>>>
> Finansije i investicije > Evropska komisija: Kartel finansijskih usluga banaka?

Evropska komisija: Kartel finansijskih usluga banaka?

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropska komisija obavijestila je Credit Agricole, HSBC i JP Morgan o preliminarnom mišljenju da je moguće da su prekršena pravila EU o zaštiti konkurencije. Postoji mogućnost da je dosluhom uticano na postavljanje cijena kamatnih stopa opcija denominovanim u valuti euro. Poslato obavještenje o činjenicama, okolnostima i zaključcima u postupku ne prejudicira krajnji ishod istrage.

Opcije kamatnih stopa (kao što su “forvard ugovori” (forward) kamatnih stopa, otkup loših kredita (SWAP ugovori), terminski ugovori (features) i finansijske opcije) su finansijski proizvodi koji koriste banke ili preduzeća za upravljanje rizikom oscilacija kamatnih stopa. Pomenuti proizvodima se trguje širom svijeta i igraju vitalnu ulogu u svjetskoj privredi. Njihova vrijednost se izvodi iz nivoa uporedne granske kamatne stope, kao što je to evropska međubankarska kamatna stopa (EURIBOR) za euro.

Komisija je izrazila sumnju da su tri pomenute banke učestvovale u shemu namještanja koja je imala za cilj narušavanja normalnog kursa cjenovne komponente za derivate kamatne stope eura. Ako se ustanovi, riječ je o povredi člana 101 Sporazuma o funkcionisanju Evropske unije i člana 53 Sporazuma Evropskog ekonomskog područja koje zabranjuje nekonkurentnu poslovnu praksu.

Tokom oktobra 2011. godine Komisija je izvela nenajavljenu instpekciju u prostorijama nekoliko banaka. Tokom istraživanja, Komisija je izrekla kazne u ukupnom iznosu od 1,04 milijarde eura za četiri banke koje su bile aktivne u istoj oblasti tokom decembra 2013. godine. Pomenute četire banke priznale su svoje učešće u kartelu u vezi sa kamatnim stopama derivata eura, koje su omogućile komisiji da riješe slučaj. Zauzvrat, kazne za pomenute četiri banke umanjene su za 10%. Komisija takođe je otvorila istragu u vezi sa Credit Agricole-om, HSBC-om i JP Morganom u martu 2013. godine i slučaj se za njih nastavlja po uobičajnom postupku, koji isključuje mogućnost nagodbe.

Izvor: Evropska komisija

meCrnogorskienEnglish available languages

Top