>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Font koji drži pažnju – Sans Forgetica

Font koji drži pažnju – Sans Forgetica

meCrnogorskienEnglish available languages

Sans Forgetica je font koji je dizajniran po principu kognitivne psihologije za koji postoje dokazi da pomaže da se bolje zapamte tekstovi nego tekstovi zapisani uobičajenim fontovima. Font je dizajnirao multidisciplinarni tim dizajnera i bihejviorističkih naučnika sa Univerziteta RMIT u Australiji.

 

Kompaktibilan je sa računarima koji koriste operativne sisteme Windows i MacOS.

“ovo je font koji je naučno dizajniran da vam pomogne da zapamtite vaše bilješke sa studija. Besplatan je za preuzimanje.” – RMIT University

O projektu

Ovaj font je teže pročitati, i tako je dizajniran da privuče pažnju. “Pogodne poteškoće” koje sadrži ovaj font (nakrivljen ulijevo, nedostaju pojedine linije kod slova, rupičast, Sans tip slova) više angažuje mozak pri procesuiranju podataka.

Da bi pronašli najbolji font za povećanje memorije, 400 studenata je čitalo tekst ispisan različitim fontovima, a Sans Forgetica pokazao je najveći skok u pamćenju. „Sans Forgetica je dao najbolje rezultate u poboljšanju paćenja jer je prekršio sasvim dovoljno principa dizajna a nije postao previse nečitak“, izjavio je dr Peryman, predsjednik RMIT Behavioral Business Laba. Međutim, poboljšanje pamćenja nije veliko. Kod ispitanika količina zapamćenog teksta popela se s 50 na 57% kad je font Arial zamenjen Sans Forgetikom. S obzirom da je jako teško da se čitaju duži tekstovi štampani ovim fontom, njegovi autori preporučuju da se njime ispisuju kraći djelovi teksta koje želimo da čitalac upamti.

Izvor: SF RMIT

meCrnogorskienEnglish available languages

Top