>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Evropski institut za inovacije i tehnologiju EIT – Crna Gora učestvuje

Evropski institut za inovacije i tehnologiju EIT – Crna Gora učestvuje

meCrnogorski available languages

Evropski institut za inovacije i tehnologiju EIT – Crna Gora učestvuje

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) je važna institucija u Evropi koja snažno i kontinuirano podržava inovacije i transformiše evropski inovacioni ambijent, povezujući ključne aktere inovacija (startapove, istraživačke centre, univerzitete, mala i srednja preduzeća, inkubatore i akceleratore).

european regional innovation scheme EIT RIS european institute of innovation and technology

EIT djeluje kroz sljedeće modele inovacionih ekosistema:

• EIT Climate-KIC model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-climate-kic-model

 

• EIT Digital model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-digital-model

 

• EIT Food model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-food-model

 

• EIT Health model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-health-model

 

• EIT InnoEnergy model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-innoenergy-model

 

• EIT Manufacturing model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-manufacturing-model

 

• EIT Raw Materials model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-raw-materials-model

 

• EIT Urban Mobility model:

https://eit.europa.eu/our-activities/innovation/eit-urban-mobility-model

 

EIT je razvio Regionalnu inovacionu šemu (RIS) sa ciljem da zemljama manje i srednje razvijenog inovacionog ekosistema olakša pristup uslugama i programima EIT institucije.

Dijeljenje dobre prakse, iskustva i stručnog znanja koji proizlaze iz aktivnosti EIT zajednica sa lokalnim inovacionim ekosistemima, samo su neke od aktivnosti koje sprovodi ova institucija. Cilj EIT-a je afirmisanje zajednica da ponude prilagođene usluge za rješavanje utvrđenih nedostataka u inovacijama. Jačanjem veza između ključnih aktera u oblasti inovacija, EIT doprinosi jačanju inovacija u zemljama EIT RIS mreže.

Zemlje koje ispunjavaju uslove za učestvovanje u EIT RIS su:

Države članice EU: Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija.

H2020 Pridružene zemlje: Albanija, Jermenija, Bosna i Hercegovina, Farska Ostrva, Gruzija, Moldavija, Crna Gora, Śeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina.

Implementacija EIT RIS-a se vrši na način da EIT Zajednice Inovacija angažuju lokalne organizacije koje će služiti kao EIT Hub (tj. EIT Centar) u zemljama i regionima EIT RIS-a. Lokalne organizacije biraju se putem otvorenog konkursa i dizajnirane su da funkcionišu kao EIT Hub (EIT Centar) za određenu zajednicu inovacija.

Primarna uloga EIT centra je da se osigura vidljivost EIT zajednice i podigne svijest o aktivnostima i mogućnostima saradnje za lokalne institucije koje predstavljaju obrazovanje, poslovanje i istraživačka područja. EIT Centri se takođe povezuju sa relevantnim nacionalnim, regionalnim i lokalnim vlastima i olakšavaju razmjenu ekspertize EIT zajednice inovacija sa njima. Danas postoji više od 60 EIT Centara u 18 zemalja EIT RIS-a, koje predstavljaju EIT zajednice inovacija.

Svaka zajednica inovacija sarađuje sa lokalnim inovatorima- pojedincima, kao što su: studenti, istraživači, preduzetnici i organizacijama, kao što su: mala i srednja preduzeća, univerziteti, istraživačke laboratorije, nevladine organizacije i gradovi. EIT zajednica inovacija uključuje lokalne aktere u aktivnosti edukacije, stvaranja biznis okruženja, kao i u istraživanja zasnovana na inovacijama.

Više informacija o EIT RIS-u dostupno je na sljedećem linku:

https://eit.europa.eu/our-activities/eit-regional-innovation-scheme-ris

  • Izvor: Vlada Crne Gore – Osnovne informacije o Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT)

meCrnogorski available languages

Top