>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > FCJK više od dva mjeseca bez finansiranja!

FCJK više od dva mjeseca bez finansiranja!

meCrnogorski available languages

FCJK više od dva mjeseca bez finansiranja

Adnan Čirgić: FCJK više od dva mjeseca bez finansiranja

Fakultetu za crnogorski jezik i književnost već skoro dva i po mjeseca od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nije uplaćen ni jedan jedini euro pripadajućih mjesečnih rata za funkcionisanje ustanove, kazao je dekan ove visokoobrazovne ustanove Adnan Čirgić.

“Obavještavamo crnogorsku javnost da Fakultetu za crnogorski jezik i književnost već skoro dva i po mjeseca od resornoga ministarstva nije uplaćen ni jedan jedini euro pripadajućih mjesečnih rata za funkcionisanje ustanove. Svjesno o tome obavještavamo javnost a ne ustanove jer su crnogorske ustanove zarobljene od strane Vlade čiji premijer vidi Crnu Goru kao srpsku državu”, kazao je Čirgić.

Sasvim je, ističe, jasno zašto Fakultet za crnogorski jezik i književnost – Cetinje, kao jedina visokoškolska i naučno-istraživačka ustanova osnovana s ciljem proučavanja i afirmacije crnogorskoga jezika te školovanja kadra iz oblasti jezičke, književne i kulturne montenegristike, od 24. decembra prošle godine ne dobija novac iako je riječ o više nego skromnim sredstvima za funkcionisanje jedne ustanove u mjesečnom iznosu od 15 hiljada eura.

“Resorno ministarstvo uplatilo je isključivo plate zapošljenima i to onima koji su angažovani po ugovoru o radu, dok gostujući profesori i drugo honorarno angažovano osoblje ove godine nije primilo ni centa za svoj trud”, navodi Čirgić.

Prema njegovim riječima, neuplaćivanjem pripadajućih finansijskih sredstava doveden je u pitanje dalji opstanak i rad Fakulteta jer resorno ministarstvo svjesno izbjegava svoje obaveze.

fcjk

“Fakultet nije dobio čak ni sredstva za podmirivanje tekućih obaveza (računi za struju, vodu, telefon, internet, gorivo, održavanje prostora i sl.). Naglašavamo da bi se i nastava održavala u nezagrijanim prostorijama da nijesmo obezbijedili donaciju za grijanje”, ističe Čirgić.

Smatra da spajanjem četri resora i postavljanje Vesne Bratić za ministarku, imalo je samo jedan cilj.

“Očito je da je spajanje četiri resora u jedno Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pod vođstvom osobe koja se prethodno dokazala beskrupuloznim odnosom prema Crnoj Gori imalo samo jedan cilj – o jednome trošku i s jednoga mjesta poniziti, diskreditovati i na kraju onesposobiti sve pojedince i ustanove koji pružaju otpor vlasti što svakodnevno satariše Crnu Goru. Činjenica da je FCJK jedina javna ustanova u Crnoj Gori koja smjelo ukazuje na sramotne poteze aktuelne vlasti zasigurno je dovoljan motiv ministrici Vesni Bratić da donese disciplinsku mjeru neuplaćivanja mjesečnih rata za funkcionisanje Fakulteta”, ukazuje Čirgić.

Dodaje da obustavom isplate sredstava istaknutim stvaraocima, te obustavom sredstava Fakultetu, pokušavaju politički revanširati zaposlenom kadru.

“Kao što je ekspertiza njezina ministarstva obuhvatila isključivo djelatnost izdavačke kuće crnogorskoga književnika Milorada Popovića, kojega su bestidno pokušali predstaviti kao bahatoga i nezakonitog korisnika sredstava po konkursima bivšega ministarstva kulture, kao što su protivpravno obustavili isplatu sredstava istaknutim kulturnim stvaraocima, tako obustavom uplate sredstava Fakultetu pokušavaju blokirati njegov rad kako bi se politički revanširali našim profesorima kojima basta stati na biljegu kleronacionalističkoj Vladi, koja radi protiv interesa zemlje kojom upravlja”, poručuje Čirgić.

Pozvali su Ministarstvo i Bratić da uplate sredstva koja su neophodna za neometani rad te ustavnove.

“Pozivamo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i ministricu Bratić da se batali nezakonitoga bahaćenja i progona neistomišljenika te da uplati sredstva neophodna za neometani rad ustanove koja ponosno obavlja svoj zadatak čuvanja, proučavanja i afirmisanja crnogorskoga jezika kao jedne od temeljnih ustavnih vrijednosti građanske Crne Gore. U suprotnom, neka ne sumnjaju da ćemo im znati odgovoriti”, zaključuje Čirgić.

 

Vojinović: Namjera ove vlasti je da ugasi FCKJ, nećemo im to dozvoliti

Obustava finansiranja tekućih obaveza Fakulteta za crnogorski jezik i književnost najava je završnoga udarca koji se sprema toj instituciji, odnosno najava je konačnoga gašenja jedne od najsvjetlijih tačaka montenegristike, kazao je Vladimir Vojinović, član Glavnog odbora DPS Crne Gore.

“Samo šest godina nakon prijema prve generacije studenata, ovoj mladoj visokoškolskoj i naučnoj instituciji, koja je već ostvarila zapažene nastavne i naučne rezultate, i u više nego skromnim uslovima rada, zahvaljujući promjeni političkoga kursa u zemlji, sprema se zatvaranje”, ističe Vojinović.

Poziva nadležne da prekinu opstrukciju rada FCJK, jer ako to ne učine danas, moraće, kaže, već nakon lokalnih izbora u Nikšiću.

“Na tim izborima će svakako dobiti jasnu poruku građana koji se iz dana u dan uvjeravaju u to da su pritisci na institucije i članove akademske zajednice kojima se Crna Gora ponosi zapravo korak dalje u nastojanjima da se obesmisli međunarodni pravni subjektivitet države Crne Gore”, navodi Vojinović.

Takođe, poziva Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, Ambasadu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Ambasadu Savezne Republike Njemačke da s pažnjom proprate odnos novih vlasti prema FCJK.

“Kako bi se neposredno uvjerili u stanje nove crnogorske demokratije i u to kakav status nova vlast namjenjuje nastavnicima i naučnicima koji unaprijeđuju montenegristiku”, zaključio je Vojinović.

meCrnogorski available languages

Top