>>>
> Biznis > Gejming: zanimljivosti o video igarama i esport industriji

Gejming: zanimljivosti o video igarama i esport industriji

meCrnogorskienEnglish available languages

Interaktivni svijet video igara je ubrzano rastao od pojave video klubova sa “aparatima”. Ono što je nekada bilo igra za 2 osobe, to je danas virtualno iskustvo koje dijele igrači širom svijeta. U 1995. godini bilo je 100 miliona gejmera širom svijeta. Danas se ta brojka popela na 2,6 milijarde. Prihod globalne gejming industrije se procjenjuje na 100 milijardi dolara. Najveća tržišta su, očekivano, Kina, SAD i Japan, koje ostvaruju četvrtinu globalnih prihoda u gejmingu.

Ovo su 3 zanimljivosti o gejmingu i esport industriji:

1. Prosječni gejmer u Americi je star 35 godina

Izgleda da video igrice nisu samo rezervisane za đecu ili tinejdžere. U stvari, prema izvještaju Entertainment Software Association, 72% gejmera u Sjedinjenim Američkim Državama su punoljetne osobe. Žene su zastupljene sa 31%. Zapravo, na gejming tržištu danas ima više punoljetnih žena nego dječaka (31% naprema 18%)!

2. Više ljudi prati video gejming prenose nego kanale kablovske televizije

665 miliona gleda snimke odigranih partija video igara ili prati uživo njihove video prenose uživo preko Youtube-a ili Amazonovog Twitch-a. To je zapravo veći broj od onih koji prate kablovske kanale HBO, Netflix, ESPN ili Hulu zajedno! Superdata, firma koja istražuje gejming i tehnologiju, je procjenila da reklame i direkna potrošnja na video igrama je dostigla 4,6 milijarde u 2017. godini.

3. eSportovi generišu 0,7 milijardi USD prihoda

Naziv za profesionlani takmičarski gejming je eSport (kraći naziv od: elektronski sport). Prema Newzoo-u oni su generisali 700 miliona dolara prihoda u 2017. godini. Do 2020. godine, očekuje se dostizanje prihoda od 1,49 milijarde dolara.

Istraživanje je pokazalo da je turnir igrice League of Legends bio praćebniji od najveće svjetske smotre u košarci – NBA lige! NBA liga je iz tog razloga sklopila ugovor sa proizvođačem video igara Two-Take Interactive Software kako bi pokrenuli eSport ligu 2018. godine koja je zasnovana na popularnoj video igri NBA2K. Do sada je 17 od 30 timova koji se takmiče u NBA-u potpisalo trogodišnje ugovore od po 0,75 miliona dolara.

Izvor: WEF , prevod Senat.me

meCrnogorskienEnglish available languages

Top