>>>
> Magazin > tehno/inovativno > ESS – Evropsko društveno istraživanje: CG u 10. rundi

ESS – Evropsko društveno istraživanje: CG u 10. rundi

meCrnogorski available languages

Crna Gora je primljena u 10. rundu Evropskog društvenog istraživanja (ESS), najvećeg evropskog istraživanja iz oblasti društvenih nauke, u svojstvu zemlje gosta. Specifični cilj 10. runde Evropskog društvenog istraživanja će biti digitalni društveni kontakti na poslu i u porodičnom životu.

Profesorica Olivera Komar će prisustvovati predstojećem Forumu Nacionalnih koordinatora 22. i 23. aprila 2020, dok će professor Ilija Vujačić biti pozvan kao predstavnik Crne Gore na sledećem sastanku skupštine Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura (ERIC).

ess european social survey evropsko društveno istraživanje

Evropsko društveno istraživanje je jedno od najvećih i metodološki najkvalitetnijih komparativnih istraživanja na svijetu u oblasti društvenih nauka. Fokusira se na prikupljanje podataka na nivou zemalja učesnica, koji se kasnije koriste za komparativno mjerenje i praćenje tendencija i promjena u društvu. ESS je u isto vrijeme jedna od panevropskih infrastruktura, nastala iz potrebe za akademskim, rigoroznim i na visokim metodološkim standardima zasnovanim uporednim međunacionalnim podacima. Istraživanja se u evropskim zemaljama sprovode od 2001. godine, a ESS-u je 2013. godine dodijeljen status Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura (ERIC). Do sada je okončano devet rundi istraživanja, u kojima je učestvovalo preko 30 zemalja.

Evropsko društveno istraživanje se dugoročno fokusira na konstantna pitanja društvenog života u jednoj zemlji, kakva su: demokratija i učešće građana; porodica, rad i blagostanje; stavovi prema migracijama; društvene nejednakosti (i u zdravlju); stavovi prema državi blagostanja; stavovi prema klimatskim i energetskim promjenama („stalni moduli“), a svaka runda istraživanja se usredsređuje na specifične ciljeve („rotirajući moduli“).

Crna Gora je po prvi put u ovom istraživanju učestvovala u prethodnoj, 9. rundi, a podaci koji su prikupljeni biće objavljeni u maju 2020. godine, kada će istraživačkoj i široj društvenoj zajednici postati dopstupni komparativni podaci za Crnu Goru, kao i za ostale učesnice ESS.

 

Podaci iz baze podataka dostupni su na sljedećem linku:

 

 

Izvor: Gov .me

 

E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      E S S      

meCrnogorski available languages

Top