>>>
> Magazin > tehno/inovativno > EU ukida naknade za roming 2017

EU ukida naknade za roming 2017

meCrnogorskienEnglish available languages

Letonsko predsjedavanje EU postiglo je privremeni dogovor sa Evropskim parlamentom o novim pravilima za ukidanje naknada za roming (roaming) u mobilnim mrežama te za zaštitu pristupa otvorenom internetu, koja su poznata i kao pravila za mrežnu neutralnost. Na nivou Savjeta, dogovor još moraju potvrditi države članice EU.

Prema dogovoru, dodatne naknade za roaming u Europskoj uniji biće ukinute 15. juna 2017. Međutim, pružatelji rominga moći će primijeniti politiku razumne utotrebe (fair use policy) kako bi spriječili zloupotrebu rominga. To bi uključivalo korišćenje usluge roaminga u druge svrhe osim za povremena putovanja.

Zaštitne mjere biće uvedene kako bi se riješilo pitanje povrata troškova operatera. Naknade za roming smanjiće se 30. aprila 2016. kada će sadašnje gornje granice cijena za krajnje korisnike biti zamijenjene maksimalnom dodatnom naknadom od 0,05 eura po minuti za pozive, 0,02 eura za SMS-ove i 0,05 eura po megabajtu prometa podataka.

Zaštita otvorenog interneta

U okviru prvih pravila otvorenog interneta na nivou EU operateri će pri pružanju usluga pristupa internetu morati jednako postupati sa svim prometom. Moći će se koristiti opravdanim mjerama upravljanja prometom. Blokiranje ili ograničavanje biće dopušteno samo u ograničenom broju okolnosti, npr. kao odgovor na hakerske napade ili u svrhu sprječavanja zagušenja prometa. Bit će dozvoljeni sporazumi o uslugama koje zahtijevaju određen nivo kvaliteta, ali operateri će morati da obezbijede opšti kvalitet usluge pristupa internetu.

Zajednički napori da se postigne dogovor

Letonski ministar saobraćaja Anrijs Matīss izjavio je:

„Ovo je velik uspjeh za EU i letonsko predsjedništvo. Predsjedništvo je uložilo mnogo truda u dovršavanje prijedloga o jedinstvenom telekomunikacionom tržištu – ponovno smo pokrenuli prijedlog od njegovog početka i postigli smo dogovor. To ne bi bilo moguće bez predanosti i konstruktivnog pristupa država članica, Evropskog parlamenta i Evropske komisije.”

Predsjedništvo će na sastanku Odbora stalnih predstavnika (COREPER) izvijestiti stalne predstavnike država članica o ishodu trijaloga. Tokom luksemburškog predsjedavanja dogovoreni tekst biće dat na potvrdu državama članicama.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top