>>>
> Aktuelnosti > Formirana organizacija Crnogorski elektori Srbije – CES

Formirana organizacija Crnogorski elektori Srbije – CES

meCrnogorski available languages

U Vrbasu je formirana nova organizacija crnogorske manjine u Srbiji, pod nazivom “Crnogorski elektori Srbije – CES”.

“Smatrajući da Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, kao ustavna institucija države Srbije, ne ispunjava ciljeve zbog kojih institucija nacionalnih savjeta postoji, u Vrbasu je 28. decembra 2019. godine osnovana organizacija „Crnogorski elektori Srbije – CES„, navodi se u saopštenju novoformirane organizacije.

Osnivanje CES-a je, kako navode, podržalo preko trideset elektora, saglasnih sa ciljevima zbog kojih je CES formiran.

“CES će se programski zalagati za poboljšanje statusa crnogorske manjine u Srbiji, promovisati autentični crnogorski kulturni, jezički i vjerski indentitet, zaštitu ugleda države Crne Gore i, uopšteno, za aktivnije korišćenje prava koje pruža pravni sistem Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Naziv CES proističe iz podrške za osnivanje i djelovanje, koju su, pored inicijativnog odbora, pružili 33 elektora, građana Srbije, kao učesnici u izbornim procesima za dva saziva Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Crnogorski Elektori Srbije CES

Elektori su lica kojima je minimum 45 pripadnika crnogorske nacionalne manjine, upisana u poseban birački spisak, dalo svoju pisanu i ovjerenu podršku.

„Upravo kroz aktivnosti CES-a oni će moći da ih predstavljaju na način zbog kojeg su zadobili njihovo povjerenje i zalagati se za njihova ustavna prava i uopšte bolji status crnogorske nacionalne zajednice u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju.

CES, kako ističu, nije organizacija zasnovana na okupljanju postojećih nacionalnih i zavičajnih udruženja, niti će se njegove aktivnosti preklapati sa njihovom djetnošću i uticati na bilo koji način na ono što je bila njihova djelatnost do sada.

crnogorci crnogorska zastava etničkih crnogoraca u srbiji srbija crnogorska dijaspora elektori

„Njegova djelatnost će biti u sferi opšteg položaja crnogorske manjine u Srbije, zaštite njegovog identiteta i ostalih već navedenih pitanja. To, takođe, podrazumjeva da će djelovati u duhu saradnje i kooperativnosti sa svim postojećim organizacijama i pojedincima, već prisutnim u javnosti, koji dijele iste nazore“, poručuju iz CES-a.

meCrnogorski available languages

Top