>>>
> EU/Politiko > EP: zajednička izjava o BREXIT-u

EP: zajednička izjava o BREXIT-u

meCrnogorskienEnglish available languages

Predsjednik Šulc, predsjednik Tusk i holandski premijer Rute sastali su se u Briselu na poziv predsjednika Evropske komisije Junkera. Razgovarali su o ishodu referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu te su dali sljedeću zajedničku izjavu:

Građani Velike Britanije su u slobodnom i demokratskom procesu izrazili želju da napuste Evropsku uniju. Žalimo zbog te odluke, ali je poštujemo.

Ovo je situacija bez presedana, ali mi smo ujedinjeni u odgovoru. Bićemo snažni i čuvati temeljne vrijednosti EU, a to je promovisanje mira i dobrobiti naših građana. Unija će nastaviti sa 27 država članica. Unija je okvir za našu zajedničku političku budućnost. Povezani smo istorijski, geografski i zajedničkim interesima te ćemo na temelju toga razvijati saradnju. Zajednički ćemo odgovoriti na izazove kako bismo ostvarili rast, povećali prosperitet i omogućili građanima sigurno okruženje. Institucije će se u potpunosti posvetiti tim nastojanjima.

Sada od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva očekujemo da odluku britanskih građana što prije sprovede, bez obzira na to koliko bi taj proces mogao biti bolan. Svakim se odlaganjem nepotrebno produžuje neizvjesnost. Postoje pravila o tome kako riješiti tu situaciju. U članu 50. Ugovora o Evropskoj uniji utvrđen je postupak koji se provodi ako država članica odluči napustiti Europsku uniju. Spremni smo da brzo započnemo pregovore sa UK o uslovima izlaska iz Evropske unije. Dok se pregovori ne završe, UK je i dalje država članica Evropske unije sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze. U skladu sa ugovorima koje je Ujedinjeno Kraljevstvo ratifikovalo, zakonodavstvo EU u UK i dalje će se u cijelosti primjenjivati sve dok ona ne prestane da bude članica.

Kao što je dogovoreno, “Novo rješenje za UK unutar EU” doneseno na Evropskom savjetu 18. i 19. februara 2016. neće stupiti na snagu i prestaje da postoji. Neće biti novih pregovora.

Što se tiče Ujedinjenog Kraljevstva, nadamo se da će u budućnosti biti blizak partner Evropske unije. Očekujemo da UK u tom smislu iznese svoje prijedloge. Svaki sporazum koji će se sklopiti s Ujedinjenim Kraljevstvom kao trećom zemljom odražavat će interese obiju strana te ravnotežu u smislu prava i obveza.

Izvor: EP

meCrnogorskienEnglish available languages

Top