionalna zakonodavstva, a proizvođačima će se dodati još jedna godina (ukupno 3) kako bi zadovoljili postavljene norme.

Izvor: Evropski parlament

meCrnogorskienEnglish available languages

Top