>>>
> Magazin > Eko&urbano > Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu – “Sunce radi za vas”

Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu – “Sunce radi za vas”

meCrnogorski available languages

Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu – “Sunce radi za vas”

Investiciono-razvojni fond (IRFCG) počinje sa realizacijom novog Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori – Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu. Program će se sprovoditi u saradnji sa Eko fondom, uz podršku UNDP-a, u okviru projekta zelenog finansiranja u Crnoj Gori. Namjena ovog programa podrške je finansiranje realizacije projekata korišćenja obnovljivih izvora energije – za proizvodnju električne energije iz solarnih fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije. U okviru Programa raspoloživa su bespovratna podsticajna sredstva (subvencija/grant) od strane Eko fonda, ukoliko krajnji korisnik ostvari to pravo u skladu sa uslovima Programa odnosno Javnog konkursa koji realizuje Eko fond.

Sredstva koja će IRF odobravati po osnovu pomenute kreditne linije biće dostupna preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 3.000 EUR do maksimalno 400.000 EUR, po kamatnoj stopi od 3 % na godišnjem nivou i rokom otplate do 10 godina uključujući grejs period do godinu dana.

Važnost implementacije ovog Programa podrške koji realizuje Investiciono-razvojni fond ogleda se u pravcu podsticanja veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

Očekujemo da će ovaj Program podrške IRF-a u sinergiji sa subvencijama Eko fonda, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje, kao i da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u ovom programu s novim idejama i rješenjima. Ovaj i slični programi doprinijeće postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Konkretne uslove Programa podrške razvoju zelenih poslova IRFCG, možete preuzeti sa naše web adrese: Program podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori – Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu

Sadržaj Javnog konkursa koji realizuje Eko fond, možete preuzeti sa web adrese: https://www.eko-fond.me/me/javni-konkursi/javni-pozivi/

Info dan povodom prezentovanja Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori – Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu, koji se sprovodi u okviru projekta zelenog finansiranja u Crnoj Gori, u organizaciji Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fond), uz podršku UNDP-a, održan je 27/08/2021 saradnji sa Privrednom komorom.

Zainteresovani privrednici koji su prisustvovali promociji ovog projekta imali su priliku da čuju od izvršne direktorice IRF-a dr Irene Radović, stalne predstavnice UNDP- a u Crnoj Gori Daniele Gašparikove, i izvršnog direktora Eko fonda Draška Boljevića, detalje o važnosti ovog projekta.

Jačanje zelene ekonomije ulaganjem u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, jedan je od ključnih prioriteta IRF-a koji zajedno sa partnerima doprinosi izgradnji održive i konkurentne crnogorske privrede.

Namjena programa kreditne podrške IRF-a je finansiranje realizacije projekata korišćenja obnovljivih izvora energije – za proizvodnju električne energije iz solarnih fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije. Sredstva su dostupna preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 3.000 EUR do maksimalno 400.000 EUR, po kamatnoj stopi od 3 % na godišnjem nivou, s rokom otplate do 10 godina uključujući grejs period od godinu dana. U okviru Programa raspoloživa su bespovratna podsticajna sredstva (subvencija/grant) od strane Eko fonda u iznosu do 25 000 EUR, ukoliko krajnji korisnik ostvari to pravo u skladu sa uslovima Javnog konkursa koji realizuje Eko fond.

Izvršna direktorica IRF-a dr Irena Radović istakla je važnost implementacije ovog Programa podrške koji realizuje Investiciono-razvojni fond, koji se ogleda u podsticanju veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

„Očekujemo da će ovaj Program podrške IRF-a u sinergiji sa subvencijama Eko fonda, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje, kao i da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u ovom programu s novim idejama i rješenjima. Ovaj i slični programi doprinijeće postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.“ – izjavila je direktorica IRF-a Radović.

Izrazila je posebno zadovoljstvo što IRF ima značajnu ulogu kada je u pitanju zeleno finansiranje, kako u smislu dosad implementiranih programa za “zeleno” kreditiranje, tako i planova za naredni period, s posebnim akcentom na 60 miliona eura raspoloživih za podršku zelenom poslovanju i oporavku crnogorske ekonomije.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, ocijenila je da dio odgovora na klimatsku krizu leži u zelenoj ekonomiji i širokoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

„Sunčeva energija je besplatan i dugoročno dostupan resurs koji možemo pretvoriti u investiciju za budućnost. Prema informacijama kojima raspolažemo, u Crnoj Gori, zemlji sa oko 240 sunčanih dana godišnje, postoji tek 6 fotonaponskih elektrana snage od 5 do 30 kW koje rade po principu razmjene energije na mjestu mjerenja“, dodala je ona. Istakla je da IRF i Eko fond zajedno sa privatnim sektorom, imaju nezamjenjivu ulogu u povećanju domaćih finansijskih ulaganja u zeleni ekonomski razvoj i obnovljive izvore energije, kao odgovoru na klimatske promjene.

Izvršni direktor Eko fonda Draško Boljević je istakao ključni segment uspješnog poslovanja Eko fond-a, saradnju sa domaćim i međunarodnim institucijama.

„Posebno nam je drago jer smo ovim projektom upravo to postigli, ostvarili smo saradnju sa UNDP-ijem i IRF-om, sa ciljem da ponudimo što kvalitetniju investicionu priliku za privrednike i poljoprivrednike Crne Gore. Iz tog razloga ovim Javnim konkursom ostvarićemo tri strateška cilja za nas. Prvi je izgradnja kapaciteta domaćih institucija kada su u pitanju Zeleni projekti. Posebno je značajno za nas to što ovaj poziv realizujemo kroz projekat „Razvoj zelenih poslova u Crnoj Gori“ koji finansira Globalni fond za životnu sredinu. Realizacija ovog poziva će nam biti referenca koja će nam omogućiti apliciranje za mnoge međunarodne fondove. Ovo je pionirski poduhvat kako za IRF tako i za nas, slični projekti su realizovani na teritoriji Crne Gore, ali ne i sa uslovima i mogućnostima koje smo mi propisali. Drugi, koji je ujedno i važniji za nas, je kreiranje ambijenta za naše privrednike i poljoprivrednike da unaprijede svoje poslovanje. Treći cilj je afirmacija korišćenja obnovljivih izvora energija. Nadamo se da ćemo ovim konkursom uspjeti da animiramo i podstaknemo što veći broj zainteresovanih lica, posebno iz razloga jer u narednom periodu slijedi projekat Solar 3000+ koji ćemo realizovati u saradnji sa EPCG-om.“ – kazao je direktor Eko fonda Boljević.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić očekuje da će implementacija programa doprinijeti razvoju tržišta, većem korišćenju obnovljivih izvora energije, energetskoj efikasnosti i smanjenju emisija CO2 u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, kod preduzetnika i na poljoprivrednim gazdinstvima.

“Vjerujemo da će rezultati ovog Programa opravdati očekivanja svih nas i učiniti da iskoračimo u povećanju procenta upotrebe obnovljivih izvora energije.” – kazala je Drakić, dodajući da su Komora i UNDP već uspješno sarađivali na sličnom programu u sektoru turizma.

Prema njenim riječima, nezamjenljiva je uloga Komore u procesu ozelenjavanja domaće ekonomije i preusmjeravanju sa lineranog na cirkularni metod poslovanja.

“To je uloga kojoj smo posebno posvećeni, upravo prepoznajući sve benefite koje takvo razmišljanje i postupanje može donijeti nacionalnoj ekonomiji i društvu. Ovaj proces je nužno da shvatimo kao prednost, a ne barijeru, te da koristeći sredstva i znanje koja su nam već ili će biti na raspolaganju od brojnih međunarodnih donatora, učinimo našu budućnost kvalitetnijom.”– rekla je Drakić. Ona je još jednom pozvala privrednike da učestvuju u procesu izrade Mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji, na čemu rade Komora i UNDP.

meCrnogorski available languages

Top