>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Gejming industrija: Uspon eSport biznisa

Gejming industrija: Uspon eSport biznisa

meCrnogorskienEnglish available languages

Dcecenijama unazad, za sportiste su turniri serije Masters ili Tur de Frans predstavljali prestiž, a njihovo osvajanje krunu karijere. Pored medaje, šampioni uzimaju i velike novčane premije. Takođe, veliki novac se vrti oko medijskih prava, sponzorskih ugovora, reklama, prodaje karata i licensiranih proizvoda. Ipak, sa finansijskog aspekta, desilo se ono što je možda bilo nije bilo zamislivo prije 10 do 20 godina: turniri u video igricama generišu više novca od ova dva prestižna turnira.

Gejming industrija i elektronski sport (eSport) je više nego ikad u usponu. Produkcija pojedinih video igara ima veći budžet nego holivudski filmovi. Tržište je ogromno: ne samo onih koji s vremena na vrijema “odigraju partiju”, već i onih koji profesionalno igraju igrice. Organizacija turnira u e-sportovima je visokobudžetna, nagradni fond je milionski, a takođe je ogroman i auditorijum koji prati ova takmičenja.

Brojna sportska društva pored sekcija u muškom i ženskom fudbalu, košarci, rukometu i odbojci su uvela i svoje ekipe u elektronskim sportovima. Postoji i jedna #fakenews priča koju su brojni portali prenijeli u 2017 godini kako su navijači jednog grčkog sportskog kluba fizički napali igrače protivničke selekcije u video igricama. Vijest je opovrgnuta, ali ne djeluje kao daleka budućnost da i takva pojava nažalost postane svakodnevnica.

Ova infografija Visual Capitalista prikazuje podatke i zanimljivosti o industriji eSportova:

Courtesy of: Visual Capitalist

e-sport: Tržišne projekcije

Prema tržišnim projekcijama marketinške kompanije NjuZu, čekuje se godišnji dvocifreni procentualni rast tržišta e-sportova. Najveće tržišno učešže među zaljubljenicima u svijetu opada na Aziju (53%), dok će Evropi i Sjevernoj Americi imati učešće od 18% i 14%. Od današnjih 215 milliona ljubitelja, 165 miliona predstatavlja čine “zaluđenici”.

eSport: Izvori prihoda

U 2018. godini očekuje se ukupni prihod od 906 miliona eura od e-sport turnira. 40% se ostvaruje od sponzorstava, 19% od reklama, 18% od medijskih prava, 13% ide proizvođačima video igara, dok ostalih 11% se ostvaruje u prodaji karata i oficijelnih proizvoda. U odnosu na prošlu godinu, očekuje se rast od 72% kod autorskih i medijskih prava i 53% u izdvajanjima za sponzorske ugovore. Ovakav rast se očekuje i u budućnosti – u 2019. godini, tržište e-sport turnira će preći milijardu dolara.

Izvor: Senat.me , ilustracije: Visual Capitalist

meCrnogorskienEnglish available languages

Top