>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Frilenseri u Evropi

Frilenseri u Evropi

meCrnogorskienEnglish available languages

Ako ste visokokvalifikovani profesionalac u Evropi, razmotrili biste mogućnost da radite za klijente na specifičnim projektima umjesto klasičnog posla. Ako imate entuzijazam koji pokreće inovacije i ako ste spremni za preuzimanje poslovnog rizika zarad veće nezavisnosti i flaksibilnosti u radu a manje birokratije – odgovor je biti frilenser. Frilensing pokriva mnoge profesije, uključujući neke poslove koji do skora uopšte nijesu ni postojali. Frilenseri predstavljaju najbrže rastući segment na tržištu rada Evropske unije. Za nekoga je biti frilenser isto što i preduzetnik, za neke je prelazni period do stabilnog zaposlenja, a za neke predstavlja dodatni izvor prihoda.

Jedna digresija: šta je frilenser?

Moguće jedan od najpoznatijih frilensera iz vašeg djetinjstva, Ser Žile. Bio je angažovan od strane vlastele na projektu “stop aždajama”.

Frilenser – značenje riječi: Frilenser je engleska riječ (Freelancer). Ona je doslovno znači “slobodni kopljanik”. Ima zanimljivo prorijeklo: u srednjem vijeku poznati su bili bojevi kopljima na viteškim turnirima. Oni vitezovi koji su imali angažman od nekog plemića, nosili bi štit sa njegovim grbom, ukrasili konja u bojama grba, a na kopljima bi se vijorila zastava njihove porodice/dinastije (nešto nalik fudbalskim timova danas). A vitezovi koji su tražili angažman od strane vlastele bi učestvovali na turnirima gdje bi dokazivali svoje vještine u borbama, ali na njihovim kopljima nije bilo nikakve zastave. Koplje bez zastave bi se zvalo “free lance” iliti slobodno koplje, a onaj koji je htio da zadivi vlastelu i dobije angažman – frilenser. Danas frilenseri rade prevashodno na poslovima vezanim za informacione tehnologije, dizajn, marketing, menadžment i slično.

Evropska unija svojim akcijama nastoji da pomogne frilenserima. U akcionom planu za preduzetništvo 2020, postavljen je cilj da se pokrene preduzetnički duh širom EU. Pokrenuće se brojni programi i inicijative za promociju obrazovanja, lakšeg pristupa finansijama i jednostavnijim procedurama za potencijalne preduzetnike. Dok Erasmus plus program nudi mogućnosti u polju obrazovanja, Evropski savjet za inovaciju i Instrument za mala i srednja preduzeća nude posebna sredstva i usluge mentorstva za inovatore. Takođe postoji mogućnost finansiranja malih preduzetnika. Program EU za zaposlenje i socijalnu inovaciju podržava razvoj odgovarajućih sistema za zaštitu i politike za tržište rada.

Evropski sud pravde je nedavno ocjenio da građani EU, samozaposleni u drugim državama članica EU, imaju pravo na stalni boravak u slučaju gubitka posla. U međuvremenu, kako je nedavno proglašen evropski postulat socijalnih prava, EU nastoji da osigura dobre uslove rada i odgovarajuću socijalnu zaštitu za sve građane.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top